Култура

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику

Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из кућа својих комшија, поризор је који се последњих година пред ускршњи пост може видети у Лозовику и околним селима. Манифестација се традиционално одржава на крају Беле недеље, уочи почетка великог ускршњег поста. Село Лозовик је једно од ретких у Србији које је у последње две деценије оживело стари обичај Белих поклада, а по угледу на њих нешто слично приређују деца Осипаонице, Лугавчине и других оближњих места.

Карађорђе утемељивач нововековне српске државе!

среда 26. јул 2017.

Традиционалном манифестацијом "У славу великог вожда" у  Радовањском лугу обележена је 200. годишњица смрти Карађорђа Петровића. Служењем парастоса у Цркви захвалници и полагањем венаца на првобитном гробном месту обезглављеног вожда одата је почаст оснивачу модерне државе. На летњој позорници премијерним извођењем представе „Преиспитание живота и дела Црнога Ђорђија – Карађорђија“ коју су извели Лепомир Ивковић и Богдан Богдановић, послата је порука будућим генерацијама да крвава историја српског народа опомиње и учи.

Песниче народа мог: Урош и Јана међу награђенима!

петак, 19. мај 2017.

Великоплањани Урош Раденковић и Јана Радојковић на сјајан начин представили су нашу општину на Републичкој смотри рецитатора "Песниче народа мог", одржаној у Ваљеву. 

Републичка смотра рецитатора: Урош и Јана бране част Великоплањана!

понедељак 08. мај 2017.

На Републичкој смотри рецитатора "Песниче народа мог" 19. маја у Ваљеву, Подунавски регион представљаће два наша кандидата. На регионалном такмичењу у Великој Плани у категорији рецитатора из Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане у млађем узрасту победио је ђак првак ОШ "Вук Караџић" у Крњеву Урош Раденковић. У средњем узрасту победила је Јана Радојковић, ученица осмог разреда ОШ "Свети Сава" из Велике Плане, док је у старијем узрасту најуспешнији био Јован Стојановић, ученик  из Паланачке гимназије.  

Општинско такмичење рецитатора

субота 25. марр 2017.

Ученици основних и средњих школа су се на општинском такмичењу у Дому омладине, на традиционалној манифестацији посвећеној песништву и казивању поезије, борили за учешће  на окружном такмичењу. У млађем узрасту наступио је 21 кандидат,  у средњем 26,  а у старијем 10.

Да, то су били дани

субота 26. новембар 2016.

„Масукини позоришни дани“ као круна овогодишњег позоришног догађања отпопчели су гостовањем првака Народног позоришта Београд, Небојше Дугалића и Бориса Пинговића, који су музичко поетским кабареом „Да, то су били дани“ унели ведрину у згуснути програм 39. манифестације чије трајање идуће године најављује улазак у пету деценију.  

Јовановић на изложби у Варшави

понедељак 24. октобар 2016.

Ликовни педагог Мирослав Јовановић, кустос Галерије Центра за културу Масука, излаже 7. новембра на Међународној колективној изложби у Варшави (“Galeria przy Kozach Służewskiego Domu Kultury”). Јовановић је одабран на Конкурсу INTERNATIONAL PAINTING COMPETITION OF THE THREE BRIDGES FOUNDATION  заједно са 24 аутора из источноевропских земаља: Румуније, Украјине, Белорусије, Чешке, Литваније, Русије и Пољске.

Страна 1 од 4