Опозиција тражи реч!

петак 14. јул 2017.

Малобројни опозициони одборници незадовољни су третманом на седницама Скупштине. Жале се на нетолератност председника Скупштине и немогућност да до краја изнесу примедбе и критике на рад актуелне власти.  Грађани треба да чују мишљења својих изабраних  представника, а на њима је да процене сада,  или кроз неко време ко је био у праву, а ко није.

 Одборник са највише изречених опомена, Александар Томовић, представник опозиције коме је због, како је образложено, изречених паушалних и неаргументованих осуда, одузета реч до краја  прошле седнице, тврди да је при сваком иступу за говорницом водио рачуна о поштовању Пословника и увек говорио у складу са тачкама дневног реда.

- Поштовање Пословника је објективна, а не субјективна категорија са аспекта председника Скупштине, Ненада Перића. Све оно што се десило на данашњој као и на претходној седници представља вољу председника Скупштине и његово тумачење  Пословника. Он није шериф па да се његова априори поштује због те функције. Напустио сам Скупштину бојкотујући ток ове седнице. Од стране председника Скупштине могу да очекујем терор као и до сада, зато је сасвим ирелевантно да ли ћу сам да напустим седницу, или ће ме као Шешеља износити из сале - рекао је  у изјави новинарима по завршетку седнице Алксандар Томовић. 

Одборница ДС  др Снежана Милојеић  у више наврата је за говорницом, и овом приликом  у изјави представницима локалних средстава информисања замолила колеге за толерантно понашање и  фер плеј однос.

-  Потребна је већа толеранција током заседања. Неопходно је да се чује и глас опозиције, као став друге стране па нека грађани сами процене колико је истине у нашим наступима. Није било коректно упућивање опаске да ће Скупштина остати без кворума зато што је изашао Томовић када је пре тога констатован кворум  са више од 30 одборника. Ничија није горела до зоре. Имали смо пре шест година скоро апсолутну власт, па су  дошле промене. Треба да будемо толерантни једи према другим јер ово није адекватан начин да се представимо нашим грађанима, ни ми ни они - рекла  је др Милојевић и констатовала да је Томовић млад човек, пун енергије и да ће током времана научити  да обуздава своју нарав и да другачује интонира свој наступ.

-  Грађани треба да чују наша мишљења, а на њима је да процене сада,  или кроз неко време ко је био у праву, а ко није.

Коментаришући сам ток  вођења седнице Томовић је рекао да  није проблем да ли ће председник СО слободно тумачити оно шта одборници говоре, али да свакако постаје проблем  да се у овој Скупштини чује глас опозиције и опречни ставови.

- Зар је проблем да се огласе у Скупштини двоје опозиционих одборника који малтене представљају једину опозицију у парламенту.  Ако не може пет минута да се издржи било која критика  од стране неистомишљеника то је опасан сигнал грађанима и свима нама који се овим послом бавимо. Ако ви легитимно изабране представнике грађана удаљавате са Скупштине, на овакав бруталан начин, остаје могућност да се за исте циљеве боримо ван Скупштине, а то свакако никоме није интерес. Због чега не би могле сујете да се утишају. Имам разумевања за тортуру и третман који је имао током његовог опозиционо гделовања преседник Скупштине, али му не дајем за право да то искуство искијава на одборницима ДС, конкретно на мени, јер свака ствар о којој сам данас говорио је била на дневном реду - консатовао је пред новинарима Томовић и искористио прилику да доврши оно што није успео за говорницом.

- Ако говоримо о ребалансу буџета потпуно је оправдано да говоримо на који  се начин та средства троше. Неспорно је да су стручне службе лепо припремиле извештај, бројеви се слажу, али није то суштина ребаланса. Битно  је како те паре трошимо на терену. О томе сам говорио. Сви грађани могу да виде дрворед од Бугарин петрола до Магареће Главе да је потпуно осушен. Ако смо дали огроман новац за дрворед, а нисмо заливали саднице, трошимо паре улудо, и то је опраавдано рећи кад говоримо о неким новим рошењима и новим улагањима. То је било у складу са дневним редом и председник Скупштине, тврдим у складу са Пословником,  неоправдано одузима реч у таквим коментарима.

Далибор Тодоровић ( ГГ За наш град и наша села) сматра, интригиран овом темом,  да је неопходно обострано  смиривање страсти.

- Нопходно је да влада демократична атмосера и међусобно уважавање одборника. Сви смо становници једне општине и ако сви не желимо да нашим грађанима буде боље, да нам деца не одлазе, нисмо на истом задатку и не мислимо добро заједници. Чињеница је да нам хиљаде младих људи одлази и да би то требало да нам буде преокупција њихов останак уместо међусобног трвења. Остаћемо без стручњака у које улажемо и од чијег образовањеа смо могли да имамо вишеструке користи. Добра решења смо подржали, као што је креирање неких улица, прибављање документације за откуп земљишта, а када се ради о дугогодишњим решењима , о самодоприносу конкретно, сматрам да је неопходно тражити неко ново решење, модификацију постојећег  за финансирање месних заједница - рекао је Тодоровић.

-  Понуђено је застарело решење, не даје добре ефекте, само може да проузрокује нове проблеме за оне који немају самодопринос и нису могли да га уведу. Немамо дуготрајно решење за те месне заједнице, а  решење је увођење комуналне накнаде, регулисање уличне расвете. Неке МЗ су кажњењне по два основа, зато што плаћају порезе и месни самодопринос, а друге зато што не плаћају ништа. Долазимо до неједнакости грађана  што је супротно суштинском циљу сваке власти  и сваког човека који се бави политиком - једнакост и равноправност за све.

Када се ради о ребалансу буџета Тодоровић сматра да је  суштина проблема  недостатак конкретних циљеви којима тежи ова локална самоуправа.

-  Слажемо се ми око изградње, задржан је континуитет у односну на прошли сазив, то се подразумева. Овде је био проблем око неких дугорочних ствари. Буџет мора да буде окренут ка свим категоријама,  мора да прати дугорочно решења једне општине, да је одржив и да опстане у овим тешким временима када се јако тешко долази до новца. Са те стране сам говорио да морамо да будемо рационални и да гледамо дугорочна решења. Ту се директно надовезујемо на штедњу. Можемо од те штедње за неколико година да очекујемо изградњу нових путева, фискултуних  сала, унапређење просвете, здравства, небитно је које области, а имаћемо паралелан ток. Не сумњам у лоше намере опције која је добила поверење од грађана. Ја то поштујем, али очекујем да на Скупштини председник изађе и кокретно образложи неке ствари, није спорно да опозиција то подржи ако је у интересу грађана. Из тих разлога ми нисмо овог пута подржали предлог ребаланса - рекао је Тодоровић.