БУДИ ОБАЗРИВ(А)! “НЕ ДОЗВОЛИ ДА ТИ СЕ ДОГОДИ !„

Едукацијом и знањем против трговине људима

Трговина људима, једна од најпрофитабилнијих криминалних активности која погађа не само сиромашна друштва и земље у транзицији већ и економски развијене државе, тема је којом се бави у новом пројекту УГ „Свет речи“ из Велике Плане. У борби против злодела чија је последица експлоатација људи, средњошколци из 20 градова Србије едукују се за подизање свести младих о појави која узима маха у свим срединама. Пројекат „Не дозволи да ти се догоди! И ти можеш зауставити трговину људима!“ реализује се у оквиру заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе„Превенција и борба против трговине људима у Србији“.

Циљ пројектних активности је да се код младих широм Србије пробуди свест о трговини људима, да се оснаже млади да препознају њене облике , те упозори јавност на опасности које собом носи ова појава. Управо због тога што се трговина људима дешава свуда, зато што је превенција најважнији елемент у сузбијању овог кривичног дела, едукација младих је један од почетних корака борбе против свих облика трафикинга.

Да жртва трговине људима може бити свако, без обзира на године, пол, материјално стање и ниво образовања -  основни су појмови са којима млади одлазе са ове обуке.

Још 14 средњошколаца из Врања, Деспотовца, Кучева, Смедеревске Паланке,  Бујановца и Велике Плане протеклог викенда стекло је основна знања о начинима борбе против трговине људима. Они ће у својим срединама уз помоћ професора ментора одмах по повратку са тренинга започети пројектне активности и едукцију вршњака о појави присутној у окружењу. На радионицама ће подучавати средњошколце како да препознају облике трговине људима, коме да се обрате жртв ланца трговине и које последице у животу имају жртве ових криминалних аката.

Емилија Станојковић, гимназијалка из Велике Плане,

Анђела Јовић из Деспотовца дошла је на тренинг вишеструко заинтересована за тему након стицања основних знања на сличном пројекту који је био организован у њеном месту.

-  Желела сам да сазнам више о трговини људима како бих стечено знање презентовала вршњацима у школи и у основним школама у свом окружењу. Сматрам да је тема значајна за све генерације. Овако нешто може сваком да се догоди због чега је потребно едуковати људе и будити свест на свим нивоима о трговини људима – рекла је Анђела, након обуке и нових сазнања још више заинтересована да се бори и упозорава вршњаке на последице уколико нису свесни опасности које са собом носи трговина људима.

Њена вршњакиња, Ања Степановић из Кучева сматра да је на тренингу стекла искуства која би могла да јој помогну како да спозна замке трафикинга, како би могла потенцијалне мете трговине људима да упути на препознање опасних и сумљивих људи на основу примера које су наводили учесници тренинга  на вежбама.  

 - Сада се још више бојим зато што знам какве су опасности са којима се суочавамо. Могу да препознам коме не смем да верујем, на основу понашања откријем ко се бави нечасним,  криминалним радњама. Све је то далеко од већине мојих вршњака, али није искључено да ћемо се можда некада наћи у некој ситуацији када је потребно да будемо опрезни и да не дозволимо да нам се било шта слично догоди. Пренећу друговима у школи све што сам овде научила, вежбаћемо на примерима како могу да се заштите од потенцијалних тлачитеља – рекла је Ања.

Богдан Матић шириће међу вршацима у Бујановцу идеју о борби против трговине људима, али и у Прешеву како би још већи број људи био упознат са појавом кобном по рањиве категорије становништва.

- Обавеза нам је  да спречимо ово зло. Наш југ је у већем проблему, изложени смо више него друге средине разним облицима криминала. Често се у Бујановцу и Прешевској долини догађају овакве ствари, постоје клубови који манипулишу људима, искоришћавају жене за проституцију, малолетнице подводе педофилима. Све је то разлог да се озбиљније бавимо темом – каже Матић.

- Драго ми је што смо о теми кроз многобројне забавне активности сазнали више него што смо раније знали. Научила сам да победим трему на јавном наступу, али и да слободније о свему говорим са  вршњацима. Тема ми је била страна и далека, нисам била сензибилисана да озбиљније размишљамо о томе, сада сматрам да је неопхоно укључити се у све активности које би скренуле пажњу младима на жртве трговине људима. Информације лако стижу до нас преко друштвенх мрежа зато је важно да и упозорења на опасности са којима се сусрећемо свакодневно буду доступна већем броју адолесцената  – каже Маријана Павловић из Велике Плане.

Александра Адамовић из Кучева истиче да је имала безбрижан живот и да никада раније није размишљала на овај начин о опасностима које са собом носе сусрети са непознатим људима.

- Бринули су о мени мама и тата и нисам о трговини људима никада размишљала као о појави која постоји и која се може догодити свима, чак и мени. Схватам озбиљније потребу да се о томе више говори, научила сам из примера на тренингу какве су последице и колико је страшно ако ти се тако нешто догоди. Потребно је да се најпре подигне свест младих о овој појави  јер се такве ствари догађају онима који не знају ништа о трговини људима и опасносима које носи са собом ова појава.

- Сазнала сам нешто ново, боље се информисала о теми и довољно оснажила да и другима пренесем колико је опасно ако се непажњом уђе у било који ланац трговине. Раније сам била на радионицама и са овим знањем могу још више и боље да помогнем неком коме је наша помоћ неопходна. Нисам се сусретала са овом појавом, не говори се довољно о томе, сада видим колико је важно да се пробуди свест младих о свим облицима трафикинга – рекла је  Анастасија Милошевић из Деспотовца.

Сара Милићевић из Велике Плане каже да је било јако занимљиво, поучно и корисно дружење на тренингу.

- Стекла сам ново знање и проширила видике. Могу да скренем пажњу вршњацима на потребу да буду обазриви, да воде рачуна коме дају податке преко интернета, како да шаљу апликције за посао и избегавају комуникацију са непознатим људима – рекла је Сара и указала на потребу да се о свему што представља непознаницу у животу добро размисли.

-  Бићу убудуће обазривија на свим пољима. Мислим да тема занима моје вршњаке и да смо после ове обуке у могућности да са више знања разговорамо о појави која је очигледно присутна свуда око нас. Оснажени и умрежени, ми, млади широм Србије, можемо да почнемо да мењамо свест људи о значају борбе против трговине људима.

Пројекат "И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ ТРГОВИНУ ЉУДИМА!" реализује се у оквиру  донације додељене организацији « Свет речи » из Велике Плане и представља  део пројекта "ПРЕВЕНЦИЈА И БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА У СРБИЈИ" која се спроводи у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе „HORIZONTAL FACILITY за Западни Балкан и Турску 2019-2022".

Ставови и мишљења не изржавају нужно званичне ставове Европске уније и Савета Европе.

Део радних активности друге групе младих волонтера

Део радних активности друге групе младих волонтера

Научите да будете обазриви

Научите да будете обазриви

Огласи који упозоравају

Огласи који упозоравају

Припрема перформанса

Припрема перформанса

ЗА ВАША ПРАВА У СКЛАДУ СА ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА

SRP logo Cyrilic

 

 

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec April 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30

Ускоро

Nema događaja