поља пуна мртвих птица!

Стравичне сцене код Кикинде – љубитељи природе и чланови ДЗППС пронашли су више од 800 угинулих птица

Нови Сад, 04.03.2024. – Чланови Друштва за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) пронашли су више од 800 мртвих птица на ораницама код кикиндског села Наково. Међу њима је било најмање 434 гачца, ловостајем заштићене врсте, и 373 чавке које закон штити као заштићену врсту. Све околности указују на масовно тровање, што треба да буде потврђено лабораторијским анализама у надлежном ветеринарском институту. Орнитолози кажу да је ово до сада највећи појединачни помор птица настао услед тровања у овом делу Европе.

Утихнула су поља код Накова. Сабласна тишина прекрила је део атара где гачци и чавке дословно падају мртви са ниских багремова и жбунова у којима су проводили ноћ. Ове птице из породице врана храниле су се на плодним пољима у близини села где углавном траже разне инсекте и њихове ларве, те семена биљака. Управо ту су највероватније пронашле и затроване мамке који су им постали последњи оброк.

Наковчанин и пчелар Ранко Самарџија у суботу је отишао да обиђе своје кошнице на две локације северно од села. Већ код последњих кућа приметио је мртве птице прво по путу, потом уз канал, а на крају и оне које висе са дрвећа и жбунова. Забринут за безбедност пчела и поучен страховитим тровањем које је погодило кикиндске пчеларе 2015. године када је убијено 1.600 пчелињих друштава, Ранко је телефоном снимио узнемирујуће сцене и поделио их на Фејсбуку. На снимку, који је након пар сати услед притиска дела јавности уклонио, виде се мртви гачци у пчелињаку, птице које се боре за живот у крошњама дрвећа и многе које не могу да полете са њива.pticcc

Ранка је убрзо након дељења овог снимка позвао Милан Ружић, извршни директор ДЗППС-а, и замолио за више информација. Није само тровање гачаца разлог за узбуну: управо ту поред Накова један пар орлова крсташа овог пролећа је почео да прави гнездо, а велики број отрованих птица по пољима готово извесно може да привуче орлове и убије их.

„У суботу 2. марта у вечерњим сатима послао сам обавештење Покрајинском заводу за заштиту природе, Основном јавном тужилаштву из Кикинде и Јединици за сузбијање еколошког криминала и заштиту животне средине МУП-а и навео да имамо сумњу на масовно тровање птица код Накова, те да оправдано страхујемо за судбину орлова крсташа“, каже Ружић и наставља: „Брзо смо организовали једну теренску екипу и у недељу ујутру смо били у Накову. Како у Србији не постоји шема надлежности у случајевима тровања животиња, нити протокол за поступање, обавестио сам локалну станицу полиције која је на терен послала два полицијска службеника“.

Велико угинуће птица брзо је привукло пажњу јавности, те се у атару кроз пар ствари створио неочекивано велики број полицајаца, ветеринарских инспектора, те радника из комуналних служби. Лешеви птица су проналажени на простору од око 2 километра, углавном тамо где су ноћилишта врана. Врећа за врећом, стизали су лешеви које су присутни заједнички ређали и пребројавали. Црни биланс је следио све присутне. Тим полицијских форензичара детаљно је снимао и бележио лешеве и лице места. На крају је део лешева изузет за анализе, а више од 800 мртвих птица закопано је у јаму на рубу ораница.dzpsss

Кикинђанин Стефан Прекајски, биолог запослен у ДЗППС, био је присутан током потраге и уклањања лешева. Овај догађај је на њега као љубитеља природе оставио снажне негативне емоције.

„Гачци, сиве вране и свраке екстремно су важан део природе у нашим атарима будући да они праве гнезда и за себе, али и за сове и ветрушке које су главни контролори бројности глодара. Када страдају вране, птице грабљивице остају без гнезда и напуштају станишта, а убрзо потом експлодирају бројности волухарица, мишева и пацова који нападају усеве. Верујем да јавност сваког дана треба подсећати да је регион Војводине најобешумљенији предео Европе где је реткост видети дрвореде и шумарке, а често нема ни појединачних стабала. То су основни разлози који су довели до пренамножења глодара и великих штета на усевима прошле и ове године. Очекујем и да ће наредне зиме у Кикинди бити далеко мање сова утина, што ће довести до разочарења великог броја туриста“, видно забринут каже Прекајски.  ug. pti

vrrr

Мртве птица код Накова врх су леденог брега проблема са којим се суочава модерна војвођанска пољопривреда. У сталној трци за профитом паори су преорали све што је могло да се преоре, мештани посекли дрвеће, а пољопривредни отрови десетковали су популације дивљих животиња. У оваквим условима безбедност и здравље људи такође су угрожени јер је одржавање некаквог вештачког баланса могуће само уз коришћење додатних количина хемијских препарата, који хтели ми то или не, на крају заврше на нашој трпези.

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec April 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30

Ускоро

Nema događaja