ИРСКА – ЗЕМЉА СТО ХИЉАДА ДОБРОДОШЛИЦА

(пише Јасна Величковић)

Céad míle fáilte - “The Land of a Hundred Thousand Welcomes” , или “ Земља сто хиљада добродошлица“ је само једна од фраза коју описује Ирску и њену гостољубивост коју можете осетити од тренутка када слетите на ирски аеродром.

                Ирска је земља 40 нијанси зелене боје, невероватних пејзажа, стеновитих обала и бајковитих двораца. Земља за љубитеље природе, љубитеље аутентичних ирских пабова, добре музике и Гиниса. Домовина светски познатих писаца попут Брам Стокера, Оскар Вајлда и Џејмс Џојса. Али пре свега, земља у којој ће становници увек учинити да се осећате добродошло и као код куће!

                 Прошла је скоро цела деценија од када сам седела у школској клупи Гимназије, тадашњег информатичког смера и размишљала чиме бих волела да се бавим у животу након завршене Гимназије.

Одувек највећа жеља ми је била да радим у ИТ индустрији, путујем и посетим нова места.

Након завршене Гимназије, завршила сам Високу Техничку школу у Крагујевцу, смер Информатички инжењеринг. Моја жеља и план су се убрзо након тога и остварили. Неколико месеци пре завршетка студија започела сам праксу у софтверској компанији Comtrade у Крагујевцу и убрзо након праксе се и запослила као инжењер за аутоматизовано тестирање и квалитет софтвера.

image 10

                Мој први пројекат и пословни пут одвели су ме баш у Даблин, што је мени, са тада 22 године, деловало као невероватна прилика и авантура, што и јесте била. Првих неколико година често сам због потреба пројекта путовала у Даблин, што је довело до тога да сам се у Ирској осећала као код куће. Када сам добила понуду да се запослим у Ирској, са задовољством сам је прихватила, и данас сам овде и настављам да градим своју каријеру и живот.

                За рад у Ирској за држављане који нису из земаља Европске уније потребна је радна дозвола. Ирска је веома развијена у домену ИТ индустрије. Велики број компанија има своје канцеларије у Ирској попут компанија Microsoft, Google, Facebook, тако да свакако постоје шансе за запослењем, како у овом, тако и у другим секторима са великом потражњом, попут здравства, образовања и архитектуре. Па, уколико још увек размишљате чиме бисте волели да се бавите у животу, постоји неколико универзитета на којима можда можете наћи одговор!

                Даблин важи за један од најбољих универзитетских градова, са бројним студентским програмима на енглеском језику и могућношћу стипендирања за наше студенте. И ко зна, можда се кроз пар година будемо срели на улицама Даблина.

               Ако пак желите да посетите Ирску туристички, да видите чувене Мохерске клифове, уживате у пространствима зеленила и осетите чар ирских пабова - сигурна сам да нећете остати равнодушни!

“There are no strangers here, only friends you have not yet met” – William Butler Yeats

                Ирци су вероватно најдружељубивији народ које сам имала прилике да упознам! Невероватно су пријатни, срдачни и приступачни. Изузетно поштују различите културе и народе, што је вероватно разлог што се у њиховој земљи никада нисам осећала као странац. Налик нама, воле да се шале, проводе, постављају знатижељна питања и јако су причљиви!   

                Ирска има доста становника који потичу из различитих земаља и различитих култура, али Ирце можете препознати по томе што ће вам увек прићи уколико виде да гледате у мапу, изгледате изгубљено и чак ће понудити да вам покажу пут (више пута се десило да су прошли читаве улице са мном док нисам пронашла оно што тражим) јер заиста желе да се сви осећају добродошло и да уживају у посети Ирској!

                Једно од често постављених питања које чујем за Ирску је: “Да ли стварно стално пада киша”?

image 7

Ирци воле да кажу “Ако ти се не свиђа време у Ирској, само сачекај 5 минута!”, и заправо сам се небројано пута уверила да су у праву! У року од пола сата може пасти киша, град, обасјати сунце и поново у круг! Тако да и ако изађете из куће и пада киша, добра је шанса да ће остатак дана бити сунчан и да вам неће требати кишобран (делимично што због ветра кишобран и не значи много).

Добра страна ирске окенске климе је дефинитвно да сличну гардеробу можете носити готово читаве године – тако да нема паничне куповине када се мења сезона.

Ирци, иначе, јако воле да разговарају о времену! Ако започенете разговор са Ирцем, велике су шансе да ћете се дотаћи те теме!  

