Минус узроковао бројне кварове на водоводним инсталацијама, грејање појачано

четвртак 19. јануар 2017.

Последице ледене зиме и штете које су изузетно ниске температуре направиле на инсталацијама - проблеми су са којима се сусреће велики број домаћинстава последњих дана и на подучју општине Велика Плана.

Пуцања цеви, поломљена стакла на водомерима, цурење воде или прокишњавање кровова, појаве су које се интензивно отклањају. На срећу, није било пожара, нити регистрованих штета већих размера.

Због повећане потрошње огрева, повећана је потражња дрва и угља, као и потрошња струје. У продавницама беле технике регистрована је значајно већа потражња грејних тела. 

ЈКП Градска топлана "Велика Плана" након отопљења, стабилизације времеснких прилика и пораста дневних температура, наставила је да греје по устаљеном режиму. Радијатори су топли од раних јутарњих сати до 22 часа.

Уколико у наредном периоду температуре буду ишле у минус као током претходних ледених дана, грејање ће по ванредном режиму рада топлане бити омогућено без прекида. За овај период додатног грејања током целе ноћи рачуни неће бити увећани за потрошаче који грејање плаћају по квадратури, док ће власници станова и пословног простора који плаћају грејање према потрошњи добити рачуне на основу измерене количине утрошене енергије на калориметрима.

Директор Градске топлане, Драган Божиловић, наговештава могућност смањења цене грејања током ове године, ширење мреже корисника, истовремено подсећа да за заостала дуговања постоји још увек могућност репрограма.

Ледени дани са минусима од - 17 до -20 су и на нашем подручју створили велике проблеме на систему водоснабдевања.

Потрошња је на основу контроле мерних уређаја знатно повећана, креће се у границама просека који се бележе током лета, истовремено, забележени су бројни кварови и пуцања цеви. Дежурне екипе су претходних дана интервенисале на више од стотину позива.

ЈКП "Милош Митровић" апелује на грађане да, упркос тренутно релативно мирном периоду и оптималним температурама за ово доба године, заштите од смрзавања своја мерна места, проверавају рад водомера када су точећа места затворена и да цурење воде, неконтролисано истицање у својим домаћинствима или на јавним површинама пријаве дежурним службама овог предузећа.