НАША БОРБА ЗА НОВЕ БЕБЕ

zaglavlje

Пројект обухвата истраживања и анализу проблема пронаталитетне политике са посебним акцентом смањеног наталитета у општини Велика Плана. Резултатима истраживања усмерили би пажњу парова у репродуктивној фази на подстицајне мере и олакшице за родитеље које предузима држава за повећање наталитета, истовремено подстакли би планираним активностима локалну самоуправу да у оквиру свог локалног акционог плана  и програма активних мера утиче на повећање броја новорођених беба.

Серијал текстова биће објављен на порталу Планамедиа, а резултати рада презентовани у месечнику Морава прес.

Упоредо са истраживањем одвијала би се кампања за подстицај рађању под слоганом „Лети рода изнад крова – деца нова“.

ДЕЦУ НЕ ДОНОСЕ РОДЕ – РАЂАЈУ ИХ СРЕЋНЕ И ЗАДОВОЉНЕ МАЈКЕ

ПОМОЗИМО РОДИТЕЉИМА ДА СЕ ОДЛУЧЕ ЗА НОВУ БЕБУ У ПОРОДИЦИ

КАКО:

* Подстицајима државе и локалне самоуправе

* Новим радним местима за жене

* Повећањем дечијег и материнског додатка

* Јефтинијом опремом за бебе

* Повољнијим стамбеним кредитима за младе брачне парове

* Већи број бесплатних вештачких оплодњи

* Повећан временски период за стимулисање друге, треће, четврте и сваке наредне бебе

*  Већи дечији додатак

* Веће ринадлежности за самохране родитеље

У Србији са демографске карте нестане сваке године град величине Вршца или Неготина са око 38.000 становика. Свака трећа или четврта кућа у селу је празна, у мањим градовима преовлађује старије становништво. Просечна старост становништва је 48,2 године, природни прираштај – 3.

Одлив становника природним путем, или миграционим кретањима, проблем је за сваку општину у унутрашњости Србије.

НЕ МОРА ДА БУДЕ И ЗА НАШУ!

Уз неповољне економске прилике и исељавање младих из земље, велику кочницу за пораст наталитета представља неплодност која је постала мора за брачне парове у годинама. Око пола милиона парова има проблем да добије дете, а у односу на период седамдесетих и осамдесетих година када је сваки десети пар био без деце, сада је у просеку сваки пети пар принуђен на вештачку оплодњу.

Како је рађање беба постао државни проблем, општине се све више укључују у битку за становнике. Повећана су давања за свако ново рођено дете, са два покушаја бесплатне вантелесне оплодње повећава се на још један и помера граница старости на 42 године за мајку. У Великој Плани за бебе се једнократно даје: 21.000 динара за свако новорођенче,  укључујући и додатну помоћ за незапослене мајке од 15.000, а за истовремено рођено двоје, троје и више деце додатних 100.000.

МОЖЕ ЛИ ВИШЕ?

У Србији има око 130.000 самохраних родитеља. Многи од њих не знају своја законска права: да радно време не мора бити фиксно, да може да се бира смена, да може да се ради од куће. Расте број оних послодаваца који повољно одговарају на сличне захтеве запослених – боља информисаност значи бенефит за бебу и родитеље.

http://www.mdpp.gov.rs/kontakt.php

Последњи подаци Републичког завода за статистику из 2019. године показују да је у Србији рођено 64.894 деце. У 30.515 породица малишани су били прворођени, у 23.428 су били други по реду, док је 7.970 мајки родило треће дете. Број малишана који су из породилишта исте године дошли као четврти по реду било је 1.913 док статистика бележи 1.068 нoворођенчади, који су пети или шести у породици. Поређења ради, током 2000. године свет је угледало 72.764 деце што је готово 8.000 беба више него две деценије касније.

Подстрек да о овој теми говоримо са више енергије, ентузијазма и ангажовања даје нам сазнање да 2017. године није обављено ни једно крштење деце у Ракинцу , Радовању, Купусини, Крушеву, Трновчу … Поређења ради 1988. године у овим руралним селима је крштено 43 детета, десет година касније (1998) 20, 2008. године само 10, а поменуте 2017. ни једно.

ШТА МИ РАДИМО ЗА НАШЕ НОВЕ БЕБЕ  ВИШЕ У ТЕКСТОВМА НА:

WWW.PLANAMEDIA.RS