Чувари ћирилице

субота 21. мај 2016.

На конкурсу ,,Дани ћирилице", који се под покровитељством министарстава просвете и културе и Општине Ковин од 2002. године организује у Баваништу, ученица шестог разреда школе "Радица Ранковић" у Лозовику, Татјана Јевтић, освојила је прво место са песмом ,,Ћирилица".

Сам конкурс чини окосницу истоименог Дечјег сабора покренутог са жељом да допринесе очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере, а награде се додељују за најбољи литерарни рад - где је Татјана освојила прво место, најлепши калиграфски рад, иницијал, вез, и илустрацију и израду лутке у народној ношњи. Тема конкурса мењала се из године у годину: Вера Нада и Љубав, Срб, Милосрђе, Доброта, Колевка, Част, Брат, Мостови, Будимо људи, Светиња...

На Конкурсу за најбољи литерални и најлепши ликовни рад, који је Министарство просвете уврстило у Програм републичких смотри, до сада је учествовало око 30.000 ученика из више од 500 основних и средњих школа из Србије, Републике Српске, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Румуније, Мађарске, Грчке, Албаније, Аустрије, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Шведске, Финске, Кине, Аустралије, Новог Зеланда, Јужне Африке, Америке, Канаде и Руске Федерације.

Татјана је на поменутом конкурсу учествовала као представник Удружења "Чувари ћирилице" из Лозовика, које већ дужи низ година успешно ради, са циљем неговања културне баштине нашег народа, писма, традиције и дечије креативности. Оснивач је професорка руског језика и књижевности, Драгана Живковић Скокић.

- Сваке године се у Лозовику организују културно - уметничке манифестације које доприносе очувању угледа и достојанства наших највећих колективних вредности. Тим поводом, наше место су посетили бројни писци, академици, преводиоци, књижевни критичари, сликари. . . Својим присуством удостојили су нас академик господин Ристо Василевски, госпођа Милка Цанић, господин Моша Одаловић, писац дечије поезије, и многи други уметници из свих крајева Србије. На награду коју је Татјана освојила јако смо поносни, а она је подстрех свим младим ствараоцима за будући рад - каже професорка Живковић Скокић.

Татјана  Јевтић je рођена  12. августа 2003. у Пожаревцу. До своје шесте године живи са родитељима у Рашанцу код Пожаревца, а затим се са мајком  сели у Црњевац, где остаје до 2010. када долази у Лозовик. Ученица је шестоg разреда ОШ,,Радица  Ранковић" у Лозовику. Поезију пише  од  прошле године.

ЋИРИЛИЦА

СЕДИМ  КРАЈ  ВАТРЕ, СЛУШАМ  КАКО  ТИХО  ПУЦКЕТА

И  МАЧАК  ПРЕДЕ  НЕКУ  ПРИЧУ  СВОЈУ.

УПИТАХ  ДЕКУ  ШТА  ЈЕ  ТО  ЋИРИЛИЦА,

МОЖЕ  ЛИ  МИ  ПРОЗБОРИТИ  КОЈУ.

ПОМИЛОВА  МЕ  ДРХТАВОМ  РУКОМ  И  РЕЧЕ:

КЋЕРИ  МОЈА,ВЕЛИКЕ  СУ  ТО  ПРИЧЕ  И  ВЕЛИКА  СЛОВА..

БОРИО  СЕ,ВЕЛИ,ОНАЈ  БРКА  СТАРИ

ДА  СЕ  ЉУДИ  УМОМ  И  ДЕЛОМ  СНАЖЕ.

СЕДЕО  ЈЕ  И  ОН  ТАКО,КАО  ТИ  И  ЈА КРАЈ  ВАТРЕ

БОРЕЋИ  СЕ  ДА  СЕ  ЉУДИ  ВОЛЕ,РАЗУМЕЈУ

И  ПИСМЕНОСТИ  ВРАТЕ.

,,И  ЗНАЈ,УСПЕО  ЈЕ  СТАРИ БРКА  ТАЈ

ДА  СВАКО  НАПИШЕ  СЛОВО  ЊЕГОВО,

СЛОВО  НАШЕ  ЋИРИЛИЦЕ.