О ЕКРАНИЗМУ ИЗ УГЛА СУСЕДА

У корак с временом

Како се у суседним државама, бившим југословенским република, гледа на појаву екранизма, облик зависности од екрана који је свуда у свету препознат као претња будућим генерацијама

Прошлог месеца УГ „Свет речи“ промовисало је нови пројекат у области менталног здравља младих који има за циљ ненасилну комуникацију. Партнери на пројеку међународног значаја су организације цивилног сектора из Хрватске и Северне Македоније. На припремном састсанку утврђене су пројектне активности и обављене неопходне консултације за сусрет младих из региона чиме се јавности скреће пажња на потребу да се удруженим снагама отпочне борба против насилчног понашања међу младима.

Један од разлога пораста вршњачког насиља код нас и у земљама у окружењу, свакако је отуђеност млађих генерација, недостатак емпатије, окренутост виртуелном свету и све мања брига родитеља о деци и њиховим потребасма. Истакнуто је на овом скупу да се насиље не разликује у великој мери по својим појавним облицима у школама на територији Хрватске, Србије или Македоније, једино су изражени у мањем или већем облику по срединама у којима су млади препуштетни сами себи, лишени родитељске пажње и љубави. Речено је између осталог и то да се међу младима у македносним образовним установама насиље појављује спорадично, без много одјека и са мањим последицамас. Из поменутих разлога неопходно је едуковати младе да се сукоби међу вршњацима, па и старијима могу решавати ненасилном комуникацијом, да је неопходна већа брига друштва о рањивим групама и да се од родитеља очекује да унутар породице решавају проблеме који могу да утичу на ментално здравље деце и омладине, самим тим и на учестале насилне појаве међу овом популацијом.

- Недостаје код ученика елеменат емпатије, можда су по мало себични у том смислу да ослушкују потребе других. Затворени су као група, отуђени, окренути себи или само уском кругу познаника. Речник им је сиромашнији, мада је и у наша времена било оних који су имали богатији вокабулар од других и то је индивидуална ствар; има везе и са домаћим васпитањем, али је свакако резултат смањеног интересовања да се више сазна. Ако читаш бићеш образованији, ширићеш видике, тежити да долазиш до нових сазнања – истакла је овим поводом професорка енглеског језика Катарина Сусинова из Радовиша, града на југу Северне Македоније.nnnaaaa

- Мислим да у данашње време млади имају већи приступ информиацијама посредством интернета, али свакако зависи колико их која област интересује и шта истражују. Могу да науче оно што им је потребно за наставу или допуну својих интересовања, ако хоће и имају жељу да шире видике. Одређени ученици долазе до информација које их интересују, али не сви. Неки користе телефоне да би се дописивали или се играли – каже Сусинова.

- Родитељи све мање квалитетног времена проводе са својом децом. Приметила сам да ако долазе из руралних средина преокупирани су пословима, ангажују и децу да им помажу. Више су окупирани потребом да привређују него да губе време на друштеним мрежама. Тако васпитавају своје потомке.

- Дигитално насиље постоји код данашњих младих, мада није уочљиво у толикој мери. Дешава се када они формирају групе у којима делују. Једни се друже са другима, искључују трећег, онда се тај неко избачен из круга осећа повређен и угрожен. То је нешто налик ономе када о неком говорите иза леђа. Мислим да постоји sajber cooling и свакако треба порадити и на томе. Прошле године сам ја аплицирала за један пројекат пошто сам била на Фулбрајт програму могла сам да аплицирам за Глобал тичер гранд и тако сам реализовала своју идеју булинг насиље. Имали смо радионице, ученици су урадили флајере и расподелили по разредима како би се скренула пажња на ову појаву и утицало на смањење вршњачког дигиталног насиља. Постере имамо у школи, радимо са ученицима, трудимо се да нешто постигнемо са њима везано за насиље. Мислим да би психолошка и педагошка служба још више могле да раде на томе, можда и појединачно ми професори и одговорни за бригу о деци, заједно са ученицима. Чини ми се да је делотворније када би се разговарало не само са онима који врше насиље, или су по било ком основу показали неку врсту насиља, него и да се разговара са свим ученицима о растућем проблему да сви дознају више о томе, да им се скрене пажња да насиље постоји и да се то не догађа неком тамо далеко изван нашег круга, него да је могуће и нама да се деци.kacaca

Професорка Сусинова подсећа да је булинг међународно признат термин који означава различите видове насиља који се обично врше међу вршњацима, али не нужно. Подразумева облик насиља који наноси бол другом, био он физички или психички, а у сваком случају са собом носи стрес који може имати тешке последице.

Булинг није везан за пол и врше га и дечаци и девојчице, и младићи и девојке, и мушкарци и жене, а њиме се сматра и наговарање људи да игноришу или избегавајзу неку особу. Може да буде директан: ударање, пљување, вређање и сл, или индиректан: искључивање, манипулација, понижавање, процењивање какав је неко, слање увредљивих порука путем друштвених мрежа, уцене... У питању је активност која се понавља, вид је агресивног понашања и има за циљ да повреди жртву.

- Друштвене мреже, Тик - Ток линије, мобилни телефони им заокупљају пажњу, али често видим, пошто смо ми мали град како млади шетају, седе у кафићима, друже се. Много је доброх ученика који иду на спорт, у теретану, на ваннаставне активности. Не троше улудо слободно време, организовани су и активни - истиче значај проблема професорка Сусинова.

