КАД ДУША ЗАБОЛИ

(из предговора зборника "Кад душа заболи")

Млади су знали да у својим радовима истакну разлоге душевног бола, покажу спремност да се суоче са проблемом и истакну одлучност да вршњацима сугеришу разговоре са стручњацима који у великој мери доприносе решењу проблема. „Имаш проблем – ту смо за тебе“, поручили су свесни обавеза коју изречена метафора носи са собом

         Да млади нису успавани, незаинтересовани и окренути само себи, показали су још једном, на литерарном конкурсу „Света рече“ износећи своје ставове, размишљања и идеје на тему душе – рањене, немирне, забринуте... Озбиљно су се позабавили темом и дубоко мисаоно, колико је то у њиховој моћи, усмерили пажњу јавности на чињеницу да бол у души оставља дубоке трагове на животном путу адолесцената. Знали су да препознају и дефинишу проблем, да отворено проговоре о стањима која их муче, подстакну вршњаке да разтмишљају о проблемима са којима се сусрећу и покажу им пут који води ка разјашњењу свих недоумица.

       Говорили су отворено, без устезања о неправдама које су претрпели, о болима који оптерећују њихове младе душе, нису прикривали злостављања, страхове од претрпљеног насиља, са поштовањем су говорили о особама које им недостају, откривали своја најтананија осећања. Показали су овим путем, речима и порукама, зашто је младост лепа, чему их учи стрпљење, колико је инспиративна чежња и како на њих утичу љубавни јади.

       Зато не изненађује закључак жирија да су сви учесници литерарног конкурса одговорили на задатак и да није било промашених тема. Њихови радови су били јасни, стилски уређени, писмени и прилично емотивни. За промишљање и писање су се наметнуле различите теме које су побудиле емоције код младих из чега се закључује да основци и средњошколци у потпотпуности схватају значај менталног здравља; да су у стању су да препознају разлоге патње и јасно дефинишу бол који се осети када се губи драга особа. Препознају када им се нешто чудно догађа и када се са сличним, тешко решивим проблемима суочавају њихови вршњаци. Самоуверено наглашавају да је пружена рука подршке понекад путоказ у ком правцу би требало да се креће опоравак њихове рањене душе и контролише болесно ментално стање човека коме је потребна помоћ.

       У својим радовима учесници конкурса су износили ставове на који начин може да боли душа, како се прилази у таквим незавидним и прилично компликованим ситуацијама особи којој је потребна помоћ и заштита. Показали су порукама да су свесни ко и како им може помоћи да превазиђу и савладају различите врсте бола, како да препознају и буду подршка када неко сличан њима пати. Знали су да прецизно изразе своје мисли, да заокруже у јединствену целину пут настанка и могућег разрешења проблема, наводећи притом на закључак да се уз помоћ стручњака и подршку вршњака благовремено делује на откривање дубљих узрока бола у души и проналази пут који води ка благовременом излечењу.

       Обрадовало је сазнање да је међу младима присутна емпатија за проблеме вршњака, спремност да се помогне неком коме је пажња неопходна и пружи рука пријатељства која притом значи подршку и љубав. Пренели су у својим радовима старији основци и средњошколци стечено знање на обукама за пружање подршке особама код којих се појављују симптоми менталне болести. Доказали су да су способни да запазе и препознају код себе и других „поремећено“ стање духа услед неснађености, анксиозности, депресије, страха пред препрекама. Оспособили су се да дефинишу различите облике менталних поремећаја и стекли знања да усмере у случају потребе особу која пати на помоћ стручњака и заштиту институција.

       Млади су у прозним радовима, неретко кроз стихове, послали поруке којима уверају друштво и заједницу да су спремни да помогну уколико је њихова помоћ потребна вршњацима. Пробудили су својим ангажовањем свест код школских другова и одраслих да је брига о менталном здрављу обавеза сваког од нас, али и читаве заједнице како би се у будућности ређе догађале немиле сцене које су последице душевних поремећаја људи.

       И најлепше у свему је сазнање, да на младе можемо да рачунама, да је у њиховим рукама будућност коју ће знати сами успешно да креирару по сопственој мери и законитостима природе и друштвених норми, зарад здравијег и бољег целокупног друштва. Знаће да се супротставе кад затреба, да подрже кад осете потребу за пружањем помоћи другима, да покажу своје емоције и подстакну их код других. У њима се крију борци, будући стручњаци, пријатељи и изнад свега добри људи.

Јадранка Мићовић - новинар 

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja