ОД СВАЂЕ – СЛАЂЕ!

Уз подршку Екуменске иницијативе жена – EWI из Омиша УГ “Свет речи” спроводи пројекат "ОД СВАЂЕ - СЛАЂЕ! АЛТЕРНАТИВНО РЕШАВАЊЕ СУКОБА КРОЗ МЕДИЈАЦИЈУ". Циљну групу чине ученици и професори који ће имати улогу ментора вршњачке едукације у својим срединама. Партнери на пројекту су школе из: Крагујевца (ОШ "Станислав Сремчевић", Средња стручна школа и Прва техничка школа), Краљева (ОШ "Вук Караџић), из Јагодине (Гимназија "Светозар Марковић") и из Бора (Техничка школа).

Након обуке ментора и вршњачких едукатора, тимови за медијацију организоваће у својим школама едукацију за одељењске медијаторе, трибине за родитеље, наставнике, представнике институција и грађанство. Једна од манифестација којој се ученици највише радују биће маскембал против насиља.  Пројекат траје до првог новембра. Обуку су ментори и ученици, чланови школских тимова за медијацију, завршили у Великој Плани, у хотелу “Вир”  почетком јуна.

Нови пројекат "ОД СВАЂЕ - СЛАЂЕ! АЛТЕРНАТИВНО РЕШАВАЊЕ СУКОБА КРОЗ МЕДИЈАЦИЈУ" представља наставак пројекта „Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља“ који је прошле године  УГ „Свет речи“  реализовао уз подршку Министарства омладине и спорта у оквиру спровођења Националне стратегије за младе. Сада су укључене  нове генерације основаца и средњошколаца из Крагујевца, Јагодине, Краљева и Бора који ће у својим срединама у борби против насиља ширити идеју помирења путем медијације. 

- Пројекат подржава Екуменска иницијатива жена из Омиша,  која је истовремено наш први донатор када смо регистровали организацију 2008. године. До сада је подржала 7-8 наших пројеката. Спречило нас је ванредно стање да раније започенемо реализацију планираних активности пре краја школске године и у рад укључимо нове менторе и едукаторе. Циљна група су ученици основних и средњих школа. Планирали смо да едукацијом буду обухваћени ђаци из шест градова, али нас је ситуација са пандемијом приморала да сведемо на четири. Занимљиво је да су нам овде представници основних и средњих школа, из  три крагујевачке школе: Прве техничке школе, Средње стручне школе и ОШ „Станислав Сремчевић“, ОШ „Вук Караџић“ из Краљева, Јагодинска гимназија и Техничка школа из Бора – рекла је представљајући нове активности „Света речи“, Јелена Златкова, ауторка пројекта.prvi

У питању је тренинг едукатора који ће у својим школама да раде обуку одељенских медијатора и бити оспособљени за решавање вршњачких конфликата. Вршњачко посредовање је превентивна активност како би се смањио степен насиља у школама. Ова група ментора и едукатора ће осим радионица реализовати бројне активности у школама и градовима одакле долазе.

- Прилично ће се разликовати реализација пројекта од онога што смо радили са МОС- ом. Они ће овог пута да раде манифестације које су слободнијег карактера. Биће у већој мери окренути грађанима, неће се  активности сводити само на школе и промоције ненасиља међу ученицима. За средњошколски узраст предвиђен је маскембал којим ће млади под маскама са паролама и порукама  промовисати културу ненасиља са циљем да се и на овај начин подигне свест грађана различитих генерација  у свим срединама да је насиље недопустиво – рекла је Златкова.

- Драго ми је што имамо овде неке нове школе које су се укључиле, али и школе које су и раније биле међу партнерима на неким пројектима. Између осталог, две школе из Крагујевца су нам партнери  на  пројекту против корупције, школа из Краљева такође, као и Јагодинска гимназија која је већ на трећем пројекту наш партнер. Недавно је овде било четворо младих из овог града који су били на седмодневној омладинској размени на пројекту „Млади промотери мира и помирења“ заједно са учесницима, средњошколцима из  Босне, Србије и Македоније – подсетила је ауторка пројекта на низ сличних активности ученика бројних школа из земље и региона окупљених око идеја УГ „Свет речи“.

- Укључиће се након ове обуке ученици из Лапова и Свилијнца, ускоро креће пројекат Фонда за отворено друштво за шест сеоских школа („Имамо право на живот без насиља“) и постоји могућност да ове школе које сада нису могле да присуствују, дођу на тај трећи круг обуке – истакла је  Јелена Златкова на промоцији новог пројекта.

Тренер на  пројекту, Живкица Ђорђевић, педагог из Пожаревца, рекла је овом приликом да пројекат представља континуитет у промовисању идеје ненасилног решавања конфликата, и да је тема скоро иста а да је начин рада прилагођен мешовитом узрасту полазника.

prvi123- Усвајање вештина медијације, како решавати конфликте ненасилним путем и како помоћи деци у школи у случају насиља, теме су које и овог пута представљају   поље нашег интересовања. Бавићемо се питањима како оснаживати младе у васпитном погледу. Сакупили смо нову групу ментора и едукатора из градова који нису били партнери на прошлогодишњем пројекту медијације. Програм се увек адаптира према учесницима и зависи од предзнања полазника. Уважавају се будуће активности које они треба да предузму, али практично је примарна идеја промовисање вршњачке медијације у школама са циљем да се насиље заустави или барем ублажи у школама и образовним установама – рекла је Живкица Ђорђевић.