НЕ ДОЗВОЛИ ДА ТИ СЕ ДОГОДИ!

 "Свет речи" у новом пројекту против трговине људима

Професорке средњих стручних школа из Крагујевца, Нада Петровић и Александра Радовић, анимирале су за рад на пројекту „И ти можеш зауставити трговину људима“ ученике својих школа и ђаке из околних места: Кнић, Рековац, Јагодина, Рача Крагујевачка, Баточина, Лапово и Топола – укупно 14 школа

Реализујући пројекат „И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ ТРГОВИНУ ЉУДИМА!“ менторке Прве техничке школе и Средње стручне школе у Крагујевцу, Нада Петровић и Александра Радовић, са вршњачким едукаторима: Милицом Рајић, Николином Миловановић, Анастасијом Куч, Саром Васиљевић, Милошем Миладиновићем, Мионом Дунић, Сенком Симовић и Лазаром Јоцићем, реализовале су радионице у школама Крагујевца, Кнића, Рековца, Јагодине, Раче Крагујевачке, Баточине, Лапова и Тополе. Њихове активности објединиле су 14 школа из срца Шумадије и Поморавља.

aleksandra

У Крагујевцу су у пројекат укључени средњошколци Прве техничке школе и Средње стручне школе, основци из Ердеча, Драгобраће, Великог Поља, Десимироваца и Белошевца. У Тополи су едуковани тинејџери Средње школе „Краљ Петар Први“ и ученици ОШ „Карађорђе“. У Лапову су се мрежи против трговине људима придружили основци школе „Светозар Марковић“, у Рачи ученици ОШ „Ђура Јакшић“. О опасностима које собом носи трговина људима едуковани су средњпшколци Техничке школе „Никола Тесла“ у Баточини, Средње школе „Добрица Ерић“ у Книћу, у Електротехничкој школи у Јагодини и Пољопривредно-ветеринарској школи у Рековцу, као и ђаци ОШ „Светозар Марковић“ из Рековца

На свим радионицама ученици су били упознати са појмом трговине људима, износили су своја запажања и искуства везана за тему пројекта и научили више о жртвама и могућим мерама заштите. Да би се проблем приближио младима излагања вршњачких едукатора и ментора била су пропраћена филмским инсертима, адекватним перформансима и сликама, кратким скечевима на обрађивану тему. Вршњачки едукатори и ученици су размењивали различите, у јавности познате приче о трговини људима, упоређивали сличне садржаје из околине или препознате на основу објава у средствима информисања.

nada

Ученици средњих школа су на часу психологије урадили барометар кроз анализу фотографија социјалних група. Циљ је био да ученици процене које су социјалне групе изложене ризику. Размењивали су искуства и лична сазнања, анализирали социјалне групе које су у потенцијалном ризику, демонстрирали вежбе методом форум театар како би сликом и покретом указали на могућности свеобухватне борбе против трговине људима. Учесници неких радионица били су и ученици трећег степена, као и ученици по ИОП-у 2 који су имали значајан удео учешћа у самој реализацији пројекта у складу са својим могућностима, с обзиром на чињеницу да су рањива група, лица која у већој мери изазивају пажњу као потенцијалне жртве.

Деца у основним школама су изнад очекивања показала велико интересовање и активно су учествовала у свим задацима, истакли су вршњачки едукатори. Били су пажљиви на радионицама које су садржале теоретски део, постављали питања и износили своја искуства и ставове, а на вежбама којима изражавају осећања покретима и залеђеним сликама били су маштовити и оригинални.

У селу Горња Сабанта, у сеоској школи која покрива ученике из више околних села ( Ратковић, Сугубина, Велике Пчелице, Дулене и Орашје), ученици од петог до осмог разреда били су веома активни учесници радионица. И на њих је највећи утисак оставио део активности везан за форум театар и цртање постера и израда школских паноа. Са ученицима узраста од петог до осмог разреда изведен је теорисјки део у виду предавања о трговини људима, а потом су кроз слику и покрет упознати са карактеристикама форум театра.

