Опште

О ЛЕПОТИ, СНОВИМА И ПОНОСУ

Библиотерапија: "Огрлица", Ги де Мопасан

Скц Марковац

Да ли су луксуз и лепота кључ среће или то може бити и нешто друго? Које су ваше животне вредности и које су оне ка којима тежите?

У петак, 29.7.2022. од 18.30 до 20h у Летњој читаоници читамо причу "Огрлица", Гија де Мопасана и разговарамо о сопственим доживљајима лепоте, о сновима и поносу.

Сесију води Александра Миладиновић, психолошкиња, библиотекарка читаонице "Екатарина Павловић" и сертификована библиотерапеуткиња.

НЕ ПОСМАТРАЈ! РЕАГУЈ!

Мушкарци против насиља над женама

Тражимо безбедне јавне просторе за све жене

Пре неколико дана на Инстаграм налогу “Критички” објављен је снимак нове Телеграм групе на којој се деле слике и снимци коју су настали тајним снимањем жена у јавном простору. На овом снимку се види екран телефона на ком је отворена апликација Телеграм и поменута група. Снимци и фотографије који се на екрану виде су недопустиви. Ради се о кадровима фотографисаним испод женских хаљина и сукњи у јавном простору. У међувремену медији јављају да је на групу додато упозорење да група садржи порнографски садржај чиме се вероватно администратори бране од последица.

ЈАБУКА ГРАНАТА

Промоција књиге норвешке списатељице Ингелин Ресланд која помаже адолесцентима и родитељима да лакше преброде период одрастања

Гимназијска секција за књижевност и језик „Свет речи“ организовала је у Библиотеци "Радоје Домановић" у Великој Плани промоцију романа норвешке књижевнице, Ингелин Ресланд, "Јабука граната" издавачке куће "Арете" из Београда. Више је разлога због чега је роман представљен нашој средњошколској публици чија се интересовања за читањем и лектиром смањују развојем других комуникацијских помагала. Књигу је за штампање приредила издавачка кућа која својим програмима помаже младима да спознају себе а чија је уредница бивша гимназијалка из Велике Плане Ана Јовановић. Ана је и сама била једна од најактивнијих чланица "Света речи", недавно је дала допринос штампању зборника „Оне које су заборављене“, завршила је Општу књижевност са теоријом књижевности и својим искуством овом приликом подстакла је младе да више читају и бирају литературу која им помаже да преброде недоумице адолесцентског периода.

ЂУРА ЈАКШИЋ ИЗ ЂАЧКОГ УГЛА

Перформанс ученика другог разреда Гимназије Велика Плана посвећен најизразитијем представнику српског романтизма

Књижевно вече "Ђура Јакшић из нашег угла" осмислили су гимназијалци и гимназијалке, чланови "Света речи" уз подршку менторке Јелене Златкове. Програм је инспирисан животом и делом једног од највећих песника и сликара српског романтизма, одбаченог и неприхваћеног боема који је непролазним песмама оставио дубок траг у српској књижевности друге половине 19. века.

Још једном су вредни и талентовани ђаци професорке у овој школској години показали како се корисно троши време и озбиљно приступа обавезама за које не следи оцена али се зато шире видици и лакше проналазе путеви који воде ка ширем образовању. Књижевно вече претворено у перформанс био је први наступ пред публиком за већину учесника програма. Те вечери озбиљно су се потрудили да испричлају причу о песнику и сликару: , ученици 2/2 и 2/3 разреда Гимназије у Великој Плани. Да све буде дотерано, уређено и визуелно ефектно помогли су , глумци АП „Масука“ , док се за костиме побринула уредница Културног програма ЦЗК „Масука“. Да скадарлијски амбијент буде налик месту где је Ђура провео највећи део живота и најчешће тражио инспирацију за песме и слике, допринели су чланови оркестра „Театар плус".

ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!

 „Свет речи“ на новом задатку у оквиру увек актуелне теме – ментално здравље младих

УГ „Свет речи“ уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта РС ове године наставља реализацију пројеката усмерених ка очувању менталног здравља младих. Од маја до новембра у седам школа уже Србије вршњачки едукатори, уз помоћ својих професора – ментора спровешће акције у оквиру новог пројекат „Имаш проблем? Ту смо за тебе“. Средњошколци Пожаревца, Бора, Крагујевца, Деспотовца, Смедеревске Паланке, Кучева и Велике Плане реализоваће планиране активности у својим срединама и усмерити младе са проблемима током одрастања на психолошка саветовалишта, институције и организације цивилног сектора од којих могу потражити помоћ.

ЗАШТО ВОЛИМ БИЦИКЛ

 1. јун је у календару „празника“ обележен као Светски дан бицикла. Зато је ово прилика да се присетимо, уз помоћ обиља података са разних сајтова, најважнијих историјских података о некадашњем чуду технике.

Историја бицикла

Најстарији од бицикала називани су „чистим коњом“ у својој родној земљи Француској. Ово важно превозно средство појавило се у Паризу 1818. године. Његова прва верзија није имала педале и изазвала је велики умор при вожњи.

Године 1840. шкотски ковач звани Киркпатрик Макмилан је измислио врсту педале, постављену поред задњег точка помоћу ручке. Овај систем је био сличан оним колицама на педале које су користила деца. Додатни уређај је дао бициклу већу брзину и неопходну стабилност.

ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!

НОВИ ПРОЈЕКАТ УДРУЖЕЊА "СВЕТ РЕЧИ"

Уз подршку Министарства омладине и спорта РС, у периоду од 15.маја до 15.новембра 2022.године, Удружење грађана "Свет речи" из Велике Плане спроводи пројекат "ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ". Пројекат се реализује у оквиру спровођења Националне стратегије за младе. Он је наставак дванаестогодишњих активности овог Удружења на пољу превенције и заштите менталног здравља младих и наставак је следећих пројеката: "ДРУЖИЛИШТЕ-ПРОГРАМ ПОДРШKЕ УНАПРЕЂЕЊУ ПСИХИЧKОГ ЗДРАВЉА МЛАДИХ ОПШТИНЕ ВЕЛИKА ПЛАНА KРОЗ ПРОГРАМЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ И АKЦИЈЕ", „НИСТЕ САМИ! МИ СМО СА ВАМА –Програм психолошке подршке младима општине Велика Плана“, "МИ НЕ ПРИЧАМО ДРУГИМА, МИ ПРИЧАМО СА ТОБОМ - ПОДРШKА МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ МЛАДИХ ОПШТИНЕ ВЕЛИKА ПЛАНА" које је ово Удружење успешно реализовало на територији општине Велика Плана. у периоду од 2010.до 2017.године.

Страна 1 од 15

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

 • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

 • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

 • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

 • Пливање за Часни крст!

 • Спортом против насиља!

 • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

 • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

 • Баскеташи показали своју хуманост!

 • Баскеташи играју за Цецу!

 • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Avgust 2022 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 31 1 2 3 4 5 6 7
week 32 8 9 10 11 12 13 14
week 33 15 16 17 18 19 20 21
week 34 22 23 24 25 26 27 28
week 35 29 30 31

Ускоро

Nema događaja