Железница очима деце

уторак 05. април 2016.

На 32. Ликовном конкурсу "Железница очима деце", Владимир Глишовић,  ученик V4 разреда ОШ "Свети Сава" из Велике Плане, добио је једну од 9 равноправних награда. Колико је значајно признање за награђеног ученика и школу потврђује чињеница да је приспело на Конкурс 2754 рада из 159 основних школа, радионица и предшколских устнаова и 8 специјалних основних школа.

 Од свих приспелих  радова  одабрано је 56 најбољих за изложбу. Међу изложеним радовима поред награђеног цртежа Владимира Глишовића, нашли су се радови још пет ученика из Велике Плане који су ушли у ужи избор: Јане Радојковић VII2, Јоване Милојевић V4, Јоване Стојковић VI4, Петре СтојиљковићVII2 и Магдалене Милосављевић  V 1, сви из ОШ "Свети Сава". Ментор награђеног ученика и ученика чији су радови ушли у ужи избор  је ликовни педагог Живослав Лола Јовановић, који наставља традицију освајања награда на домаћим и међународним ликовним конкурсима. Својој школи и граду донео је за четири деценије рада са основцима више од 300 колективних и појединачних награда. Традиционална изложба  најбољих радова  је приређена у великој галерији Железничког музеја у Београду 4. априла.

Ликовни конкурс "Железница очима деце" некада је био највећи наградни конкурс у региону, данас у Србији. "Железнице Србије", упркос тешкој економској ситуацији, желе да очувају ову јединствену ликовну манифестацију и мотивишу децу предшколског и школског узраста, као и наставнике, да развијају машту и афирмишу таленат, са циљем афирмације железнице"  - рекли су организатори конкурса на отварању изложбе.