- Ми нисмо имали друштвене мреже, млади их сада имају и некако су, рекла бих, зависни од тога. Мисам категорична да деца не носе телефоне у школе. Некада је на мојим часовима потребно да одраде онлајн вежбу, неки квиз, само да их не користе за ненаставне активноси за време часова. Мислим да им је комуникација много више окренута социјалним мрежама, комуницирају кроз поруке, уместо вербално, дружењем у директном контакту – анализира даље проблем професорка енглеског језика која је у македонској средњој школи покретач бројних акција и радионица против насилног понашања младих.

- Друже се, али постоје групе. Не мешају се много, што је донекле оправдано јер и иначе не можеш са сваким да се дружиш. Мораш да нађеш некога са истим интрересима, са ким можеш да поделиш мишљење, пажњу и емоције. Можда би требало да се више поради на томе да ипак постоји нека приснија комуникација међу младима, некада неко иако завређује пажњу, није другачији од осталих не успева да се уклопи у друштво, из неких разлога га не прихватају, он или она се не усуђују да буду део те групације.

- Ђаци некад између себе имају неке конфликте које не решавају између себе на миран начин, него покушавају да увреде један другога. Ми смо увек ту за њих, зато и прихватамо понуђене едукације да нешто научимо и подучимо наше ученике – закључује професорка Катарина.

Њена колегиница Наташа Спасевска, истакла је у прилог теми о којој се расправља да је упркос чињеници да је у Северној Македонији насиље у мањој мери изражено него код нас и суседним земаљама на Балкану, неопходно да се њихови млади упознају са тенденцијама борбе против насеља у региону и свету.

- Врло је корисно да деца знају како могу бити нападнута вербално, физички, дигитално по медијумима, тако да буду спремна да препознају, заштите се и одбране се од могућих насилника и свих облика насиља које је присутно у свим друштвеним заједницама данас и убудуће. У нашој школи нема насиља у великој мери, појављује се спорадично, у највећој мери вербално које може да прерасте у неки већи сукоб физичких размера када не бисмо предузели мере или показали дисциплину која је неопходна у институцијама. Свакако знамо да нешто постоји, да има појавне облике насиља и да је због тога потребно да се припремимо уколико се интензивирају неки насилни покушаји који могу да угрозе психички и физички наше ученике и нас њихове професоре и родитеље. За све нас је корисна свака едукације и неопходна како бисмо могли да препознамо, сузбијемо и предупредимо насилно понашање међу вршњацима – потврдила је Спасевска, професорка енглеског језика Средње школе и гимназије „Коста Сусинов“ у Радовишу.

Наташа каже да није компетентна да говори у којој је мери присутно дигитално и сајбер насиље на нивоу Македоније, али је очито да има доста примера ових облика насиља тако да је из тих разлога врло корисно да деца знају како могу да буду нападнута и злоупотребљена на друштвеним мрежама.

У Македонији нису забрањени мобилни телефони у школама, нема најава да ће бити нити да ће се уводити неке ригорозније мере иако се у у овој држави осећају у великој мери штетне последице превеликог коришћења модерне техонологије и негативни утицаји појаве екранизма.

- Рестриктивне мере су оштре, имају негативну конотацију и нежељене последице зато се у школама трудимо на све начине да покажемо ученицима да се понашају у складу са правилима лепог понашања и толеранције у међуљудским односима. Саветујемо им да не употребљавају телефоне за време наставе, једино када је непоходно за наставни програм и то под нашом контролом. Поштују правила, минимално је коришћење мобилних за време наставе, али ван наставе, као и овде и свуда у свету, претерано се користи. Свакако више него што је корисно и препоручљиво. Имам много примера да кад дођу у школу поспани, кажу „целу ноћ нисам спавала/о“, гледали су у телефоне, били на друштвеним мрежама. Дописивали се, пртатили нешто... То наравно није добро ни пожељно понашање, а ни одговор који оправдава изостанак будности на часу – каже Наташа.

- То је негативна страна напретка технологије. Главни фактор су родитељи, мислим да би требало они да уведу највећу контролу понашања своје деце, да знају у сваком тренутку шта раде и где су, поготову када се ради о малолетним особама. У којој мери користе и зашто користе мобилне, да провере на које сајтове иду, с ким комуницирају...

На питање да ли су због свега тога мање амбициозни и емпатични професорка Спасева одговара да су недружељубиви, да мање комуницирају између себе, нису солидарни и не проводе много времена заједно. Отуђени су и окренути виртуелном свету.

- У кафићу седе заједно, свако телефон држи у руци, загледан у екран. Непријатна слика (гледка) за све који то посматрају. Шта из тога може да се закључи осим да су нам деца отуђена, асоцијална, незаинтересована за свет око себе. Сада, бар ми се тако чини, родитељи имају мало више свести о претераној употреби мобилниох телефона и отуђености деце. У основној школи је скроз забрањено коришћење мобилних и то се поштује, родитељи подржавају наставнике, забрањују деци да носе мобилне у школу. Не можемо да им забранима да не носе телефоне, али им не дозвољавамо да их користе за време наставе, осим када то наставник тражи од њих у циљу праћења наставе. Едукације и заједнички пројекти су прилика да се друже, склапају пријатељства и да уче једни од други. Због тога је сваки вид удруживања на нивоу државе, региона па и шире прилика да се заједно боримо против нечега што представља претњу за све нас, све друштвене заједнице и читав свет глобално посматрано.BanerSufinansiranja 2

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec May 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 18 1 2 3 4 5
week 19 6 7 8 9 10 11 12
week 20 13 14 15 16 17 18 19
week 21 20 21 22 23 24 25 26
week 22 27 28 29 30 31

Ускоро

Nema događaja