Чаршијске приче из Рашке

среда 03. децембар 2014.

Центар за културу Масука организује вечерас промоцију књиге Владимира Пешића "Чаршијске приче". Аутор је публикацију посветио догађајима и ликовима из свог родног краја и на најубедљивији начин сачувао трајно успомене на људе из Рашке.

Пешић је вишеструко занимљива личност, инжењер је грађевине, победник Слагалице, кантаутор и оснивач рок групе Хексаграм.

"Поезију сам заволео кроз слушање роцкенрол и ’’бардовске” музике, слушајући кантауторе као што су Окуџава, Висоцки, Шобић, Дедић, Балашевић, Штулић… Наравно, и незаобилазни Бора Чорба. Шпански сам, рецимо, научио да бих могао да читам Лорку у оригиналу и драго ми је кад видим да се и његове песме могу отпевати јако лепо. Ја лично сам почео да пишем доста касно. Ако изузмемо пар песама из студентских дана, прве ’’озбиљније’’ песме су настале тек када сам ’’превалио тридесету.

...Тестирање воље је оно што ме прати читавог живота. Да бих нешто у животу урадио, увек сам морао да се нечега одрекнем. Јако често и сам тестирам вољу задајући себи неке задатке. Пошто сам све започињао јако касно, писање и учење гитаре после тридесете, свирање бас-гитаре у четрдесетој, знао сам да је за остварење задатака потребна јака воља. У свему овоме јако ми помажу вежбе јоге, коју сам такође почео да вежбам после тридесете.

...Први разлог због кога сам почео да пишем ’’Чаршијске приче’’ је да сачувам од заборава неке искрице ведрог духа малог града у коме сам рођен и одрастао(у Рашкој области, али мотив песама је да се поистовете са сваким градом јер сваки има своје јунаке). Да се зна да су под тиме небом некада постојали неки људи који су својим догодовштинама бојили сиву свакодневицу веселијм бојама. Не бих рекао да је то ’’жал за младошћу’’, јер су јунаци ових прича и дан данас ’’у акцији’’, пишући тако наставке до у недоглед" -  рекао је у једном интервју за Портал младих (аутор текста Аница Вуковић) аутор књиге чија је промоција вечерас у Великој Плани.

..."Осећам неизмериво задовољство када добијем коментар да су приче некоме улепшале дан. То и јесте њихова сврха. Као и то, што већ напоменух, да се тако чува од заборава ведри дух чаршије, каквих у Србији има много. Па и велики градови су подељени на мноштво малих чаршија, различитих по менталтету и са својим сопственим специфичностима."

Komentari su isključeni za ovu stavku