Опште

Повећава се популација крсташа!

Прави орлови нису разочарали

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) готово пуну деценију прати популацију орлова крсташа, критично угрожене врсте у Србији. Овогодишња гнездећа сезона потврђује постепени опоравак ове врсте и ширење територије коју заузимају: забележено је 14 парова, од чега је 6 парова успешно извело укупно 7 младих. Подсећамо да је пре свега 8 година у Србији постојао само један пар ових орлова који красе национални грб Србије.

Током зимских и раних пролећних месеци, орнитолози и сарадници ДЗППС-а, у потрази за крсташима истражују територије које испуњавају услове за њихово гнежђење. Тако је и ове године више пута обиђена Војводина. Установљено је да су сви напори претходних година улагани у опоравак ове врсте, а које је предводило ДЗППС, дали резултате.

СЛИЧНОСТИ И РАЗЛИКЕ МЕЂУ ГЕНЕРАЦИЈАМА

  Којој генерацији припадате често је питање на које није баш свакоме једноставно да одговори. Да ли сте миленијалац, генерација X, Y или Z, када се упитник овако разложи постаје јасније а одговор се некако сам по себи намеће.

  Свака генерација има своје особине и стереотипе по којима се понаша, опште је позната ствар уочена посматрањем генерацијс које промичу поред нас. Ко смо шта смо и какви смо, сагласили се или не, на наше понашање, ставове, начин размишљања, понашања и опхођења утичу ствари и људи око нас у уистој мери колико и ми утичемо на њих. Та узајамна спрега карактерише нас као људе који припадамо једном периоду, епохи, временском раздобљу кој нас обликује да будемо онакви какви јесмо. Генерације X, Y и Z, као и миленијалци нису овако подељени без икаквог разлога. Научници кажу да сваку од ових генерација карактерише низ истих особина. По овој категоризацији није тешко открити којој генерацији свако од нас припада.

ВИДИМО СЕ У АВГУСТУ

   Постхумно објављен Маркесов роман прилика је да о колумбијском нобеловцу с поводом нешто кажемо пошто увек постоји разлог због чега било шта говоримо о њему и његовом делу. Овог пута разлог је нова књига!

 Габријел Хосе де ла Конкордија Гарсија Маркес, најпознатнији латиноамерички књижевник, био је колумбијски писац, новинар, издавач и политички активиста. Родио се 6. марта пре 97 година у граду Аракатака, у области Магдалена. Живот је највећим делом провео у Мексику и Европи, највише у Мексико Ситију, где је умро 17. априла 2014. године. Некако око обележавања годишњице његовог рођења и десетогодишњице смрти, из штампе је у свету на шпанском, нешто касније код нас на српском, постхумно објављен Маркесов последњи роман „Видимо се у августу“. 

КЊИГА ОПЛЕМЕЊУЈЕ ДУШУ

Шта да читамо ...

„Књиге су увек ту да нам пруже утеху у тренуцима самоће и безнађа, обрадују нас и насмију, онда кад нам је то највише потребно. Оне су наши најбољи пријатељи. Пуно дају, а ништа не траже. Са сваком прочитаном страницом добијемо неку нову снагу. Научимо нешто ново“. Чувене су речи још чувенијег француског писца Виктора Игоа.

Почео је омиљени и најбезбрижнији део године – летњи распуст! Првих неколико дана довољно је да се наспавате, одморите од раног устајања, обавеза у школи, науживате у хладу и радите све оно што нисте могли док је трајала школска године. Кад дани без обавеза постану монотони, време је да улепшате себи одмор активностима које директо утичу на досаду. Како, питање је које се намеће само ако стварно не знате шта ћете са собом. За почетак пронађите наслов који ће покренути ваше мисли и усмерити вас у чудесан свет маште, чак иако више не верујете у бајке. Ако сте пак, одавно изашли из кратких панталона, велика је вероватноћа да ће вас сусрет са књигом одвести у свет који би требало да вам продуби мисли и научи вас да волите добру литературу. Макар само због тога добро је вратити се читању зато што ће вам, безусловно, испунити дан и показати да је вишеструко корисно пригрлити књигу не само у тренуцима доколице, него и када осетите да је дан празан ако нисте прочитали макар неколико страница издања које већ дуго чека на вашу пажњу.

РЕСАВСКА СВЕТА ГОРА

Ту око нас...

Упознајте околину, крије мноштво занимљивих ствари, подстиче жељу да сазнате заборављену историју и откријете трагове прошлости који вас повезују са коренима православља. У атарима села свилајначке општине, око токова Мораве и Ресаве, смештено је пет манастира и једна црква брвнара.

Према предању некада је на овим просторима било 12 симбола српске вере, 12 манастира око којих је текао живот српске раје под Турцима. Поједине срдњевековне грађевине чији симболи вере сведоче о дуговечности надживели су села и насеља у којима су саграђени. Данас ови споменици културе и православне светиње представљају окосницу верског туризма општине Свилајнац због чега се доланина Велике Мораве у овом делу свог тока назова "Ресавска Света Гора". Ту су своје вековање утемељили Миљков манастир, Манастир Златенац, Манастир Томић, Манастир Добреш и Манастир Пречисте Богородица.

ВЕЛИКИ ЛЕТЊИ РАСПУСТ, ШТА СА ЊИМ

Пронађите себе и помозите деци да им распуст буде незабораван

Шта ћу са собом, како да искористим заслужени одмор, питање је са којим се сусрећу ђаци сваке године кад одзвони крај обавезама у школи и отпочне летњи распуст. Још је већа брига родитеља малих основаца и будућих школараца како их организовати да им не буде досадно, да се не смарају и да раде нешто корисно. Мука да их одвоје од екрана и игрица постаје свакодневни рат.

И без савета психолога јасно је мамама и татама да њихова деца најчешће у том периоду посежу за дигиталним справама без којих и без распуста не проводе ни један дан.