Опомињуће громаде

четвртак 26. новембар 2015.

Марија Цурк, студент завршне године Факултета ликовних уметности у Нишу, представила се плањанској публици својим графикама насталим у највећој мери у овој и прошлој години - урађеним разноврсним техникама, перфектно, по свим правилима заната. Радови, за обичне посматраче моћни, истовремено проткани спонтаним наговештајем намере ове младе ауторке да нагласи снагу природе али и њену рањивост, опомену на прошлост, укажу на лично преиспитивање можда.

И, сами по себи лепи, како закључи Љ. М. Кочић након констатација да Маријини радови "откривају сукоб ограничења које намеће графичка техника са могућношћу исказивања њене унутрашње визије", да обилују симболиком, да теме " указују на њену унутрашњу борбу, можда превише интензивну али типичну за снажне индивидуалисте у праскозорје стваралачког напора", да се у њима "природно јављају нихилистичке компоненте као противтежа хтонске душе захукталом успону креативног ја", али и протест против материјалног, да се  усред свега тога "као сунчани пропланци у сеновитој шуми појављују блиставе графике топлих тонова и сасвим специфичних композиција" и "љупке фигуре које евоцирају велики свет стрипа"...

 - На први поглед, Марија нам је понудила на читање причу коју чине велике, моћне громаде, површине можда вулканског порекла, можда и саму магму која припрема ерупцију изузетне снаге. Човек се појављује на свакој од графика, али, човек је ту  затечен, немоћан, у страху, у трку, у каравану, трагајући за склоништем, сигурношћу, која стално измиче или коју му природа све брже и јасније одузима - казао је отварајући изложбу Мирослав Јовановић, уредник Галерије ЦЗК "Масука".

Несвесна момента настанка идеје да се бави апстрактним масама, Марија Цурк дубоко је убеђена да ће целог живота моћи да истражује у овој области:

- Нешто ме је понело након проучавања историје уметности, саме историје, заинтересовало ме истраживање ратова, а онда је све прерасло у ово што видите на графикама. Фасцинирана сам апстрактним масама, а мале фигуре људи и кочија само показују колико је природа јача од нас, али и да је, као такву, морамо ми штитити - рекла је млада Нишлијка на својој другој самосталној изложби.

Поставка под симболичним називом "Auto to halon" биће отворена до 22. децембра.