Значај читања и драгуљи који се налазе у књигама

Текст из пројекта "Генерација ЗЕД у локалним медијима“
Дигитално доба је са собом довело велике повољности и помогло нам је да на бржи и ефикаснији начин стигнемо до неопходних информација. Међутим, данас млади више прибегавају разноразним садржајима коју су пласирани преко друштвених мрежа Инстаграма и ТикТок-а. Захваљујући овим апликацијама омладина своје слободно време троши сурфујући по интернету, уместо да га искористи на квалитетан начин и прочита неку добру књигу. Свака књига на овој планети има своју јединствену причу, те због тога не треба судити књизи по корицама.
Читање и потрага за благом
Према речима, нишког писца Бранислава Јанковића, што је писац старији, то све више има млађе публике међу његовим читаоцима. Ствар година и логике.
Недовољно је да се назовем писцем за младе, али сасвим довољно да се поносим бројем младих на својим промоцијама. Моје књиге или све прочитате или не прочитате ниједну.  Можда бих, ипак, издвојио Сузе Светог Николе, јер је то књига која се противи ограничењима. Када сте млади покушавате да их заобиђете, када сте стари покушавате да им се што више одупрете, јер сте схватили да сте живот провели робујући тим ограничењима, објаснио је Јанковић.
На питање како да омладина пронђе свој читалачки укус, Бранислав Јанковић је одговорио како ње битно шта се чита, већ је важно да се чита. LP CITANJE
Омладина би требало да се добро забавља, да ужива у животу, да се образује – како би се разликовала од политичара, који притом не читају. Било шта, само читајте. Временом ћете избрусити укус, те неће моћи да вас преваре препоручујући вам лоше штиво. Читање је важно онима који воле, те њима и не треба причати зашто је читање важно. Међутим, на оне који не читају, непотребно је трошити речи – нећете их убедити. Свако воли да чита из неког другог разлога и у потрази за другачијим благом. Неко ту сакрије своје благо, а неко сакрије себе у читању. Има много начина како да се квалитетно искористи књига, рекао је Јанковић. 
Читање нам доноси моћ
Кажу да је знање моћ, а један од начина за стицање те моћи је читање. Оно нам помаже да упознамо себе и свет у неком другачијем светлу. Писац Алекса Костадиновић сматра како је све што читање носи са собом корисно, почевши од тога да нам помаже да се на кратко одвојимо од реалности и упустимо се у безбрижан свет маште, па до тога да учимо нове ствари, ширимо вокабулар и стичемо нова искуства кроз странице дела, које сведоче о искуству писца.
Велики број младих је присуствовао промоцијама мог првог романа, што показује да су јако заинтересовани за хорор прозу. Већинска публика на помоцијама су били управо студенти и ученици средњих школа. Једном приликом била је организована и радионица писања кратких хорор прича у електротехничкој школи „Мија Станимировић“ у Нишу. Тада су ученици те средње школе, као и ученици других школа који су присуствовали радионици, показали велику мотивацију за писање, истакао је Костадиновић.
Млади аутор Алекса Костадиновић је објаснио да уколико неко жели озбиљно да се посвети писању, потребно је да издвоји доста времена за то, направи приоритете, а често се и одрекне неких других ствари у животу које троше то време потребно за писање. Једна од најважнијих ствари је да, онај ко одлучи на крене овим путем, пуно чита, учи и усавршава се у сваком смислу те речи. CUTANJE
Зависно од преференција, свако ће читати оно што му је блиско, што му одговара стилски и по садржини. Свакако, мислим да постоји једна ствар која је заједничка свим добрим и публици „привлачним“ делим, а то је мистерија и нешто што ће читаоцу држати пажњу до самог краја. Мој први избор, у мору одличних дела, била би књига Марина, шпанског писца Карл Руис Сафона. Оно што је мене привукло код те књиге, издвојивши је од других, била је та стилска лепота. Оно што ме је увукло и задржало у цео тај свет, била је мистериозност и сама идеја која је на мене оставила више него позитиван утисак, објаснио је Костадиновић.
Неопходно је да омладина чита што више, дела другачијег жанра, садржине и других писаца. Упознавањем са различитим делима и писцима, читалац ће увидети шта му одговара и онда ће дела за своје наредно читање бирати на основу личног доживљаја. Читањем млади стичу нова искуства и добијају едукативне драгуље, који им помажу да на свом личном развоју пронађу сопствено благо. 
Ауторка: Наташа Спасовски
“Пројекат се реализује у оквиру Програма малих медијских грантова који финансира Амбасада САД а администрира Медиа и Реформ Центар Ниш. Ставови, мишљења и закључци изнесени у пројекту нужно не изражавају ставове МРЦН и Амбасаде САД већ искључиво аутора.“

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja