Костић кључан за игру Плане!?

петак 16. март 2017.

Кошаркаши Плане сутра дочекују тренутно трећепласирани тим Новог Пазара. Пет кола пре краја, након три везана пораза (против Пролетера, Напретка и потпуно неочекиваног против Смедерева прошле седмице) великоплањански друголигаш на самој је ивици опасне зоне испадања. Са девет победа и три пораза више позициониран је на 10. место, између Здравља са истим учинком и лазаревачке Колубаре која има бод мање. За петама им је Академик из Србобрана са скором 7:14, и управо ове екипе очекује грчевита борба како би обезбедиле опстанак и избегле судбину Константина и Смедерева, који су већ "отписани". Након одлуке да се за пласман у Прву АБА лигу укине национални кључ, могуће је да се прошлогодишњим члановима КЛС-а у нижем рангу придружи још само један тим, али о том потом...

Распоред се не може окарактерисати као повољан по изабранике тренера Слађана Ивића, јер након нимало угодних Пазараца, који до краја неће одустати од највиших амбиција, на плањански паркет пристиже лидер на табели, ужичка Слобода. Ништа лакши неће бити ни пут у Ариље, јер је на домаћем терену Клик тврд орах. Ни нишки Константин не треба потценити, а камоли Здравље пред лесковачком публиком...

Све у свему, околности нису нимало ружичасте...

- Затекао сам скроман играчки кадар, а уз то, ако један играч бива ван терена, услед повреде или болести, то додатно компликује ствари. Имали смо среће да је Костић играо овде против Пирота, и да смо ту утакмицу добили. Међутим, том приликом је он обновио повреду леђа и уследила је пауза, испоставило се неочекивано дуга. Спремао сам тим да колико толико направимо без њега игру, и то смо успели у Зрењанину, када смо против Пролетера изборили продужетак, а онда изгубили. Проблематика, односно сама ситуација коју сам затекао у клубу - да су играчи ушли у штрајк упозорења са ставом да неће играти ако им се не исплате дуговања - а кашњење је, према мојим сазнањима износило 15-30 дана - додатно је утицала на исход наредних мечева - каже Слађан Ивић, тренер који је преузео екипу након три одиграна кола у другом делу сезоне.

- Морам да напоменем да управа улаже све напоре да обезбеди услове за рад у датим могућностима, играчи су исплаћени како би били у игри, али то нетренирање једне групе мени је направило проблематику на тренингу јер "у глави" нису сви били на терену. У таквом сплету околности нисмо направили добру игру против Напретка. Требало је да извучемо поуке из свега, требало је да наставимо сложни и да утакмицу са Смедеревом, која је била од изузетног значаја, одрадимо како треба. Међутим, не по систему "лако ћемо", али против екипе која је наступила максимално професионално ми смо испустили вођство од осам поена, ушли смо у део игре на пет секунди где смо имали бацања за победу, играч је реализовао два од три, и на преосталих секунд ипо дозволили смо да Смедерево са звуком сирене поентира и ми изгубимо утакмицу - наставља Ивић.

Према његовим речима, са доласком у Плану акценат је ставио на фазу одбране, да ту "дода" на квалитету.

- Напад као напад, који је колега Сих направио, нисам хтео пуно да дирам, тек пар новина, јер је ова екипа нападачка, добра шутерска. Али шта кад шут закаже? Играчи на првом месту треба да знају зашто су овде, да воде политику на терену, и да својим односом у игри покажу своје квалитете и изгарају до последњег кола. Међутим, неки од њих су се мало "заиграли" па почели да воде политику клуба, не схватајући да овај клуб не зависи ни од тренера Слађана Ивића, ни од њих самих, јер и после њих биће неко ко ће овде да остане и да ради, али част и образ нас који смо тренутно овде мора да буде на првом месту.

Потврдило се да је Костић лидер у тиму, енергија која као квасац повезује целу екипу, и он је, у оваквим могућностима, неопходан за игру Плане. 

- Сматрам да кад су резултати добри сви су за то заслужни, али не стојим иза тога да кад иде лоше само је тренер за то одговоран. Сви на терену у одређеној мери су одговорни, наравно уз највећу одговорност тренера. Сигуран сам да би уз Костића утакмице у Смедереву и Зрењанину биле добијене. Опоравак теже и дуже иде него се очекивало.

Тренер са богатим радним стажом у кошарци не прихвата сумње да је његов систем рада унео пометњу у игру.

- Мој систем рада је прошле сезоне довео Нови Пазар из "безизлазне" у ситуацију да избори врх табеле, да веже осам победа упркос чињеници да је остао без центра и није могао да доведе ни једно појачање. Мој систем рада је заснован на одговорности, самопоштовању, поштовању и озбиљности у раду. Овде су резултати у првом реду изостали, понављам, због неиграња Костића. Колико је од играча у овом тиму играло овај ранг такмичења? Већина нема друголигашко искуство, ово је новина за њих. Мој систем рада је довео до тога да у одбрани примамо много мање поена него раније. Не запостављам успех који је колега Сих направио, поштујем тај рад, одличне резултате су имали са њим на челу, то је млад, перспективан тренер, који ће у блиској будућности сигуран сам добити прилику да води овај или неки други тим, али, с друге стране, и ја себе дајем максимално. Томе у прилог иде чињеница да из године у годину имам посао, да мој систем рада "пролази", да сам поред великих успеха које сам постигао у женској кошарци - тренирајући београдски Партизан, сарајевски Жељезничар, нишки Студент, Јагодину.. био селектор у млађим селекцијама, асистент у А тиму, селектор универзитског састава - и у мушкој кошарци, где сам последње четири године, направио добре резултате. Уз то, ја ни у једном клубу не затварам врата "леђима".Овде је проблематика у односу појединих играча који су имали једну опуштајућу варијанту живљења и рада у Плани. Ја тражим већу одговорност кроз тренинг, рад и кроз међуљудске односе. Неки су играчи очекивали смену тренера, Слађан Ивић сам зна кад је време за одлазак, а томе време у овом случају није. Овај клуб ће опстати у овој лиги или ће испасти, али са мном, и на крају сезоне видећемо ко је и како радио. Мене је овде довела управа и само она може да ме смени и отпусти, и нико мимо ње неће водити политику клуба. Поштујући све што је пре мене урађено, а у околностима када има много утицаја споља и кад мислим да не дају у игри сви свој максимум, ја само желим подршку јавности и мир. 

Не можемо да очекујемо да ће против Пазара, ако заигра, Костић бити спреман максимално јер је ван тренажног процеса више од двадесет дана, има он жељу да игра, али није то довољно. Ровит је и Лекић, који је против Напретка доживео један незгодан пад...

Меч са Новопазарцима, који су у јесењем делу тријумфовали са 84:95, биће велики испит за састав тренера Ивића, пре свега кад је приступ игри у питању. За домаћу публику биће додатно интересантан јер ће у дресу ривала наступити и Великоплањанин Михаило Тодоровић.