                У разговору између Ираца често можете чути јако карактеристичне ирске фразе, попут “What’s the craic?”, што би знацило “Шта има?”, “како си?”,,“Шта се ради?”, или можда само поздрав) на шта је чест одговор: “Grand”, чије значење увек варира у зависности од тона, изговора или намере, па може да значи и: “ок”, “супер”, “добро”, “ онако”, а и “не баш добро”.

image 4

Дакле, типичан, неформалан разговор би звучао некако овако:

A: “What’s the craic?”

B : “Grand! Yourself?”

A: “Grand!”

                Иначе, наведено се више користи као поздрав, тако да углавном не очекују детаљан одговор када вас успут питају “What’s the craic?” ( научићете након неколико чудних реакција).

                У Ирској се говори енглески језик, али су и ирски и енглески званични језици. Сви натиписи и ознаке су приказани на оба језика, а и даље постоје места где можете чути мештане како говоре ирским језиком, углавном на удаљенијим, мањим местима на обали Атланског океана или на малим острвима.

Град у коме станујем, радим и проводим највише времена је главни град, Даблин. Даблин је подељен на јужни и северни део реком Лифи коју покрива више од 20 мостова, од којих сваки има своју занимљиву и уникатну причу. Тако је, рецимо, Ha-penny мост добио име по томе што је пешацима пре више од 100 година наплаћивано пола пенија да пређу преко моста на другу страну реке, док је мост Семјуел Бекет, направљен у облику харфе - једног од симбола Ирске, име добио по чувеном ирском писцу Семјуелу Бекету.

image 2

                Поред харфе, симбол Ирске је и детелина са три листа, која је јако битна у Ирској легенди јер се верује да је Свети Патрик користио детелину са три листа као симбол Светог Тројства, када је у 5. веку довео Хришћанство у Ирску. За детелину са четири листа се верује да доноси срећу. За Светог Патрика се такође верује да је отерао све змије из Ирске јер данас у Ирској уопште нема змија!

                Већину знаменитости у Даблину можете обићи пешака. Из центра града можете прошетати до кампуса Тринити колеџа, најпрестижнијег ирског унивезитета са традицијом дужом од 4 века, и посетити и једну од највећих и најлепших библиотека на свету - Тринити библиотеку. Она садржи више од 200 хиљада књига и саграђена је пре више од 300 година! Такође, веома је популарна међу љубитељима Хари Потера због своје сличности са Hogwarts-om.

               Док сте у центру града, можете посетити и Даблински замак, Катедралу Светог Патрика или неки од многобројних музеја и галерија. Ако је леп, сунчан дан - одморите на зеленој трави Stephen's Green парка или Finiks парка - једног он највећих Европских паркова.

                Ту је наравно и незаобилазна боемска четврт - Тemple бар, центар дешавања и забаве за посетиоце Даблина. Увек препуна људи, са великим бројем ирских пабова, где у било које доба дана можете чути традиционалну ирску или интернационалну музику свирану уживо, а и видети гомилу разиграних људи свих узраста! Ако шетате градом и улице вам делују празно, само уђите у неки од пабова и видећете потпуно нови свет и потпуно нови доживљај!

image 16

                Ипак, Ирски пабови представаљу много више од туристичке атракције, и места за музику и забаву.

Ирски пабови су део ирске културе више од хиљаду година, и као такви битан део њихових живота. То је место где се породице састају, где се дешавају и обележавају сви битни догађаји, и нарочито у руралним деловима Ирске, раштрканим градовима и селима – паб је центар заједнице! Паб је место где породице проводе свој викенд са децом која трачкају по пабу, где се људи упознају и размењују приче. Ирски паб је кућа коју сви деле и где су сви добродошли! Обично је то место где вас бармен ословљава по имену, или ако вас не познаје – сигурно ће се потрудити да сазна више о вама или бар да вам исприча неку занимљиву причу или дугодовштину из паба.

Сваки прави ирски паб има свој посебан карактер. На зидовима, који могу бити стари и неколико стотина година, можете видете најразличитије и потпуно насумичне ствари - од разгледница из свих делова света које су слали редовни гости, урамљене фотографије честих посетилаца, до мајице које је носио локални спортиста на неком победничком мечу. Иако ирски паб можете наћи готово свуда на свету, од Велике Плане па до Сиднеја, ако сте у Ирској, морате посетити прави ирски паб и осетити ту јединствену атмосферу!

Док сте у још увек у Даблину, на 20-30 минута вожње возом који иде обалом Ирског мора (Dart) можете посетити неколико сликовитих малих места које излазе на Ирско море, идеалних за дневне екскурзије!

image 11

Можете отићи до Howth-a, малог рибарска места, где морате пробати традицонални “Fish and Chips” и шетати литицама са дивним погледом на Ирско море (spoiler alert)– уколико се уморите током шетње – издржите! Након 2ч пешачања, на самом врху ћете наићи на супер паб!    

