Сарађуј, не загађуј

Стање животне средине захтева ургентна решење - закључак је који се из године у годину преноси поводом обележавања Светског дана заштите животне средине

Влада Републике Србије, потписивањем Софијске декларације 2020. године, недвосмислено се определила за заштиту животне средине, која је и данас један од главних приоритета програмских активности институција државе и њених житеља. Обележавањем Светског дана заштите животне средине на званичном скупу представника међународних организација и ресорног министарства РС министарка Ирена Вујовић истакла је да су у фокусу улагања у унапређење заштите живог света у влажним стаништина. Због климатских промена, губитка природног богатства и биодиверзитета и повећања загађења и количине отпада, потреба за акцијом за заштиту планете сада је важнија него икад, истакнуто је Програм Уједињених нација за животну средину (УНЕП).

„Током четири године је много тога урађено како по питању унапређења регулаторног оквира, тако и кроз инвестиције у области управљања отпадом, отпадним водама и подршке привреди у зеленој транзицији. У овој области је важна сарадња с привредом, јер компаније својим идејама и решењима доприносе процесу зелене трансформације, која је важна и за грађане. Министарство које водим, покренуло је и националну кампању 'Сарађуј, не загађуј', како бисмо подизали свест грађана о томе колико је сваки мали корак важан за унапређење стања животне средине“, истакла је Вујовић.

„Током ЕУ Зелене недеље желимо да пробудимо свест, подстакнемо дијалог и промовишемо решења за изазове недостатка воде, загађења и деградације екосистема. ЕУ има најјаче и најкомплетније законодавство у области екологије на свету. Оно штити људе, привреду и наше ресурсе. У Србији улажемо у вештине и иновативност људи, за чистију и бољу животну средину. Наше иницијативе помажу у пречишћавању воде и подржавају Србију да развије адекватне политике и законодавни оквир у области заштите животне средине“, рекао је амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији, Емануеле Жиофре.

Светски дан заштите животне средине ове године је посвећен јачању отпорности на све учесталије суше које су последица климатских промена, као и важности очувања влажних станишта и биолошке разноврсности. Тим поводом је програмски менаџер за заштиту животне средине и климатске промене ЕУ Делегације, Антоан Авињон, представио успешно спроведене иницијативе за обнову и јачање отпорности екосистема. Међу њима су ревитализација ливадских и степских станишта ради очувања биодиверзитета Вршачких планина и мере за рано откривање пожара на подручју од изузетне биолошке вредности Споменик природе „Лалиначка Слатина“.

Уз то је, уз финансијску подршку Владе Шведске у оквиру пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији“, отворен Јавни позив за иновативна решења за очување влажних станишта у заштићеним подручјима и у њиховој непосредној близини.mojjj

MORAVA Ass

„Ово је још један корак у континуираној подршци Шведске заштити животне средине и нашем снажном партнерству са Србијом“, рекла је амбасадорка Шведске у Србији Аника Бен Давид. Она је подсетила да, као водецћи донатор Србије у области животне средине, Шведска подржава напоре наше земље у борби против климатских промена, заштити природних ресурса и промовисању зеленог раста. Заједно градимо чистију, зеленију будуцћност за следецћу генерацију“, поручила је Бен Давид.

Амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид изјавио је да су климатске промене, загађење и губитак биодиверзитета главни изазови данашње генерације, који нарушавају и отежавају остваривање основних људских права, као што су право на живот, здравље, храну, воду и адекватан смештај. Он је истакао да је Швајцарска посвећена обезбеђивању здраве животне средине која је предуслов за уживање ових људских права.

„Швајцарско искуство у погледу ублажавања климатских промена и заштите животне средине показује да је деловати сада и превентивно много јефтиније него касније санирати штету. Зелена транзиција свакако има цену, али уз праве подстицаје доводи до значајних уштеда и покреће развој иновативних индустрија и отварање нових радних места”, додао је Шмид.

„У последње две године смо у оквиру ове иницијативе помогли да 54 иновативне, зелене идеје постану стварност. Њихово спровођење већ доприности смањењу емисија штетних гасова, убрзавању циркуларне економије и побољшању квалитета ваздуха, а тиме и одрживом економском развоју. Позивам приватна и јавна предузећа, локалне самоуправе, организације цивилног друштва и академску заједницу да се пријаве на наше позиве за иновације, како бисмо заштитили животну средину и убрзали зелену транзицију српске привреде и друштва”, рекао је Јакуп Бериш стални представник УНДП-а у Србији.

Однос према животној средини у Србији

Према истраживању о односу јавности и здраве животне средине у Србији, које су реализовали Агенција за истраживање јавног мњења ЦеСИД и УНДП Србија, становнике Србије највише брине загађења ваздуха (26 процената), затим квалитет воде (13 процената), стање и пристуност дивљих депонија (12 процената), док је компанија Рио Тинто заузела четврто место (8 процената).

У давању предности екологији или економији, 67 процената даје примат екологији, 21 проценат даје једнаку важност обема, док само 12 процената испитаника сматра да је економија важнија.

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja