ПАМЕТНИ САТОВИ СПАС ЗА РОДИТЕЉЕ?!

У КОРАК С ВРЕМЕНОМ 

Паметни сатови су достигнуће савремене технологије које деца носе на руци како би њихови родитељи путем апликације на својим паметним телефонима могли ступити у контакт са њима.

Мултифункционални уређаји - паметни сатови за децу, прави су помоћници родитељима јер се захваљујући њима могу чути са малишанима, али и сазнати на којој локацији се они налазе. Овако пише у свакој рекламној поруци произвођача нове технологије намењене деци и родитељима, Да ли је баш тако или и на ове уређаје са екранима имају примедбе стручњаци који брину о менталном здрављу деце и омладине, потражили смо одговоре од њих.

Паметни сатови на тржишту постоје још од седамдесетих година прошлог века, али су услед унапређења технологије тек данас постали популарни. Нису у масовној употреби, нису популарни као ајфони, али се срећу у свакодневном животу на разним местима – у градовима, на селу, мањим варошима у зависности од тога колико су родитељи напредни и колико страха носе у себи кад се одвајају од деце.

Током претходних година у јавности су се појавиле најаве паметних сатова као геџета који ће променити нашу будућност. Међутим, реалност у нашој земљи је мало другачија, наиме, паметни сатови су махом заменили дечије играчке и с разлогом се поставља питање да ли је добра идеја набавити их или не. Ако смо до сада консултујући психологе, психотерапеуте, педагоге, дефектологе... говорили о штетном утицају екрана на психо-физички развој деце и омладине, равно је иронији препоручити родитељима геџет који ће дете носити стално са собом и играти се њиме. Када ипак направимо списак добрих и лоших страна, сачинимо листу за и против, подвучемо црту могућ резултат је следећи.

Дакле, шта је то лоше а шта добро код паметних сатова намењених деци.pametni satovi 11

Справица је мала, складна и не оптерећује руку, налик је било ком дечијем сату. Наравно, његова основна функција је да показује време, зато и јесте сат, али уз додатне функције постаје паметни уређај. Преко одређених апликација повезан је са маминим или татиним паметним телефоном (може и једно и друго) чиме је омогућена комуникација са њима, истовремено могуће је праћење кретања детета, самим тим и унапређење безбедности малишана. Првенствено је заштита од могућих отмица, нежељених и опасних ситуација, пружа сигурност родитељима због праћења кретања малишана и сигнализирања могућих опасности по дете.

Овај геџет омогућава родитељима да у сваком тренутку знају где им се дете налази јер има GPR рисивер, али и SIM картицу, преко које се дете може додатно лоцирати. Сат поседује и сензор који обавештава када је уређај скинут, тако да су особе повезане са паметним сатом у сваком тренутку обавештене да ли дете носи сат или је скинут са руке.

Ако се постави питање, да ли ово „чудо модерне технологије“ угрожава слободу деце и да ли је стога добра опција, могућ одговор је да, али наспрам штете коју наноси ношење геџета већа је корист ако се у сваком тренутку зна кретање млађе деце којима је уређај намењен.

Како су сатови намењени узрасту од 3 до 11 година, како живимо у ери мобилних уређаја који су данас апсолутно неопходни када је важно одржавати некакву комуникацију са својом децом док су ван куће и на различитим активностима, паметни сатови су једна од бољих опција. Свет и наше блиско окружење у много черму су небезбедно место за већину нас, највише за најмлађе незаштићене и мање способне да се сами бране од немилих сусрета, опасних предатора, педофила и киднапера због чега овакве справе могу да буду олакшица многим родитељима.

Мада је већина паметних сатова безбедна за употребу, направљена од материјала који нису опасни по здравље, неке особе могу имати алергијске реакције на материјале од којих су уређаји направљени. Такође, неки корисници могу осећати нелагоду или иритацију приликом ношења сата на руци.pametni sss

Будући да се паметни сатови носе на руци, увек постоји могућност губитка или крађе. Ово може бити велики губитак, како финансијски, тако и због губитка личних података који су повезани са сатом. Као и сваки електронски уређај, паметни сатови могу имати техничке грешке и багове. Ово може утицати на њихову функционалност и изазвати фрустрацију код корисника.

