Равноправно, док је било снаге...

субота 17. март 2018.

Очекивали су многи да ће, у датим околностима, Пазар да прегази Плану пет кола пре краја првенства у Другој лиги. Без Костића, који се још увек опоравља од повреде леђа, уз разне трзавице у клубу које су кулминирале изненадним одласком Младеновића и Ковачевића, ионако кратак ростер умало па се свео на стартну петорку. Уз капитена Лекића, који је на паркету провео свих 40 минута, тек пар минута одмарали су Танасковић, Стојановић и Трајковић, само који више ван терена био је Петровић.

Док су имали снаге служио их је и шут, борили су се са великим жаром, а то се дало видети и по стању на семафору - у чистој игри, са мало прекида, кошаркаши домаћег тима одиграли су са само четири поена у минусу до одмора.

Ривал, предвођен искусним Мукановићем (кога је и Плана имала у својим редовима пре пар сезона), а који је сјајно разигравао остатак екипе, ипак је направио превагу у трећем наставку. Ређале су се ефикасне завршнице Илића, Филиповића, Чворовића, а запажена је свакако и игра под обручима Великоплањанина Михаила Тодоровића, па је, под пуним гасом, тим Бошка Ђокића одиграо до самог краја, забележивши победу којом је, пошто су Паланчани изгубили у Лазаревцу,  преузео друго место на табели.

- Погледамо ли да су у већем делу утакмице водећи играчи Пазара били на терену, можемо да закључимо да им није било лако. У тактичком смислу и у жељи и енергији коју су играчи показали испоштоване су намере. Очекивао сам пад на фонд играча јер ово што су они вечерас показали је више од максимума. Жао ми је што, од како сам преузео тим, нисмо комплетни, јер би и резултати онда били потпуно другачији. Уз сву проблематику коју имамо, ипак смо показали да ако смо свим срцем уз клуб и ако смо ментално ту, онда се можемо борити до последњег атома снаге за остваривање коначног циља. Вечерас је намера била и да капитен Лекић остане на паркету свих 40 минута и не изађе због пет пенала, спољна линија била је доста одговорна али с разлогом није издржала целу утакмицу у истом ритму против оваквог противника. Честитам колеги Ђокићу и момцима из Пазара, честитам нашим момцима на оном што су вечерас показали, иако је висока разлика на крају, нисмо се обрукали - казао је након меча тренер Великоплањана, Слађан Ивић.

У редовима домаћег састава најзапаженији учинак имао је Никола Лекић - 18 поена, 13 скокова и три асистенције. Божидар Танасковић је такође сигурно одиграо против ривала, забележивши за 38 минута игре идентичан број поена и пет скокова. 

- Борили смо се, у овој ситуацији када су два играча отишла сви виде какав кадар имамо, трудили смо се сви који смо били на терену, дали смо свој максимум од почетка, на крају су они преломили захваљујући квалитету којим располажу. Морамо да покушамо да изборимо опстанак и мислим да заслужујемо упркос свему што нас је снашло да задржимо друголигашки статус. Лично се трудим да оправдам поверење тренера и указану шансу. Волим кошарку, вратио сам се на терен после одређене паузе пре свега због Сиха јер ме је замолио. Атмосфера у екипи је генерално добра, добри су и сви момци, слажемо се, бодримо једни друге, не могу заиста да кажем да је било несугласица међу играчима - речи су Танасковића.

Новопазарци су на плањански паркет стигли након веома јаке утакмице, одигране против лидера у недељу, коју су добили.

- Знао сам да вечерас неће бити лако и поред тога што је домаћа екипа знатно ослабљена одласком неких играча и неиграњем Костића. Пружили су одличан отпор, играли су одлично са квалитетом који имају. Знам под којим проблемима клуб ради али се надам да могу да се извуку. Ми смо пред крај морали јаче да нагазимо, да дамо који поен више не би ли поправили коначни коефицијент који ће вероватно одлучивати о крајњем редоследу на табели. Радимо оно што можемо, да добијемо све до краја, а опет, зависимо и од других резултата. Илић је овде одиграо можда најбољу утакмицу у другом делу сезоне, Санел никад нема “кризу игре”, и ако не даје пуно кошева он организује игру па ја то некад “злоупотребим” и држим га који минут дуже на терену. Тодоровић се “буди”, није још увек на висини оних игара када је био МВП као играч Плане, потребно је ту још мало чврстине, али све боље игра и све је потребнији екипи - рекао је тренер Новог Пазара, Бошко Ђокић.

- Плана је имала одличан ритам у првом полувремену, држали су се док су имали снаге, чињеница је да имају много краћи ростер од нас, ми смо то знали да искористимо у другом полувремену да направимо разлику коју смо одржавали до краја меча. Игра вечерас резултат је тимског рада, тандем са Санелом уигран, тако да је мој учинак дошао захваљујући саиграчима, сада ја, следећи пут неко други ће бити у “првом” плану. Одлична је атмосфера у тиму, везали смо неколико победа и настављамо да се боримо за улазак у КЛС - поручио је Марко Илић, најефикаснији играч на паркету.

Још четири кола су преостала до краја првенства - кошаркаши Плане најпре дочекују лидера, Слогу уз Ужица, а потом предстоје окршаји са Кликом у Ариљу, са Константином у Плани, и са Здрављем у Лесковцу. 

Изненађујућом победом против паланачке Младости, лазаревачка Колубара поправила је свој статус али додатно је, већ сад, закомпликовала изгледе плањанског састава, који је, након прошлонедељног пораза у Смедереву, у све неизгледнијој ситуацији. Нада да ће ипак испасти само три клуба тренутно звучи као једина реална прилика за останак у друголигашкој конкуренцији...

- Нико није очекивао пораз од Смедерева, али у једном моменту се деси и такав пад. Драго ми је да су се момци вратили, да су против Пазара били борбени, без обзира на резултат показала се слога у екипи и ја мислим да ћемо да опстанемо - рекла је испред управе Марина Павловић

Коментар на одлазак Младеновића и Ковачевића био је кратак:

- Вероватно су имали бољу понуду...

А да ли је тако?!

- Након пораза у Смедереву створена је јако непријатна атмосфера у клубу. Потенцирана је прича о испадању, а очигледно незадовољни резултатима, поједини чланови управе су нас питали да ли можда знамо неког тренера који би у овом моменту могао да преузме тим. Није, како је то представљено, ту било ни помисли о некаквој иницијативи од стране играча за смену тренера Ивића. Уосталом, да смо се ми нешто питали, да ли би и Сих уопште био смењен?! - каже Страхиња Младеновић, и додаје:

- У Плану сам дошао и остао да играм без уговора, "на реч" коју ми је дао председник клуба да ће исплате бити редовне. Ми од овог посла живимо, немамо друге приходе. После Смедерева чујем другу причу од управе, да нећемо добити плату ако не обезбедимо опстанак. Даничић је, како чујем, напустио управу,  наговештава се "завртање славине", нико, кад смо нас двојица саопштили да одлазимо ни једном речју не даје наду да ће играчи бити испоштовани, тренер лоптицу за лоше резултате пребацује у великој мери на страну "појединих играча који су се мало заиграли" и, шта чинити у таквој ситуацији?! Младен се враћа у Зворник, ја у Лозницу, за нас је ова сезона очигледно завршена - каже Страхиња. 

Друга мушка лига Србије, 22 . коло: КК Плана - ОКК Нови Пазар: 69 : 96 (20:24 22:22 15:22 12:28).

КК Плана: Костић, Трајковић 9, Петровић 7, Лекић18, Стојановић 14, Марић, Танасковић 18, Которчевић 3, Павловић, Ристовић, Миленковић.

КК Нови Пазар: Филиповић 14, Мукановић 2, Раичевић 3, Нумановић 4, Брунчевић 5, Илић 38, Хајровић, Славковић, Тодоровић 17, Чворовић 10, Еминбеговић, Бјелак 3.