И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ ТРГОВИНУ ЉУДИМА!

"ПРЕВЕНЦИЈА И БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА У СРБИЈИ"

 Пројекат " Удружења грађана "Свет речи" из Велике Плане представља део акције "Акција се реализује у оквиру заједничког програма за Западни Балкан и Турску 2019-2022". Пројекат представља наставак већ започете сарадње “Света речи“ са школама из 20 општина и градова Србије и подразумева стварање вршњачких тимова против трговине људима који ће, током пројекта и по завршетку планираних активности, уз подршку наставника - ментора, радити на подизању свести вршњака у својим срединама о овом великом друштвеном проблему.

У свим партнрским школама, учесницима пројекта, током лета, након обуке у Великој Плани, формирани су вршњачки тимови који су на почетку школске године наставили бројне активности уз помоћ наставника – ментора са циљем да се ученици основних и средњих школа у срединама у којима живе и похађају школе, упознају са проблемом трговине људима и едуковани наставе да подижу свест младих о овом великом друштвеном проблему.

viber image 2021 06 08 13 02 33

Реализујући пројекат школски тимови против трговине људима из партнерских организација и школа укљућених у пројекат реализовали су у својим школама у просеку 10 радионица, негде и више, организовали перформансе којима су скретали пажњу грађанству на значај проблема, организовали трибине, на родитељским састанцима и колективним окупљањима говорили о активностима у оквиру пројекта, израђивали школске паное на којима су качили информације, фотографије и посторе са темом трговине људима, правили филмиће и видео клипове које су објављивали на друштвеним мрежама.

У Економско – трговинској школи у Пожаревцу, Тим против трговине људима из партнерске организације УГ "Креативна педагогија", са менторкама Живкицом Ђорђевић и Мајом Јовановић Глигоријевић, одржао је радионицу за чланове Ученичког парламента на тему трговине људима. На радионици је учествовало тридесеторо ученика, чланова Ученичког парламента из различитих одељења. Ученици из различитих средина из околине Пожаревца и самог града су у радионицу унели богата искуства са едукације и сличних скупова. Били су веома кооперативни и отворени у комуникацији, пажљиво су пропратили филмске инсерте који помажу бољем схватању метода којима се трговци људима служе. Посебно су били инспиративни у извођењу перформанса и приказивању сцена трговине користећи технике форум театра и залеђених слика.

У евалуацији, учесници су најчешће навели да су се осећали: корисно, добро, никад боље, поучно, одлично, супер, лепо, веома занимљиво. Један ученик је забележио да се улажењем у улогу жртве осетио као роб и да је на тај начин био у прилици да проживи осећања жртве.

„ Научила сам доста корисних ствари које ће ми у будућности сигурно користити“; „Драго ми је што је школа организовала овакво предавање и боље нас је упутила шта је трговина људима и како најбоље да је избегнемо“; „Драго ми је што се о овоме прича у школи, јако је корисно“, „Осећала сам се веома опуштено и много ме је заинтересовала тема“.

IMG 20210614 171958

Учесници су, како истиче менторка Живкица Ђорђевић, навели да ће своја сазнања поделити са вршњацима, родитељима, браћом и сестрама и да ће се више информисати путем филма и литературе.

- Ученици су се на радионици упознали са опасностима од трговине људима и начинима на који трговци долазе до својих жртава. Кроз поступак форум театра, едукаторка Милица је подстакла ученике да се нађу у улози „жртве“ и „трговца људима“, направе покрете и изведу перформанс. Млади су били веома маштовити и спремни да се укључе у извођење сцене насилног поступка „трговаца“ према „жртвама“. У анализи која је уследила, сви су препознали и именовали осећања која су се појавила у поступку перформанса. Ученици су предложили да на часовима физичког васпитања савладају елементарне одбрамбене технике, а да на часовима одељењских заједница своје знање и искуство поделе са вршњацима – рекла је менторка из Пожаревца, Живкица Ђорђевић.

У периоду након обуке,Тим за борбу против трговине људима из "Дечијег центра" из Зајечара, менторка Марија Себић, организовао је активности у Средњој школи, а са младима који су на смештају у Дому ученика поделио стечено знање о проблему трговине људима указујући младима смештеним у установи васпитно-обрзовног типа како да препознају и на који начин могу да се боре перотив појаве која је присутна у свим срединама у већем или мањем обиму.

Јасмина Борић, менторка из Сомбора, истакла је на радионицама и на састанцима запослених у Економској школи значај теме трговине људима, похвалила одличну едукацију којом су ученици оснажени да буду вршњачки едукатори, као и изузетно значајну сарадњу са НВО “Свет речи” са којом реализују овај и још неколико пројеката којима се подстичу млади на деловање и размишљање о негативним појавама у друштву и окружењу.

- Општи утисак о одржаним радионицама и ученицима који су их пратили је да је све протекло радно, без инцидента, са пуно питања и у доброј атмосфери. Едукатори су се баш потрудили око овог пројекта и његове реализације, па су успели, без већег негодовања колега, да ускладе и своје часове и све обавезе око учења и ангажовања на радионицама – рекла је проферсорка Борић.