Још једна негативна страна је та што је тешко доћи до одговарајућег сервиса за поправку, притом је цена за поправку висока. Затим, нису сви паметни сатови компатибилни са свим паметним телефонима. Пре куповине, треба проверити да ли је сат компатибилан са вашим уређајем како бисте избегли непотребне компликације. Већина сатова се не подудара са Андроид телефонима, тако да је обавезно прикупити све информације пре него што се одабере сат.

Иако паметни сатови имају многе функције, њихова функционалност је ипак ограничена у поређењу са паметним телефонима. Они имају мањи екран у поређењу са телефонима. Ово може бити незгодно за оне који имају слаб вид или желе да користе сат за гледање видео садржаја. Такође, теже је користити одређене апликације или обављати сложене задатке на овим справама. Смањен им је опсег одређених радњи које изводе без проблема остали паметни уређаји. У том случају њихова главна и највећа предност је могућност праћења и лоцирања корисника.

Већина паметних сатова има уграђен GPS систем који омогућава прецизно праћење локације. Ово је посебно корисно за тркаче, бициклисте и авантуристе који воле да истражују нове стазе и руте, али није препоручљиво за децу која би волела да експериментишу и да испитују терен, изађе из зоне конфора, угрози себе и забрине родитеље. Добра функција је та што увек дете може да подели своју локацију са неким и осигура да неко њему близак у сваком тренутку зна где је и да ли је безбедан.SATTTTT

Поред праћења локације, неки од ових сатова нуде и додатне функције које родитељима пружају још већу сигурност. На пример, сатови са опцијом за праћење могу да обавештавају родитеље када се дете налази ван сигурног подручја које су претходно одредили, попут краја улице или школског дворишта. Такође, неки сатови имају СОС дугме које дете може да притисне у случају хитности, што ће родитељима омогућити да брзо реагују и пруже помоћ детету. Ту су и разне друге корисне функције, попут могућности слања порука и позива, као и алармних функција које могу помоћи деци да имају распоред током дана.

Осим што су практични, дечији сатови са опцијом за праћење могу бити и забавни за децу. Неки сатови имају дигиталне екране на којима се могу приказивати слике или поруке, а неки имају и игре које могу да забаве децу док су напољу. Пружају им прилику да науче како да користе технологију на сигуран и одговоран начин. Ту и настаје проблем који дели родитеље на оне који одобравају и који оспоравају уређаје. Ако се боре против екрана мало је разлога за прихватање, поготову ако су свесни да уређај има опције игрица и гледања слика.

Према тврдњама неких стручњака, паметни сатови су мање штетни од обичног мобилног телефона. У паметном сату за бебе користе се комуникациони модули са минималним и неконстантним зрачењем, а пријемник не представља претњу.

Неки стручњаци сматрају да је употреба телефона опасна за мозак, а паметни сатови се носе на руци, нису причвршћени за главу, те према томе, чак и слабо електромагнетно зрачење неће утицати на мозак. Ипак, савјетује се да деца ове сатове не носе код куће, без потребе. Као и мобилни телефони, паметне хронографе за децу са GPS -ом треба држати подаље од главе и уклонити пре спавања.

Закључак би могао да буде да су дечији сатови са GPS технологијом за праћење иновативни уређаји који родитељима омогућавају да прате кретање своје деце у реалном времену. Техничке потешкоће су те што ни ова технологија није савршена и код ње може доћи до техничких потешкоћа које могу довести до грешака у праћењу локације.

Значајно је и то истаћи да неки родитељи с разлогом брину да би праћење локације могло угрозити приватност детета и створити осећај неповерења што и стручњаци наводе као негативну последицу коришћења ових модерних справа. Опасност је и претерано гледање у екран када је дете доконо што изазива замарање, оштећење вида па и стварање зависности од екрана.

Узимајући у обзир све ове предности и мане, родитељи би требало пажљиво да размотре да ли дечији сат са GPS технологијом за праћење одговара њиховим потребама и животном стилу. Ако су забринути за сигурност своје деце, овај уређај може бити користан алат који ће пружити већи мир и сигурност, али не би требало занемарити ни остале негативности које се намећу приликом доношења одлуке да ли је корисно или не примењивати сву напредну технологију која се нуди као достигнуће савременог доба.BanerSufinansiranja 2

 

 

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja