Кануима преко три Мораве

субота 09. јул 2016.

Регата "Три Мораве" први пут је ове године дочекана у Трновчу,  одакле су након пријатељског дружења и преспаване ноћи у шаторима даље наставили пут према ушћу Велике Мораве у Дунав. Ову извиђачку пловидбу организовао је Одред Извиђача "Свети Сава" из Београда, у сарадњи са бројним извиђачким одредима међу којима су и ове године били наши.

У Трновчу, где је почетком лета одржана обука за учеснике ове пловидне и где су приредили свечани дочек учесницима, очекују да ће убудуће ово бити место које ће привлачити не само љубитеље реке и извиђаче, него и спортисте за 

које ће се на овој локацији организовати стална обука за управљање кануима и чамцима.

Ова пловидба Моравом се знатно разликује од претходних и од свих других, јер се изводи кануима, а обезбеђење које прати учеснике је изузетно важно за сигурност регаташа, истичу организатори. У Трновчу су се потрудили да на најбољи могући начин дочекају учеснике извиђачке пловидбе “Три Мораве”, да им обезбеде смештај и угодан боравак међу пријатељима, имајући у виду реалне могућности да ово буде највећа манифестација у региону.

По речима председника општине Игора Марковића, локална самоуправа ће с разлогом пружити сву подршку, јер су сва дешавања око Мораве у вези са промовисањем општине и одређених локација као туристичких потенцијала. У извиђачкој пловидби било је старијих и млађих учесника. Млађих, одважнијих и храбријих  учесника  је било знатно више.  Желели су да се опробају у новом спорту, да осете лепоте и искушења на води, подигну адреналин и обезбеде успомене које ће их подсећати на догађај о коме ће дуго причати.  Многима је ово била прва дужа пловидба, први пут кануом и прво веће искуство на реци.

Регату "Три Мораве" Одред извиђача "Свети Сава" из Београда, организовао је од 2. до 9. јула 2016. године  у сарадњи са бројним одредима  извиђача међу којима су и наши представници: Одред извиђача "Морава" Трновче, Чета "Стари Храст" Лозовик, Одред извиђача "15.мај" – Велика Плана, и Одред извиђача "Свети Сава" Осипаоница. Пловидба се сваке године реализује у сарадњи са министарствима одбране, омладине и спорта, скупштинама градова и општина и туристичким организацијама кроз које пролази извиђачка пловидба.