ШТА МОЖЕМО ЗАЈЕДНО

МЛАДИ И УСПЕШНИ

„Они су понос Велике Плане – некада ученици данас успешни млади људи“ – нови пројекат листа МОРАВА ПРЕС и портала ПЛАНАМЕДИА о младим и успешним Плањанима. Представљајући младе и талентоване суграђане серијалом текстова о њима покушаћемо да дамо одговоре колико су њихови таленти и богом дате способнисти побребне овој средини, колико слуха за њихове могућности напретка и развоја има целокупна заједница а колико руководеће структуре могу да их прате.

Сваке године из Велике Плане у свет оде, са намером да се образују и остваре своје снове, по неколико хиљада младих – основаца или средњошколаца. И данас, као пре неколико векова, за стицање знања и факултетских диплома, стручног усавршавања и докторских студија, многи бирају светске метрополе – Берлин, Беч, Стокхолм, Лондон, Оксфорд, универзитете у Америци, Праг и Варшаву, Модену, Болоњу у Италији... Враћају се као доктори наука, неретко остају на факултетима као предавачи и асистенти својим професорима менторима.

         Сваке године на крају једне етапе школовања, пред уписе на факултете и средње школе, најбољи у генерацији свршених ђака, победници бројних републичких и међународних такмичења као награду за успехе добијају од своје општине захвалнице и новац за једно од три освојена места на такмићењима или као гаци генерације. Овај свечани чин за њих представња симболичан корак уласка у свет одраслих и одговорних људи. За родитеље и суграђане су понос и радост што постоје и што пружају наду да се вреднује знање, да наша средина има будућност и да та будућност зависи од младих, паметних људи који ће путевима науке тежити напретку и развитку заједнице. На листи лауреата је по неколико десетина ученика, а то значи да је у свакој генеарцији најмање двадесет – тридесет изузетно талентованих младих људи за неку област науке и културе што представља право богатство за свако друштво.

         Желимо да јавности укажемо пажњу на њих, да разговорима са њима помогнемо новим генерацијама младих да се определе за занимање, грађанима да знају коме могу да се обрате у околностима које за њих представљају значајан животни тренутак, усмеримо их на сарадњу са њима, да опредмете њихова знања и способности и буду сигурни да су за сараднике одабрали најбоље. Да кажемо да постоје, да на њих можемо да рачунамо као на стручњаке пред којима је успешна каријера зато што су вредни свих похвала, способни и одговорни, са утемељеним системом вредности од којих не одступају.

anita 1

       Потрудићемо се да дођемо до сазнања и о младим винарима, воћарима, сточарима, иноваторима, пољопривредним произвођачима који су останком на имању подигли критеријуме производње у овим категоријама, рекордерима у овој области, који су показали да је исплативо и оправдано остајати на имању предака, борити се својој земљи новим методама и достигнућима технике и науке. Наше поље интересовања биће и најбоље занатлије у категорији младих, образованих иноватора који су се издвојили од средине својим способностима и квалитетима у областима којима се баве.

       На листи младих, паметних, успешних и даровитих ученика и студената, победника републичких и међународних такмичења, доктора наука, докторанада,професора и асистената на факултетима, научних радника, уметника и спортиста је више од стотину Плањана – о њима желимо да пишемо и јавности укажемо пажњу на њихове успехе и заслуге у областима којима се баве, са циљем да млађе генерације усмеримо на путеве којима су они кренули.

Биће праведно усмерена пажња на докторе друштвених наука, стручњаке из области економије, културе, здравства, технолошких наука, ИТ области. Значајан простор би био посвећен портретима пољопривредних стручњака – докторима наука који саветима могу да помогну одумирању села, енолозима који би подстакли развој винарства у овом делу Шумадије, туризмолога који би се заложили за бољу презентацију туристичких и културно историјских потенцијала општине. Свих поменутих кадрова има на листи коју смо сачинили истражујући о успесима младих Плањана.

         Говорићемо са аспекта родне равноправности колико су жене напредне и упорне у остваривању својих циљева у правцу напретка и развоја науке, колико им је теже да се остваре у истраживањима којима се баве, на пословима које су одабрале као животни позив. Пренећемо њихове савете, сугестије и запажања која могу да буду од значаја за млађи нараштај. Даћемо одговор на она питања која се током рада буду наметнула од стране наших читалаца или на основу сугестија свих заинтересованих да се тема пројекта рсветли и оправдају циљеви. Посебан одељак пројекта биће посвећен резултатима рада младих зачетника нових области деловања, иноватора у предузетништву, ИТ сектору, графичком дизајну, рекламним кампањама и оним обилицима деловања који су мање запажени, готово невидљиви у јавности. Даћемо простор младима да кажу шта их вуче у родни крај, због чега желе да се врате, шта би променили и каква су њихова очекивања у даљем животу.

djordje 33

         Са пуно пажње отпратићемо њихове примедбе које се односе на недостатке у локалној заједници, друштву, средини у којој живе или раде, затражити од надлежних државних и локалних служби одговоре на њихова питања, расветлити дилеме и исказане сумње. Писаћемо о визијама будућности какву желе, реалним могућностима које им се пружају, изборима који су пред њима. Сакупићемо збирку портрета младих, паметних, способних и обдарених девојака и младића чије је место одрастања Велика Плана, који су срцем везани за средину из које потичу. Говорићемо о њиховој жељи да дају део себе заједници којој припадају или пак да негде далеко, изван граница своје општине и државе Србије, својим моралним и стручним квалитетима утичу на побољшање комплетне слике о земи из које потичу.

         Понудићемо наша истраживања и најзанимљивије приче о њима савезним медијима и средствима информисања у другим срединама. Идеја нам је да у сарадњи са УГ „Свет речи“ по школама организујемо јавне часове на којима би о својим искуствима током школовања говорили млади и успешни Плањани о којима пишемо. Предложићемо институцијама образовања и културе да их позову на скупове и трибине где би могли да говоре о теми која је поље њиховог деловања где би били представљени као стручњаци у својој области.

nina matejic1

           Објавом портрета и разговора са нашом успешном и паметном децом, талентованим младим уметницима и спортистима, докторима наука, универзитетским професорима и студентима на постдипломским студијама комплетираћемо слику интелектуалних потенцијала општине и ставити на располагање јавности податке о расположивим кадровима који би могли да утичу директним учешћем, корисним саветима или неким другим активностима у развоју општине. Радећи на пројекту дали бисмо допринос развоју образовања, директном опстанку Гимназије и захвалили се онима који воде бригу о младима, оном најзначајнијем ресурсу од кога зависи будућност Србије и нашег националног идентитета.

Будите део нашег тима. Примедбама, сугестијама, идејама и предлозима о коме да пишемо помозите нам да реализујемо пројекат тако да се на нашим страницама нађу они који то заслужују својим талентима, успесима и достигнућима за напредак заједнице.logo mp

BanerSufinansiranja 2

 

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jul 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 27 1 2 3 4 5 6 7
week 28 8 9 10 11 12 13 14
week 29 15 16 17 18 19 20 21
week 30 22 23 24 25 26 27 28
week 31 29 30 31

Ускоро

Nema događaja