Опште

МЛАДИ УЧЕ ГОВОР НЕНАСИЉА

„Свет речи“ новим пројектом наставља борбу против вршњачког насиља, овог пута фокус је ненасилна комуникација савладавањем жирафећег језика.

Протеклог викенда у Великој Плани одржан је још један тренинг за средњошколце који младима усмерава пажњу на ментално здравље, поштовање људи у окружењу кроз коректну, ненасилну комуникацију и грађење толерантних међуљудских односа. Овог пута, ученици и ментори учили су заједно жирафећи језик у циљу смањења насиља и јачања капацитета младих у погледу ширења идеје ненасиља у школама и срединама одакле долазе.

Средњошколке и средњошколци, учесници тренинга "НАУЧИМО ЖИРАФЕЋИ ЈЕЗИК!" и њихове менторке савладали су вештине и технике ненасилног комуницирања и добили сертификате да наставе активности у својим школама.

Балканско првенство у планинарској оријентацији

Најава догађаја:

Балканско првенство у планинарској оријентацији Балканске планинарске уније (БПУ) биће одржано од 29. септембра до 1. октобра 2023. године на обронцима Златибора. Организатор такмичења је Планинарски савез Србије, под покровитељством Министарства спорта Владе Републике Србије, уз подршку општине Чајетина и Туристичке организације Златибор.

Овогодишњи шампионат окупиће репрезентације балканских држава, пружајући им прилику да се покажу у две изазовне трке, ноћној која ће бити одржана у петак, и дневној у суботу на подручју Торника, једног од врхова Златибора.

СУБОТА ДАН ЗА ПЕШАЧЕЊЕ!

Најава догађаја:

БЕОГРАД, 21. септембар 2023. Највећа пешачка манифестација у Србији, Роса дан пешaчења, биће одржана у суботу, 23. септембра под покровитељством Планинарског савеза Србије (ПСС), а уз подршку министарства спорта и образовањa Владе Републике Србије.

Захваљујући волонтерима и планинским водичимa из око 80 планинарских друштавa, пешaчењe ће бити реализовано у 60 места свих региона Србије, док ће централна манифестација бити на Власини.

НАУЧИМО ЖИРАФЕЋИ ЈЕЗИK!

Нови пројекат УГ "Свет речи"

„НАУЧИМО ЖИРАФЕЋИ ЈЕЗИK! ОБУKА МЛАДИХ ЗА ПРИМЕНУ ТЕХНИKА НЕНАСИЛНЕ KОМУНИKАЦИЈЕ И МИРНОГ РЕШАВАЊА СУKОБА“

Циљ пројекта је обука 10 вршњачких Тимова (30- оро младих и 10 наставника ментора) из 10 партнерских средњих школа (8 општина из 5 региона) за примену техника асертивне – ненасилне комуникације, тзв. „жирафећег језика“, подизање свести о важности толеранције, разумевања, једнакости и поштовања различитости и њихово мотивисање да покретањем креативних активности у својим срединама постану активни промотери здравог и безбедног окружења.jeyik yyyy

Апел за заштиту Украјинске православне цркве

Организатори Апела Вас позивају на конференцију за новинаре

Пре три месеца је објављен Апел српских интелектуалаца за заштиту светиња и верника Украјинске Православне Цркве (УПЦ) (https://stanjestvari.com/2023/06/19/apel-upc-mp/). Апелом се желело указати на грубо кршење основних људских права у Украјини, пре свега брутално кршење уставних норми и закона који гарантују слободу вероисповести. Оно што се дешава са свештенством и верницима Украјинске Православне Цркве (УПЦ), не може се назвати никако другачије до државни терор.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕМОКРАТИЈЕ

С А О П Ш Т Е Њ Е З А М Е Д И Ј Е

Фондација Центар за демократију, поводом Међународног дана демократије, подсећа на важност изградње демократског и уређеног друштва у којем се поштују и штите права И слободе свих грађана и грађанки.

У временима када су демократске вредности на испиту, желимо да истакнемо неопходност упорног рада на променама државе и друштва у циљу приближавања стандардима демократије, људских права и владавине права какви постоје у развијеним земљама Европске уније.

ПОШТОВАНИ СУГРАЂАНИ!

 

МЛАДИ И УСПЕШНИ 

У ОКВИРУ НОВОГ ПРОЈЕКТА „Они су понос Велике Плане – некада ученици данас успешни млади људи“, који до краја године реализујемо уз финансијску подршку Министарства информисања и телекомуникација, позивамо Вас да заједно истражујемо корене и упознамо људе који представљају наш понос и завређују наше дивљење. Бавећи се њима потражићемо одговоре на питања шта је извор њихове енегије, шта их везује за завичај, који су разлози њихове везаности за место коме се увек враћају пуним срцем и које носе са собом ма где се обрели, или се нашли на било ком крају земљине кугле.