ПОСЕБНИМ ПРОГРАМИМА ДО НОВOГ ЖИВОТА

Сваке године Подунавски округ остане без око 3.000 становника док се у истом периоду роди половина од овог броја беба

У Подунаваком управном округу са скоро 200.000 становника у општинама Велика Плана, Смедеревска Паланка и граду Смедерево, морталитет је дуги низ година двоструко већи од наталитета. Најугроженија је, према најновијим подацима Републичког завода за статистику Смедеревска Паланка где је забележена стопа од – 11,63 одсто.

Ако је судити по подацима РЗС у Републици Србији стање се незнатно  и делимично побољшава у овој години. У периоду јануар-април 2020. године број живорођених је износио 19 166. У односу на исти период претходне године, када је укупан број нових беба износио 19 384,  представља пад од 218 живорођених или 1,1%.

Да се однос умрлих и рођених делимично ублажава показује податак да је у Републици Србији у периоду јануар-април 2020. године умрло 34 642, што је у односу на исти период претходне године, када је број умрлих био 35 654, пад од 1 012 или за 2,8%.

ПРИРАШТАЈ

Прошле године, према објављеним резултатима Републичког завода за статистику, у Србији је у периоду од јануара до децембра рођена 341 беба више у односу на исти период у 2018. године. Највећи раст забележен је у Београдском региону, али  је повећан прираштај приметан и у јужној и источној Србији, што представља значајну промену у односу на претходну деценију.

Охрабрује и податак да је  број треће-рођених беба у 2019. години већи за 688 у односу на 2018. годину, као и број четврто-ророђених, чак за 415.

"Сви наведени резултати представљају директну последицу, пре свега, финансијских мера за подстицање рађања које се спроводе на националном нивоу, али и мера на локалном нивоу, за које је Кабинет др Славице Ђукић Дејановић, министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику, од 2017. до 2020. године издвојио 1,9 милијарди динара", стоји у саопштену објављеном на сајту ресорног министарства.

Пораст броја беба бележи се и у јануару 2020. године, у односу на исти месец прошле године и то за 245. Највећи раст забележен је у Војводини, где је у јануару ове године рођено 189 беба више у односу на исти месец 2019. године.

У саопштењу је наведено да у поређењу са државама региона, само наша земља бележи благи пораст новорођених беба у прошлој години.1200px Slavica Djukic Dejanovic 1

Ситуација посматрана у Подунавском округу указује на потребу да се друштво озбиљније позабави овом темом уколико се озбиљно схате аларманти подаци који указују на одлив становника.  Читав регион је током последњих 12 година изгубио више од 20.000 становника. Забрињава чињеница која указује на то да је природни прираштај у све већем "минусу", а најновији подаци указују на то да још увек годишње умире двоструко више људи него што буде новорођенчади.

Стопа наталитета износи само 7,8 и има тенденцију смањивања. Завод за јавно здравље из Пожаревца надлежан по том питању за овај округ износи податке који показују да је протекле године у овим подунавским општинама и самом граду Смедерево рођено само 1.468 беба. У истом временском размаку у овим местима регистровано је  2.947 преминулих грађана.

По овим изворним подацима, Смедерево, Смедеревска Паланка и Велика Плана су, од 2010. до данас, остали без 20.214 становника. То практично значи да је отишао градић који би чинио половину становништва општине Велика Плана.

Раскорак између рођених и умрлих највидљивији је према статистичким подацима у Смедеревској Паланци, где је забележена стопа од -11,63 одсто - наведено је у извештају специјалисте социјалне медицине др Весне Живановић. У суседству је  2018. рођено 300 беба, а умрло 833 људи, због чега је  локална самоуправа у борби за побољшање укупне демографске слике после дугог низа година шкртарења и незнатног издвајања за ове потребе, ове године више него удвостручила новчани износ који породиљама следује из општинског буџета.

ПОДСТИЦАЈИ

- За прворођено дете сада се издваја по 30.000 динара, а за ову годину је та врста давања пројектована на чак три милиона - каже председник Смедеревске Планке Никола Вучен. У том правцу унапређене су и активности локалне самоупараве која је средином прошле године формирала одбор који се бави унапређењем популационе политике.

Општина  Велика Плана у односу на општине у окружењу пратила је трендове, у неким сегментима ишла напред. Давања за новорођенчад су углавном у оквиру републичког просека, а сличне подстицајне мере уклапале су сс у буџетске оквире и расположива средства за ове намене, истицао је у више наврата председник општине Игор Матковић.

Намере су локалних функционера да се ове године повећа износ помоћи породицама које су добиле нове чланове и тако подстакну друге породице и парови у репродуктивној фази да се определе за новог члана.

- Тренутно за свако новорођенче издвајамо по 21.000 динара, а незапослене породиље добијају још по 15.000 у три рате - каже председник локалне самоуправе Игор Матковић.

У Смедереву се трудницама исплаћује једнократни износ од по 25.000, а породиљама по 15.000 динара. Градоначелник Јасна Аврамовић је недавно предложила да се накнада породиљама удвостручи. За двојке, тројке или више деце истовремено, градска накнада износи 100.000 динара.

ОПЛОДЊА

Општина Велика Плана за вештачку оплодњу издваја новчана средства у висини две просечне плате остварене по запосленом у јединици локалне самоуправе. Одлуку о додели средстава доноси Центар за социјални рад и уколико предложи већи износ, о томе решава Општинско веће Општине Велика Плана. Међутим, ову врсту помоћи до сада на нашем подручју нису користили брачни парови без деце као подршку рађању.

У СМЕДЕРЕВУ ће право на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу моћи да остваре и парови који већ имају једно дете, а локална самоуправа ће уместо два, убудуће суфинансирати четири покушаја.

Смедеревска Паланка је ове године за вантелесну оплодњу определила два милиона динара - двоструко више него лане.zaglavlje