ЗАУСТАВИМО ТРГОВИНУ ЉУДИМА!  

Након великог броја активности у оквиру новог пројекта  УГ "Свет речи"формира се мрежа активних бораца против трговине људима која је умрежила основце и средњошколце 22 града Србије

Новим пројектом „  УГ „Свет речи“ из Велике Плане окупило је око заједничке идеје борбе против трговине људима средњошколце и њихове менторе из готово свих округа Србије. Листа почетних 20 школа партнера на пројекту током пројектних активности проширена је на укупно 64 основне и средње школе и један средњошколски ученички дом. Учесници на пројекту су представници 21 града из Србије и једног из Војводине. Више од 3.000 ђака прошло је кроз едукације и радионице на којима су стекли основна знања о трговини људима и разноврсним облицима борбе против пошасти савременог света. Пројекат „Не дозволи да ти се догоди! И ти можеш зауставити трговину људима!“ реализује се у оквиру заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе „Превенција и борба против трговине људима у Србији“.

Pozarevac

Учешћем у пројекту ђаци партнерских школа, учесника занимљивог и веома значајног пројекта, са својим менторима едуковани и оснажени формирали су мрежу активних бораца против појаве која узима маха у свим друштвима модерне цивилизације. Код младих је пробуђена свест о трговини људима, оснажени су да препознају облике трговине и обучени да упозоре шири аудиторијум на опасности које собом носи ова појава.

Активности борбе против трговине људима у најновијем пројекту „Света речи“ реализују се у основним и средњим школама Смедеревске Паланке, Бора, Деспотовца, Кучева, Врања, Власотинца, Бујановца, Краљева, Крагујевца, Тополе, Лапова, Раче Крагујевачке, Баточине, Кнића, Јагодине, Рековца, Пожаревца, Костолца, Сомбора, Зајечара и Велике Плане. Поред поменутих градова и општина пројектом је обухваћено више хиљада ученика сеоских средина.

cccc

Вршњачки едукатори из Смедеревске Паланке на радионицама су обучили за рад са вршњацима основце у сеоским школама Глибовца, Азање, Кусатка, Селевца, у борској општини пројектом су обухваћени основци из Велике Криваје и Брестовца, у Деспотовцу учествовала су деца села Стењевац и Ресавица, а у Кучеву ученици основних школа из Нереснице и Буковске. Гимназијалци школе „Бора Станковић“ из Врања радили су са децом из сеоских средина Ратаја, Тибужде, Требишиње, Раковац и Балиновац.

У општини Власотице радионице су реализоване у селима Свође, Крушевица, Гложане и Тегосница. У Краљеву осим у градским школама, радионице су реализоване у селима Адрани, Врба и Берановац, а у Крагујевцу у селима Ердеч, Драгобраћа, Велико Поље, Десимировац и Белошевац. Пожаревачки средњпошколци су едуковали ђаке из Ћириковца, у селима костолачке општини обишли основце из Петке, Острва, Кленовика и Старог Костолца. Сомборска екипа је радила са децом основне школе у Чонопљи, а едукатори из Велике Плане упознали су са проблемом трговине људима и начинима борбе против ове појаве основце из: Новог Села, Марковца, Крњева и Великог Орашја.

ddd

 Судећи према броју учесника, многобројним активностима, великом броју реализованих радионица (десет и више у свакој средини), послата је порука друштвеној заједници да су млади спремни да се својим методама и савременим начинима борбе супротставе свим облицима трговине људима и злоупотребе човека. Показали су залагањима и порукама јавности да ће у наредном периоду управо ове генерације преузети главну улогу у организовању друштва и усмеравању институција на активнију борбу против трафикинга.

Како је циљ пројектних активности да се код младих широм Србије пробуди свест о трговини људима, да се оснаже млади да препознају њене појавне облике, разноврсним актиовностима упозори јавност на опасности које собом носи ова појава, јасно је да су млади испунили очекивања својих ментора.

vvv

- Управо због тога што се трговина људима дешава свуда, зато што је превенција најважнији елемент у сузбијању овог кривичног дела, едукација младих је један од почетних корака борбе против трговине људима - рекла је Јелена Златкова, ауторка пројекта, задовољна одјеком пројекта и ангажовањем младих који су показали да схватају проблем и препознају начине борбе против појаве која може да буде претња сваком од нас.

- Радећи на превенцији, дајемо допринос решавању проблема самим тим скрећемо пажњу јавности на појаву којој друштво заједно са институцијама мора да да већи значај и повећа ангажовање у сузбијању појаве која мења облике и проналази нове моделе деловања – закљућује у прилог значају пројекта професорка Златкова.

 

Пројекат "И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ ТРГОВИНУ ЉУДИМА!" реализује се у оквиру  донације додељене организацији « Свет речи » из Велике Плане и представља  део пројекта "ПРЕВЕНЦИЈА И БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА У СРБИЈИ" која се спроводи у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе „HORIZONTAL FACILITY за Западни Балкан и Турску 2019-2022".

 Ставови и мишљења не изржавају нужно званичне ставове Европске уније и Савета Европе.

logo

      

 

 

 

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2022 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2 3 4 5
week 23 6 7 8 9 10 11 12
week 24 13 14 15 16 17 18 19
week 25 20 21 22 23 24 25 26
week 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja