Ненад Перић: Пословник мора да се поштује!

петак 14. јул 2017.

Председник СО Велика Плана, Ненад Перић, подстакнут  понашањем опозиционих одоборника на прошлој, 13. седници,  након изрицања казнене мере одузимања речи  Александру Томовићу (ДС) до краја заседања,  14. седицу је започео читањем правила понашања чланова Скупштине позвањем на  Пословник усвојен у току мандта бивше власти. Упркос упозорењу у наставку  седнице нису се по мишљењу председавајућег поштовала правила, због чега је полемика настављена и пред камерама локалних телевизија по завршетку Скупштине.

- Aпелујем на све грађане који мисле да се негде ради о крађи да пријаве случај тужиоцу, а ја као председник Скупштине залагаћу се да Скупштина најоштрије реагује, али да неко некога назива у овој Скупштини лоповом без аргумената то се неће десити. Зато сам данас на самом почетку заседња прочитао Пословник указујући пажњу одборницима на правила понашања да не  бих био приморан да изричем опомне, или да некога удаљим са седнице. Пословник је усвојен у прошлом сазиву када је овим парламентом председавао одборник ДС. Пре тога, као одборник опозиције, тражио сам да тај Пословник буде мало либералнији и у том смислу сам предложио неке измене које нису усвојене. Десило се сасвим супротно, не да нису усвојене измене, него је усвојен још рестриктивнији Пословник на који сам у том моменту предложио седам амандмана. Одборничка већина коју је чинила ДСС са ДС,  сада у опозицији, није прихватила ни један од тиха мандмана. Ово је њихов Пословник, како се односио својевремено на мене када сам добијао опомене, тако се сад односи на њих. Ја се нисам бунио, нити је било свађе - упутио је Перић коментар на примедбе опозиције да примењује ригорозне мере  кажњавања опозиционих одборник и онемогућавања опозицији да изнесе своје ставове на седници СО.

- Дужан сам да се као председник Скупштине старам о примени Пословника. Трудим се да сви буду равноправни и тако ће бити. Постоје начини да се делује у Скупштини. Ако постоји жеља, као што се тврди, да се у интересу грађана доносе што боље одлуке, онда ви предложите измену и допуну кроз амандмане. За ових 14 седница ми нисмо имали ни један амандман, што значи да жеља није да се поправи стање у општини, него да се паушално, на крајње некоректан начин људи називају лоповима, што ја у овом парламенту нећу да дозволим -  каже Перић и поручује да су одборници у обавези да износе чињенице када указују пажњу јавности на могуће малверзације власти.

- Ако ти који причају да се краде и ништа не предузимају, истовремено и сами чине кривично дело јер је прикривање кривичног дела такође кривично дело. Они могу да буду саучесници. Наравно овде нема везе са крађом, то је само критика власти. Разумем да опозиција има право опзиционо да делује, али само у складу са тачкама дневног реда. Ако неко хоће да се бави политичком пропагандом, нека то ради на конференцијама за штампу и другим скуповима, а у Скупштини ће се деловати у складу са одредбама Пословника који су они написали. Не ради се ни о каквој самовољи, ради се о поштовању Пословника. Није примерено провокацијама скретати пажњу на себе када за то постоје легална средства политичког деловање.  Остављам суду политичке јавности да процени моје деловање и деловање опозиционих одборника на седици - закључио је председник Скупштине расправу о дисциплини и коректном понашању у локалном парламенту и поручио да је било битнијих ствари на седници о којима би требало да се расправља.

-  На прошлој седници усвојили смо завршни рачун за 2016. годину са вишком прихода над расходом за 42 милиона. На тој седници смо образложили да смо за исте паре које су трошене некада урадили много више. Трошење на рационалан начин допринело је стварању вишкова који су омогућили да се тим вишковима уради више од планираног. Према закону у буџету прво морате да усвојите завршни рачун да констатујете вишак да бисте могли даље да га употребите. Види се да ће се асфалтирати десет нових улица, обновити школе, домови културе, амбуланте. Уколико тежимо да задржимо младе људе морамо у селу и у граду да створимо такве услове живота који задовољавају њихове потребе, да на селу живе на начин кји ће их привући да ту остану - истакао је Перић и потврдио да ће се реализовати све идеје које су биле предочене у предизборној кампањи.

- Што се тиче самодоприноса делим мишљење да је самодопринос застарела категорија. Ја сам и раније указивао на те нелогичности, али закон је такав да не оставља бројне могућности.  Ми смо покренули иницијативу за измену закона о комуналним делатностима, измењен је у том смислу што је предвидео увођење комуналне накнаде. Комуналну накнаду би плаћали сви без обзира на то којој категорији становника припадају. Влада је прихватила нашу иницијативу, установила категорију комуналне накнаде, али је такође дала обавезу министру да у року од шест месеци донесе  критеријумиме за накнаду комуналне таксе. Општина Велика Плана има најнижу стопу за плаћање пореза на имовину.  Могућност је да се повећа порез у одређеном обиму за који се процени да би био довољан,  истовреме да не буде  оптерећујући за грађане, а да се то повећање аналитички прати  и да се та средства убрана на теритоји неке месне заједнице у том обиму користе за инвестиције грађана од којих су убрана - изнео је став о самодоприносу председник Скупштине нудећи могућу варијанту трајног решења финансирања месних заједица.

За Перића је основни приоритет актуелне влсти отварање нових радних места због чега је нови сазив општине определио средства за куповину земље у индустријској зони. 

-  Бивша власт уместо да купује земљиште и решава  проблем незапослености, пустила је својевремено друге да купују земљу по 50, 60 евра за ар. Изградила је комуналну инфраструтуру и сада то земљиште не кошта више 50, него 1000 евра, а тај ко је купио земљу може да чека кад ће да се појави неко да буде заинтересован за градњу тако што ће он да буде суинвеститор. Ми немомо времена да чекамо. Издвјамо из буџета новац  да купимо земљиште, плаћамо тржишну цену. То што смо купили спремни смо да дамо инвеститорима забадава ако су расположени да  изграде инвестицију и запосле раднике - каже Перић и поручује да то раде  да би задржали људе у Великој Плани.

 -  Актуелна је прича о Перкону. Перкон је 16 година у распадању. Општина је коначно обезбедила без ичије помоћи инвеститора из иностранства који је уплатио депозит  од 200 хиљада евра за учешће у јавном прикупљању поуда спреман да запосли 400 радника. За нас је ова чињеница изузетно значајна, посебно због  женске ране снаге која теже долази до посла и ми рачунамо да ће бити ово најзначајнија инвестиција. То што радимо у индустријској зони везано за гринфилд инвестиције,  што враћамо некадашње фабрике у живот, то што комуналном инфраструктуром поправљамо комуналну слику наших села, што стварамо услове да домови културе добијају нови изглед  је начин нашег ангажовања да народ остане на свом. Ребаланс иде у том правцу и кад склопимо ту слику о приближавању услова жива на селу условима живота у граду, кад реализујемо идеју о отварању  нових  радних  места бићемо у  потпуности задовољни. Мислим  да ћемо оваквим деловњем  још три године колико нам траје мандат успети да решимо већину проблема грађана. Такав нам је био изборни програм, ми извршавамо обећано. Зато ћемо се заложити да што пре Трновче  добије интернет и кабловску јер је то потреба, а не луксуз.