Опште

МЕЂУНАРОДНИ ПРАЗНИК РАДА

 Спречити даљу фрагментацију радног законодавства и донети нови Закон о раду

Фондација Центар за демократију честита Међународни празник рада грађанкама и грађанима Србије, синдикатима, Међународној организацији рада!

И овај 1. мај многи радници у Србији дочекују у условима неефикасне заштите радних права, несигурног запослења, дискриминације на раду, ризика од сиромаштва, небезбедних радних места, а у посебно тешком положају су осетљиве групе на тржишту рада.

УБРЗАТИ ДОНОШЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ

 Саопштење ФЦД поводом Светског дана безбедности и здравља на раду

Поводом Светског дана безбедности и здравља на раду, Фондација Центар за демократију апелује да се убрза рад на доношењу Стратегије безбедности и здравља на раду и акционог плана за њено спровођење.

Само током протекле године (2023) у Србији је, према извештају Управе за безбедност и здравље на раду, евидентирано 1.322 повреде на раду, од којих је 14 било са смртним исходом и 1.308 тешких повреда на раду. У питању су повреде на раду које су пријавили послодавци, те се оправдано може претпоставити да је стваран број повреда заправо већи него што то показују званични подаци.

ТРЕБАЛО БИ ДА ЗНАЈУ

Теме о којима се мало прича у школама заокупљају пажњу девојака средњошколског узраста које су на обуци у оквиру новог пројекта „Света речи“ показале значајно интересовање за женска питања. 

Нови пројекат„Света речи“,"СНАЖНО ДА ЖИВОТУ!ОСНАЖИВАЊЕ ДЕВОЈАКА ЗА ПРЕВЛАДАВАЊЕ ЖЕНСКЕ НАУЧЕНЕ БЕСПОМОЋНОСТИ",усмерен је на пружање подршке средњошколкама да се ослобођене стереотипа одлуче да самостално доносе одлуке о сопственим животним питањима. , тренерица на пројекту, социјална радница и консултант за пружање директне подршке женама са искуством насиља из Аутономног женског центра, успела је да на тродневној обуци учесница пројекта пробуди интересовање адолесценткиња за основна питања којима се последњих година баве феминисткиње. Подстакнута знатижељом девојака иницирала је дискусију у којој су као активне учеснице дијалога средњошколке из Крагујевца, Бора, Деспотовца и Велике Плане, постављале питања о темама које заокупљају њихову пажњи, давале одговоре из којих се могло закључити да имају основно предзнање и да о неким стварима промишљају дубље и озбиљније него што се претпоставља.

СВЕ РОДЕ НА БРОЈУ

Почиње Међународни попис белих рода – да ли сте их видели?

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) спроводи 8. Међународни попис белих рода и позива све заинтересоване грађане да узму учешће у пребројавању ових птица и на тај начин допринесу проширивању знања о бројности белих рода, гнездилишним навикама као и броју њихових младунаца.

РАЗБИЈАЊЕ ПРЕДРАСУДА

Девојке из Велике Плане, Бора, Крагујевца и Деспотовца едуковане на новом пројекту „Света речи“ да се супротставе стереотипима и знањем се боре за преовладавање женске научене беспомоћности.

На радионицама у Врњачкој Бањи са едукаторкама Александром Малишић и Мирјаном Митић, стручњакињама за теме из области феминизма, средњошколке из подунавског, борског, поморавског и шумадисјког округа разматрале су питања која су била до скора за већину учесница заобилажена због предрасуда али веома инспиративна и подстицајна након обуке са које се у своје средине врајаћу оснажене да мењају стереотипе и свет око себе на боље. Пројекат „СНАЖНО ДА ЖИВОТУ! ОСНАЖИВАЊЕ ДЕВОЈАКА ЗА ПРЕВЛАДАВАЊЕ ЖЕНСКЕ НАУЧЕНЕ БЕСПОМОЋНОСТИ“ који реализује „Свет речи“ уз подршку Екуменске иницијативе жена, Фондације „Филиа“ и Министарства спољњих послова Савезне Републике Немачке, има за циљ оснаживање девојака да самостално и промишљено доносе животне одлука које се тичу даљег школовања, одабира праве професије, суочавања са чњеницом да бирају да ли желе да израсту у економски независне и самосталне девојке, или да се повуку пред изазовима којима иду у сусрет.

ДЕВОЈКЕ СЕ УЧЕ ЛИДЕРСТВУ

Едукација девојака о равноправности полова

Удружење „Свет речи“ реализује нови пројекат „СНАЖНО ДА ЖИВОТУ! ОСНАЖИВАЊЕ ДЕВОЈАКА ЗА ПРЕВЛАДАВАЊЕ ЖЕНСКЕ НАУЧЕНЕ БЕСПОМОЋНОСТИ“. Циљна група су средњошколке и њихове менторке из Велике Плане, Бора, Деспотовца и Крагујевца. Пројекат се реализује уз подршку Екуменске иницијативе жена, Фондације „Филиа“ и Министарства спољњих послова Савезне Републике Немачке.

Едукацију у Врњаћкој Бањи је завршило 15 девојака средњошколског узраста из поменутих градова и општине, упоредо са њима њихове менторке које ће им пружати подршку у даљим активностима. Представљајући пројекат креаторка новог циклуса активности на пољу оснаживања младих за нова животна искуства, Јелена Златкова, председница „Света речи“, рекла је да је идеја за ову врсту едукације девојака настала на једној пилот радионици коју је одржала , некадашња активна чланица удружења „Свет речи“, у сарадњи са организацијом из Брисела, последњих година волонтерка ове организације

НОВИ ПРОЈЕКАТ "СВЕТА РЕЧИ"

"СНАЖНО ДА ЖИВОТУ! ОСНАЖИВАЊЕ ДЕВОЈАКА ЗА ПРЕВЛАДАВАЊЕ ЖЕНСКЕ НАУЧЕНЕ БЕСПОМОЋНОСТИ"

У периоду од 01.2. до 01.11.2024.године, Удружење „Свет речи“ реализује нови пројекат „СНАЖНО ДА ЖИВОТУ! ОСНАЖИВАЊЕ ДЕВОЈАКА ЗА ПРЕВЛАДАВАЊЕ ЖЕНСКЕ НАУЧЕНЕ БЕСПОМОЋНОСТИ“. Циљна група су средњошколке и њихове менторке из Велике Плане, Бора, Деспотовца и Крагујевца. Пројекат се реализује уз подршку Екуменске иницијативе жена, Фондације „Филиа“ и Министарства спољњих послова Савезне Републике Немачке.

Страна 1 од 51

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec May 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 18 1 2 3 4 5
week 19 6 7 8 9 10 11 12
week 20 13 14 15 16 17 18 19
week 21 20 21 22 23 24 25 26
week 22 27 28 29 30 31

Ускоро

Nema događaja