У Пољопривредно-ветеринарској школи у Рековцу вршњачки тим је са ученицима првог, другог и трећег разреда извео низ радионица. У амфитеатру школе одржан је теоријски део о појму и значају трговине људима, вођена је дискусија са ученицима који су на овај начин били подстакнути да износе своја мишљења и преносе стечена искуства. У школском парку ученици су самостално демонстрирали драмски део радионица. У ОШ „Светозар Марковић“ у Рековцу, општина Јагодина, у свечаној сали одржан је уводни теоријски део у оквиру кога су ученици износили своја виђења и закључке, дискутовали, постављали питања и врло активно и самостално изводили постављене задатке. Након теоријског дела у дворишном амбијенту школе одржан је низ драмских активности.

scena 2

Средњошколци из Раче били су активни у дискусијама, пажљиви слушаоци теоријског дела програма и инспиративни када су креирали сопствене идеје у оквбиру теме трговине људима. Одабрали су инсерте из филмова да укажу на значај теме, урадили два постера и осмислили три скеча које су извели сами пред вршњачким едукаторима, менторима и својим професорима.

Преносећи утиске са радионица, едукаторка Николина Миловановић, истакла је да су се у пројектне активности укључивали наставници и родитељи, често и грађани на уличним акцијама.

- Велику подршку у реализацији пројекта дала нам је и наставница Сања Палибрк и ученици О.Ш."Свети Сава ", села Топоница, Баре и Забојница, из општине Кнић, који су кроз ликовне радове дали своје виђење о томе шта је то трговина људима – истакла је Николина.

scena 3

Дан борбе против трговине људима 30. јула ученици Средње стручне школе су у Великом парку у Крагујевцу обележили низом акција. Ученици су писали креативне поруке, осликавали хамере и разговарали са заинтересованим грађанством о важности тему. Сам догађај је био медијски пропраћен директним укључењем у емисију "Мозак" Радио телевизије Крагујевац. Са места догађаја урађен је прилог који је емитован у информативној емисији "Хроника" крагујевачке телевизије.

Поводом обележавања Међународног дана нестале деце 25.маја у Првој техничкој школи у Крагујевцу одржане су радионице које су указале на појаву често помињану у медијима и процесе који се пред међународним институцијама воде последњих деценија. У рад радионица едукаторке су укључиле професорку ликовне културе Татјану Радоњић која је дала идејна решења за плакат на тему трговине људима и мотивисала ученике на учешће у ликовном конкурсу.

У општини Топлола, рад са средњошколцима био је занимљив и инспиративан за све учеснике. У амфитеатру школе одржан је теоријски део о појму и значају трговине људима, вођена је дискусија са ученицима који су на овај начин били подстакнути да износе своја мишљења и искуства. На крају су самостално демонстрирали драмски део радионица уз подршку професора грађанског васпитања и педагога ове школе.

scena

У Баточини су се у реализацију пројекта укључили ученици Техничке школе „Никола Тесла“, а у Книћу средњошколци СШ „Добрица Ерић“, у Јагодини Електротехничка школа. Правили су перформансе, осмишљавали лажне и праве огласе за посао, износили су примедбе и запажања о пројекту, потреби да се друштво активније укључи у решавање проблема са трговином људима.  

Дан борбе против трговине људима 30. јул обележен је и у сеоским основним школама „Милоје Симовић“ у Драгобраћи и О.Ш. „Сретен Младеновић“ у Десимировцу. Ученици нижих разреда оцртавали су тротоаре у школском дворишту на тему трговине људима. Деца су писала креативне поруке и цртала цртеже на за њих прилично непознату тему. И овај догађај је био медијски пропраћен, објављен је у Крагујевачким новинама и на сајтовима локалних медија.

- Ове две школе су дале највеће учешће у реализацији планираних активности, учествовале су и у ликовном конкурсу и промоцији пројекта међу суграђанима. Ученици нижег разреда нацртали су прелепе цртеже и били веома знатижељни и инвентивни на радионицама – закључила је менторка пројекта Александра Радовић.

Све радионице и поменуте активности у школама шумадисјког и поморавског региона реализовали су тимови професорке Наде Петровић из кргујевачке Средње стручне школе и Александре Радовић, школског педагога Прве техничке школе у Крагујевцу.

 

Пројекат "И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ ТРГОВИНУ ЉУДИМА!" реализује се у оквиру  донације додељене организацији « Свет речи » из Велике Плане и представља  део пројекта "ПРЕВЕНЦИЈА И БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА У СРБИЈИ" која се спроводи у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе „HORIZONTAL FACILITY за Западни Балкан и Турску 2019-2022".

 Ставови и мишљења не изржавају нужно званичне ставове Европске уније и Савета Европе.

logo

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2022 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2 3 4 5
week 23 6 7 8 9 10 11 12
week 24 13 14 15 16 17 18 19
week 25 20 21 22 23 24 25 26
week 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja