Демант синдиката Фабрике "Гоша шинска возила"!

среда 12. април 2017.

Деманти репрезентативних синдиката и Штрајкачког одбора Фабрике "Гоша шинска возила" из Смедеревске Планке поводом јучерашњег транспарента на студентским протестима у Београду  и "наводне подршке анти владином протесту. ,,У саопштењу које су потписали председник Самосталног синдиката Фабрике шинских возила "Гоша",  Милорад Милорадовић и потпредседник ССМС Славко Благојевић, стоји:

- На данашњој конференцији за медије одржаној  у фабрици "Гоша шинска возила" у Смедеревској Паланци од стране Репрезентативних синдиката и Штрајкачког одбора ГФШВ у  вези јучерашњег транспарента на студентским протестима у Бограду и ,,наводној подршци радника Фабрике "Гоша шинска возила" антивладином протесту исказан је оштар демант у вези наводне подрске протесту.  Председник Самосталног синдиката ГФШВ и други учесници конференције за медије са пуном одговорношћу тврде да ниједан представник радника ГФШВ није у име ове фирме, нити у име запослених учествовао на наведеном скупу. Напротив, радници и синдикат су захвални премијеру Александру Вучићу на залагању да се проблем реши, посети ГФШВ и помоћи коју су Влада Републике Србије  и премијер указали запосленима у тој фирми:

1.исплати једнократне новчане помоћи од 60.000динара за свих 365 запослених, 2. овери здравствених књижица за наредних 6 месеци и 3. припреми преговора са новим послодавцем (,,Лисант Холдинг ЛТД,, Кипар) за повезивање радног стажа и исплати заосталих зарада.

Исказана је дакле пуна захвалност и подршка премијеру и Влади РС за све учињено" стоји у саопштењу које је прослеђено медијима и јавности.

Око 250 радника фабрике "Гоша шинска возила" из Смедеревске Паланке наставило је данас штрајк започет пре 16 дана, уз захтев за исплатом свих заосталих зарада и повезивање радног стажа, а данас ће им бити уплаћена једнократна помоћ од 60.000 динара, коју је одобрила Влада.

Председник Штрајкачког одбора Милан Вујичић изјавио је ФоНету да се штрајк наставља јер нико од представника фабричког менаџмента и страних власника "не жели да разговара о радничким захтевима".

- Спремни смо за преговоре о решавању кризе у фабрици, али друга страна то не жели. Због тога ћемо наставити да штрајкујемо до испуњења наших захтева који се превасходно односе на исплату свих заосталих зарада и повезивање радног стажа - рекао је Вујичић. Он је изјавио да је бивши вланик фабрике остао дужан радницима за неисплаћене плате око 1,8 милиона евра, што износи од 500.000 до милион динара.

-То је за нас огроман новац. Нећемо опростити дуг, без обзира што је бивши власник "ЖОС Трнва" из Словачке фабрику продао фирми са Кипра - рекао је Вујичић.

Представник радника је рекао да је доскорашњи власник из Словачке оставио за собом милионске дугове и према држави и добављачима. Држави није исплатио више од четири милиона евра на име  доприноса за пензијско и инвалидско осигурање.