Замисли све

У оквиру пројекта "Уметност у пролазу" организације Street Art Belgrade постављени су први 3Д модели мурала за слепе и слабовиде особе у Србији.

Циљ пројекта "Уметност у пролазу", који реализујуStreet Art Belgrade и Теленор фондација, је да приближи уличну уметност слепим и слабовидим особама кроз постављање модела урађених 3Д технологијом. Први модели су постављени на две локације на Врачару, а поводом 15. октобра који се обележава у целом свету као Дан слепих и слабовидих особа.

Модели мурала су иновативни приступ у представљању уличне уметности и графита јер се креирањем радова уличне уметности у 3Д технологији омогућава слепим и слабовидим особама да кроз додир упознају уметничка дела која се налазе на улицама Београда.

"Улична уметност се сматра најслободнијим видом уметности, јер без обзира на свој пролазни карактер, она је на улицама које припадају свима. Ипак, не могу сви да је виде и доживе. На овај начин желимо да приближимо овај правац савремене уметности слепим и слабовидим особама и учинимо им доступним тај динамичан и креативан свет" – рекла је Љиљана Радошевић, историчарка уметности.

"Градска организација слепих Београда окупља око 2000 слепих и слабовидих особа са територије свих београдских општина. Самим тим је веома важна свака активност која доприноси да популација слепих има више ствари које може да доживи. Ово није само уметничка поставка, већ се овим приступом уважава наша популација. У оквиру уметничких дела се налазе и описи на Брајевом писму што ће и грађанима који немају проблем са видом приближити наше писмо" – изјавио је Никола Ђорђевић, председник Градске организације слепих Београда.UUP postavljanj

"Пројекат 'Уметност у пролазу' на иновативан и креативан начин приближава уличну уметност слепим и слабовидим особама. Уметност је израз слободе, она спаја људе, брише границе и препреке. Има велику улогу у стварању инклузивнијег и толерантнијег окружења, чему је Теленор фондација посвећена од самог почетка. На тај начин рушимо још једну баријеру и правимо корак ка бољем друштву" - рекла је Милица Бегенишић, менаџерка Теленор фондације.

За прве моделе су одабрани радови београдског уметника Njeedžora који је присутан на улицама Београда од 2005. године и између осталог познат по својим радовима великих димензија. Модели су урађени за мурале који су препознатљиви по елементима ваљкастих форми који формирају структуру главе животиња – Жирафе и Вука. Уз 3Д моделе се налази и опис радова на Брајевом писму као и QР кодови који воде ка сајту са више информација о пројекту. У континуитету ће бити организоване вођене туре за све заинтересоване грађане, а у плану је постављање 3Д мурала на више локација у Београду.

У Србији има око 12.000 слепих и слабовидих особа које имају потребе за подршком у остваривању њихових права као и за интеграцијом у све друштвене токове и свакодневне активности а културни живот и уметност су саставни и важан део тога.UUP postavlja

Аутор пројекта је организација Street Art Belgrade чији се чланови преко две деценија баве истраживањем, документовањем и популаризацијом уличне уметности и графита.

Пројекат "Уметност у пролазу" се реализује у оквиру конкурса Фондације Теленор "Замисли све", а уз подршку Министарства културе и информисања и Аустријског културног форума. Партнери на пројекту су Божидарац и градска организација слепих Београда. Компанија Vodzellab која се бави 3Д технологијом је произвела 3Д моделе мурала за слепе и слабовиде.

https://umetnostuprolazu.com/

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja