Програми за смањење незапослености

Општина Велика Плана и НСЗЗ – филијала Смедерево издвојиле су ове године 14 милиона и 400 хиљада динара за програм самозапошљавања и јавне радове. Посла ће бити за 67 будућих предузетника и 27 лица у оквиру програма јавних радова.

Пројекцијом буџета општине Велика Плана за 2015. годину предвиђено је 8 милиона динара за програме запошљавања и новог запошљавања. Након прошлогодишњег изостанка средстава из републичке касе, ове године је НСЗЗ – филијала у Смедереву за незапослене у општини Велика Плана обезбедила 6 милиона 400 хиљада динара. Највећи део средстава отићи ће на подстицаје за развој предузетништва, док ће преостали износ бити усмерен на јавне радове. Конкурс за јавне радове је спроведен, очекују се резултати и расподела средстава, док се расписивање јавног позива за програм самозапошљавања очекује током августа.

ОДРЖИВ РАЗВОЈ

-   Свака локална самоуправа, па и наша, без обзира на политику и политиканство, мора да има стратешки приступ свом развоју, како се то днас каже одрживом, као да постоји неодрживи развој. Развоја има или га нема. Али, ако говоримо о одрживом развоју који се базира у једном делу на надлежностима општине, наша локална самоуправа је предана вршењу дужности и спровођењу стратешких опредељења. Један од тих јасно дефиниосаних праваца развоја је свакако допринос економском оснаживању и све што радимо у области планирања и изградње, на изградњи инфрастуктуре, на промовисању Велике Плане, подизању образовања и стицању нових знања и звања, додатних вештина, на чему смо радили и досада заједно са НСЗЗ, јесте управо одржив систем, који има циљ да пружа перспективу младим људима – рекао је председник општине Дејан Шулкић на додели признања најбољим основцима и средњошколцима, најваљујући овогодишње програме за смањење незапослености и боље улове за запошљавање и образовање младих.

ГРИНФИЛД ИНВЕСТИЦИЈЕ

- Издвајања из општинског и републичког буџета сигурно нису довољна и не обезбеђује онолико средстава колико је потребно за покретање сопственог бизниса. Велика Плана као и све остале локалне самоуправе подноси терет судбине нашег друштва, свеопштег стања државе. Неке општине иду у добром смеру, нажалост, упркос тенденцији да нешто мењају, код других општина је стање непромењено. Надам се да ће се нешто поправити, да ће предност коју општина Велика Плана има доћи до изражаја и у том смислу то представља шансу за младе људе. Ми смо дали допринос, без куповине радних места, улагањима у гринфилд инвестиције. У изграђеним погонима неки људи раде. Такво опредељење општине омогућило је да се отварају нова радна места. У новим објeктима ради десетине младих, образованих људи, мајстора, инжињера који су нашли своју шансу. Охрабени су да стварају породице, а ми ћемо и даље радити на томе – истакао је председник Шулкић и наглсио да ће се доделом подстицајних средстава за развој предузетништва и новцем опредељеним за јавне радове запослити 94 лица са евиденције Националне службе.

- Велика Плана има континуитет у сарадњи са НСЗЗ и свих ових година користили смо средства која држава преко НСЗЗ усмерава на програме новог запошљавања и самозапошљавања. Три компоненте су постојале: запошљавање код предузетника који имају развијен бизнис, самозапошљавање и јавни радови. Ове године имамо самозапошљавање и јавне радове. За самозапошљавање имаћемо могућност додељивања средстава за 67 лица, а у категорији јавних радова за 27. Овог пут НСЗЗ издваја 6 милиона 400 хиљада динара, с обзиром да је систем 50:50 учешћа локлане самоуправе, ми смо од планираних 8 милиона динара издвојити за ове програме колико и држава, што ће укупно износити 12. милиона и 800 хиљада. Остак од милион и 600 хиљада динара, било у договору са НСЗЗ, или самостално, општина ће настојати да утроши као подстицај за спровођњње активних мера запошљавања. Видећемо на овом конкурсу где има занитересованих па ћемо тежиште усмерити ка онима који можда нису успели да пронађу шансу на овом конкурсу. Дакле укупно 94 лица ће се са издвојеним средствима државе и општине запослити, кроз покретање сопственог бизниса, или конкурса јавних радова.

Конкурс за пријаву јавних радова је завршен, очекује се да током августа буде објављен јавни позив за програме самозапошљавања, а у септембру или октобру биће познато на који начин ће бити утрошено још милион и 800 хиљада намењених смањењу незапослености.

НЕПОВОЉНИЈИ УСЛОВИ

Рок за достављање пријава на конкурс јавних радова трајао је до 20. јула. Установе, удружења, предузећа и предузетници имали су шансу да пријаве пројекте преко којих ће се на одређено време, највише на три месеца, изводити радови од општег интереса. Удружење особа са церебралном и дечијом парализм „Воља за животом“ кандидовало је два пројекта за укупно 12 лица. За функционисање радионице за израду свећа потребно им је 7 лица, а за одржавање дворишта и просторија дневног центра за боравак особа са инвалидитетом још 5. У односу на раније године нето зараде радно ангажованих су само 15.000 динара. Предност приликом запошљавања имаће особе са инвалидитетом. Удружење жена „Златна рибица“ помагће ове године старим лицима уколико прође њихов пројекат за подрушку сервиса „помоћ у кући“. Пројектом је планирано запошљавање 11 жена.