Тим вршњачких едукатора против трговине људима Прве техничке школе из Крагујевца, заједно са својом менторком, Александром Радовић, осим у својој школи, одржао радионице у сеоским школама, као и у основним и средњим школама у општинама: Топола, Јагодина и Кнић.

viber image 2021 06 08 13 02 098

Чланице Тима за борбу против трговине људима великоплањанске гимназије, менторка Јелена Златкова, које су пореклом из Марковца, сада гимназијалке, чланице Удружења "Свет речи", Емилија Станојковић, Невена Ђуковић и Ангелина Мирчић одржале су радионицу у својој некадашњој основној школи. Помоћ при реализацији активности пружила им је Бојана Голубовић, наставница српског језика и књижевности, чланица Тима за безбедност у овој основној школи.

Учесници радионице упознали су се са појмом трговине људима, кратким филмовима и низом инспиративних и креативних игара на забаван начин су сазнали о појави која није била до ове презентације њихова тема размишљања. На тај начин едукатори су у вишим разредима основне школе успели да подигну свест млађим генерацијама о овом важном проблему који итекако погађа и младе из сеоских средина.

Старији другови, кроз презентацију и инсерте одабраних филмова, упознали су учеснике радионице са појмом трговине људима, а потом су кроз разговор усмерили пажњу основцима на начине како да се спречи трговина људима и како могу да заштите себе и друге од опасности којој могу бити изложени иако живе у малим срединама. Порука коју је тим послао осмацима је да треба да буду веома обазриви - написали су извештају по окончању активности са старијим основцима у Марковцу. Сличне радионице исти тим је одржао у Великом Орашју и Крњеву.

IMG 20210918 094006 487

У Средњој музичкој школи у Пожаревцу Тим из Удрузења "Креативна педагогија" реализовао је занимљиву радионицу за чланове Ученичког парламента. На крају су истакли да су се веома лепо осећали, да им је радионица била јако корисна и да им је помогла да виде озбиљност ситуације. Одговор о осећањима на радионици који је дала једна учесница, инспирише на даљи рад са младима. Она је рекла да је било „прелепо, уживала сам и научила нешто ново што ми је отворило нове видике“. Ученици су истакли да ће након радионице разговарати о проблему са родитељима и својим вршњацима. Исти тим реализовао је низ радионица и у основним школама општине Костолац.

Тим против трговине људима из Бора, са менторком Светланом Продановић,  на платоу испред Дома културе, добро осмишљеним перформансом обележио 30. јул, Дан борбе против трговине људима. Грађанима Бора приказали су постере и ликовне радове које су њухови другови урадили на тему трговине људима. Заинтересованим пролазницима делили су плава срца на којима је стајао натпис - 30. јул Дан борбе против трговине људима. Овом приликом закључили су да су Борани углавном упознати са постојањем проблема, али су истакли да је мали број знао да се борба против злоупотребе човека трговином људима обележава на дан када су организовали поменуте активности.

IMG 20210918 094051 570

Чланови Тима за борбу против трговине људима из Техничке школе у Деспотовцу, менторка Маријана Миладиновић Јовановић, уз радионице и друге активности, направили су видео од изабраних фотографија са реализованих активности и на тај начин скренули пажњу јавности на постојање проблема са којим би требало да се бори читава заједница, посебно институције и цивилни сектор.

Сличним догађајина, перформансима, постерима, уличним акцијама, постављањем пано и зидних новина, сликом и покретима, осликавањем платоа испред школе и мурала на зидовима у центру града, видео материјалима и наступима на јавним местима пројекат је реализован и у Врању, (менторке Нела Димитријевић и Сузана Мишић Станковић), Власотинцу (Биљана Стојановић), Бујановцу (Оливера Филиповић), Краљеву (менторке Весна Ристовић и Данијела Сурла), Смедеревској Паланци (Јелена Јовковић и Марко Грчић), Лапову, Баточини, Тополи, Книћу, Јагодини, Рековцу... (менторке Александра Радовић и Нада Петровић), Кучеву (Ксенија Јанковић).  Свим местима у којима је током лета и почетком школске године главна тема разговора младих на скуповима, радионицама и договорима за реализацију пројекта била ЗАУСТАВЉАЊЕ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА.

 

Пројекат "И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ ТРГОВИНУ ЉУДИМА!" реализује се у оквиру  донације додељене организацији « Свет речи » из Велике Плане и представља  део пројекта "ПРЕВЕНЦИЈА И БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА У СРБИЈИ" која се спроводи у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе „HORIZONTAL FACILITY за Западни Балкан и Турску 2019-2022".

 Ставови и мишљења не изржавају нужно званичне ставове Европске уније и Савета Европе.

logo

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2022 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2 3 4 5
week 23 6 7 8 9 10 11 12
week 24 13 14 15 16 17 18 19
week 25 20 21 22 23 24 25 26
week 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja