Барик вина Душку Ковачевићу

понедељак 5. октобар 2015.

Душку Ковачевићу припала је овогодишња награда за животно дело “Подрума Радовановић”. Прошле године признање које се састоји од барика са 225 литара врхунског крњевачког вина поделио је са пријатељима академик Љубомир Симовић.

Друга књижевна награда "Подрум Радовановић" за животно дело припала је академику Душану Ковачевићу уз образложење жзирија које у потпуности оправдава одлуку у јакој конкуренцији књижзевних стваралаца који заслужују да уђу у конкуренцију.

- Његово дело већ годинама је најпоузданији драмски скенер наших нарави, обичаја и свих заблуда које смо имали, а овај аутор се може сматрати класиком српске књижевности са заокруженим и незаобилазним опусом. Препоручило га је и то што никад није био елитистички драматичар, већ од своје прве драме "Маратонци трче почасни круг" истински народни трибун, који је своју публику волео, никад јој не повлађујући, и критиковао, никад је не оптужујћи - саопштио је жири у саставу Александар Гаталица, председник, Жарко Требјешанин и Милан Р. Симић.

 

Вредност ове награде је 3.000 евра, а добитнику се уручује у облику једног барика од 225 литара најквалитетнијег вина "Радовановић". Констатујући да је Ковачевић велики познавалац вина, жири је оценио да ће од првог добитника награде "Подрум Радовановић" Љубомира Симовића, на најбољи начин преузети палицу амбасадора винске културе коју ће носити до октобра 2016. године.
Један од услова да награда оде у праве руке је, поред изузетног књизевног дара и резултата које кандидат поседује за престижно, прошле године установљено признање, љубав према вину.
- Од свих награда које сам добио, ова награда има три димензије. Као прво,то је традиција јер је познато да су мед, вино и маслиново уље додељивани у анформама као награда још у античким временима. Затим, ова награда поседује озбиљност куће која је додељује. И као треће, за разлуку од свих осталих награда, ова има одличан укус. Ова награда може да се подели с пријатељима, да сви буду срећни и весели што сте је баш ви добили – рекао је у духу књижевног стила који негује од првог објављеног дела најомиљенији српски драматург, власник овогодишње вредне награде Подрума Радовановић.