Ако сте љубитељи замака, у Ирској их је више од 300, а један од њих можете видети у Малахајду! Или прошетајте обалом мора у Дон Лирију и пробајте чувени сладолед “99” (корнет са сладоледом од ваниле и парчетом чоколаде, који је, из неког разлога, јако популаран овде!).

Немојте се изненадити ако видите пливаче а напољу је температура у једноцифреном броју – ово је сасвим нормална појава у Ирској!

Ирски градови су специфични по свом шармантном изгледу и ниским, углавном двоспратним зградама шарених боја, које су наслоњене једна на другу. Wiclow, такозвана башта Ирске, је такође незаобилазна станица! Прошетајте прелепим баштама Powerscourta-a, прођите поред малих дивљих водопада и језера у Glendalougha и уживајте у пространствима зеленила!

Једна од најимпресивнијих ирских знаменитости су свакако величанствени Мохерски клифови.

Поглед на клифове који се километрима уздижу и до више од 200 метара изнад Атланског океана је, у исто време, и застрашујућ и магичан! Клифови су, са разлогом једна од најпопуларнијих туристичких атракција у Ирској. Налазе се на око 3 сата вожње од Даблина.

image 13

Када посећујете клифове обавезно посетите или одседните у неким од малих места у близини – Doolin, Liscannor, где ћете сигурно чути традиционалну ирску музику и доживети право ирско вече. Ако желите да видите клифове и из другог угла – са самог океана, можете бродићем посетити оства Арон - 3 мала острва, позната по својим древним налазиштима, и зеленим пејзажима прекривеним лавиринтима ручно рађених камених зидова.На њима станује свега неколико стотина људи и свако острво можете буквално препешачити или пак обићи кочијама!

                Уколико се зажелите доброг провода – свратите у град Galway, који је светски познат по фестивалима, одличном проводу, и живахном атмосфером са доста музике на улицама као и доста универзитета и студената који граду дају младалачки дух!

                На западној обали Ирске, и самом рубу Европе налази се - Wild Atlantic Way - Дивља Атлантска рута или пут који води обалом Атланског океана од севера ка југу, дужином од 2.500 км! За обилазак читаве руте сигурно би требало издвојити бар две недеље, али и сама вожња дуж ове означене руте је импресивна и можете сами одабрати неку од више стотина различизих атракција на овој рути.

Док се возите Дивљом Атлантском рутом видећете предивну обалу обликовану неукротивим таласима, велики број старих замака и светионика, мноштво острва и клифова, дугих пешчаних и сурферских плажа и километре, километре прелепог заленила. Проћи ћете кроз сликовита ирска села, спектакуларне пределе области Kerry, Mayo, Sligo, Galway... и иза сваког угла чека ће вас неко ново изненађење!

image 12

                Ако се пак уморите од мора и вожње поред океана (ако је то могуће!), посетите само средиште Ирске и проведите неколико дана на броду пловећи најдужом и најлепшом реком Ирске – Shannon. Сваку ноћ мозете провести усидрени у другом малом месту! И не брините ако вам се брод заглави 15 минута након поласка, неко од мештана ће већ прискочити у помоћ и вероватно ћете их касније срести увече у пабу и чути како осталима препричавају како су пропустили утакмицу јер су опет морали да помажу туристима.

                По мом мишљењу, прави дух Ирске се највише осети када се посете удаљена и мање популарна места, када се упозна локално станивништво и чује њихов језик. Једно од мојим омиљених таквих места у Ирској је острво Cape Clear, најјужније насељено острво Ирске. На овом острву живи око 150 људи и сви говоре ирским језиком! Цело острво има саму једну продавницу, цркву, пошту и два паба – који неизменично раде сваког другог дана  За неколико сати мозете обићи острво и видети неке од најлепших пејзажа и имати осећај као да сте међу облацима! Становници острва, заједно са туристима проводе вечери у пабу, где се обично свако у неком тренутку лати микрофона - певачи, мештани, конобар! Ако, попут мене, будете радознали и питате неког од становника нешто о острву, велика могућност је да ћете након неколико сати и даље причати са њима, а можда и запевати! Потпуно јединствено искуство!

image 9

                Недалеко од острва крије се једна од најлепших авантура и искуства које можете доживети у том делу земље. Дан проведен на малом броду на Атлантском океану , посматрајући китове и делфине! Осећај када угледате једну од највећих животиња на свету у свом природном окружењу је једноствано невероватан и магичан и никако га не треба пропустити ако посећујете Ирску!

Ако посетите ово смарагдно острво, сигурна сам да ћете кући отићи са дивним успоменама, а и пожелети да се вратите!

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2022 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2 3 4 5
week 23 6 7 8 9 10 11 12
week 24 13 14 15 16 17 18 19
week 25 20 21 22 23 24 25 26
week 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja