Стипендије за најуспешније!

субота 5. март 2017.

Општина Велика Плана је након спроведеног  конкурса за доделу стипендија за школску 2016/2017. одобрила стипендије за четири надарена ученика средњих музичких школа, шест надарених студената основних и мастер студија и 84 студената основних и мастер студија. На свечаности уприличеној поводом потписивања уговора председник општине, Игор Матковић, рекао је да ће локална самоуправа наставити са подстицајним мерама за образовање кадрова потребних развоју општине што ће допринети да се наша средина у будућности још више развија.

- Задовољство је доделити у једној години 94 стипендије за будуће стручњаке који својим знањем и способностима могу да промене све оно што није добро у месту у коме живе. Ове године смо издвојили дупло више новца за стипендирање младих кадрова, идуће ћемо наставити још више. Наставићемо и са напорима да доведемо стране и домаће инвеститоре како би се сви ви вратили у општину и имали могућност да радите и даље напредујете - рекао је Матковић.

За надарене ученике, студенте основних и мастер студија, средства из буџета општине од изузетног су значаја за наставак студија. Биће допуна студенском џепарцу и олакшица за кућне буџете родитеља, рекли су студенти који настављају са добрим оценама и студирањем уз помоћ општинских стипендија.

- Стипендија је за мене подршка да и у наредној години наставим са добрим оценама, да на време завршим студије и упишем мастер у Шпанији како бих усавршила знање језика који сам одабрала за будући позив. Стипендија је могућност да себи приуштим нешто што не бих могла у другим околностима, али врло често буде употребљена за најосновније потребе - каже Тијана Степановић, студент треће године на Филолошком факултету у Београду, која себе види у својој општини, ако буде била потребна родном граду када буде окончала посдипломске студије.

Слично мисли Никита Станимировић, политиколог за кога је стипендија сатисфакција сваком младом човеку који жели да се вреднује његов труд и залагање да буде користан друштву и породици.

- Сматрам да ако општина и Република наставе са решавањем проблема одлива мозгова, награђивањем успеха младих, Србија би могла да буде боље место за живот свих нас. Радећи на обезбеђивању бољих услова за студирање и њихово запошљавање млади не би имали потребе да одлазе у свет, него би свет долазио код нас - рекао је овом приликом студент Политичких наука који је као средњошколац био успешан на републичким такмичењима из историје и тако промовисао своју школу и општину.

Студент на Пољопривредном факултету у Београду, Петар Јанковић, своју стипендију ће користити за основне потребе, ако уштеди и за неко студијско путовање. За сада размишља да што брже дође до дипломе и врати се у Лозовик где ће примењивати знање у области воћарства и виноградарства.

- Маштам да имам свој виноград, подрум и своје вино. Надам се да ћу успети у томе - кратак је у причи, истрајан у плановима и жељама да буде успешан и користан, будући инжењер пољопривреде.

Да је привилегија бити на месту где се налази стотину младих успешних људи који ће ускоро бити покретачи напретка општине сматра заменик председника општине Жељко Рајић.

- Улагати у будућност и младе кадрове обавеза је општине која мисли добро својим грађанима. У њима је потенцијал за економски развој, покретачка снага напретка. Оволико младости и ентузијазма на једном месту знак је да општина иде у добром правцу и да је одабрала прави пут развоја кадрова који ће репрезентовати не само нашу општину него и целу Србију.

Као добар пример садашњим и будућим студентима представљена је од стране локалне самоуправе др Катица Радосављевић, научни сарадник на Факултету економских наука у Београду, некадашњи ђак генерације у ОШ"Моша Пијаде", сада "Свети Сава" у Великој Плани.

- Пожелела сам стипендистима да буду успешни и истрајни, да верују у себе и свој рад, убеђени да ће оно што раде, ако верују у успех, увек дати очекиване резултате. У животу би требало примењивати позитивистички став и у свему видети сврху која води ка циљу. Поред стипендија и кредита за успешне и амбициозне постоји могућност размене студентата која им омогућава обогаћивање знања и искуства. Мој мото још од најранијих школских дана је да је школа тешка само за оне који уче за оцену. Драго ми је да град из кога потичем и који ће увек остати мој, размишља о будућности на прави начин, пружањем подршке образовању младих - истакла је на свечаности поводом потписивања уговора за стипендије општине, др Катица Радосављевић, једна од оних која представља лепшу страну Велике Плане и потенцијал њене успешније будућности.