Сви путеви воде у Милано

субота 15. август 2015.

Талентовани млади музичариз Школе за музичке таленте из Ћуприје, који су се октобра прошле године прикључили глобалном инклузивном програму Ел Система, учествовали су од 10. до 15. августа на летњем кампу у Ћуприји. Циљ припрема је учешће на великом концерту у чувеној миланској "Скали" и театру "Арћимболди" пред пет хиљада слушалаца 28. и 29. августа у оквиру сајма "Милан Експо 2015". Део гудачког ансамбла који ће наступити у „Скали“ чине три талентоване виолинисткиње из Велике Плане, сестре Милица и Милена Стојиљковић, и Ања Милошевић, ученице  Школе музичких талената у Ћуприји.

Миланска манифестација позната је по томе што промовише културу као фактор дијалога и разумевања међу народима и афирмише поштовање, очување и заштиту  културних идентитета на добробит будућих генерација. Да би остварили животни сан, наступ у миланској  „Скали“, млади музичари су недељу дана свирали и припремали се у летњем кампу младог диригента светског гласа Бруна Кампа који је био три пута гост Музичке школе у Ћуприји. Он је, заједно са својом сарадницом, виолинисткињом Маријом Сандберг, радио на захтевном репертоару за завршни концерт.

Програм „Ел Система” настао у Венецуели 1975. године, у оквиру којег деца из средњег и нижег друштвеног слоја добијају бесплатно музичко образовање и обухвата око четири милиона деце у свету, а спроводи се у 60 држава широм света. Унеско је овај програм прогласио за најуспешнији социјално инклузивни програм у свету. Настао је тако што је у Венецуели број деце која не похађају школу био алармантан. Музика је тој деци постала школа друштвеног живота, тежња ка хармонији и лепоти, што у свом окружењу нису имала, а чему су инстинктивно тежила.