Жене у очима мушкараца

петак 11. септембар 2015.

Реализујући на нашем порталу ПЛАНАМЕДИА и у листу МОРАВА ПРЕС пројекат „Жене у руралним срединама – на маргини друштвене лествице“, подржан од Министарства културе и информисања, наилазимо на занимљива размишљања о роду и родној равноправности, не само међу саговорницима(цама) већ и у текстовима на другим порталима, у архивираној грађи медија, на друштвеним мрежама. То нашем истраживачком тиму потврђује да је бављење овом темом вишеструко занимљиво и оправдано. Из тих разлога упоредо са информацијама до којих долазимо на терену, обилазећи 13 насељених места општине Велика Плнана, објављиваћемо истраживања и коментаре са којима се сусрећемо листајући интернет странице. Некада ће одабрани текстови оправдати нашу потребу да будемо прецизни, јасни и конкретни, а у већини случајева потрудићемо се да удовољимо оном делу читалачке пубике која трага за занимљивим, креативиним и духовитим коментарима, ако је могуће поетски и уметнички обрађеним.

Жене у руралним срединама - на маргини друштвене лествице

Представљамо најбоље и најлошије државе за жене према избору британског "Телеграфа".

Ако сте жена најбоље ћете проћи на Исланду
Најгора земља за жене је Јемен, а најопаснија Авганистан.

Политичарке најбоље пролазе у Руанди
Жене имају 45 од 80 места. Најгоре земље за политичарке су Саудијска Арабија, Јемен и Оман, где жене не учествују у политичком животу.

Маме најбоље пролазе у Норвешкој
Много се улаже у помоћ и образовање жена. Најгора земља за жене са децом је Авганистан, где је већа могућност да ће жена преминути током порођаја него од бомбе или метка.

Највећи проценат писмених жена је у Лесоту
Ова афричка држава има 95 одсто писмених жена, док је проценат мушкараца који читају и пишу нешто мањи. Најгора земља по овом питању је Етиопија, где само 18 одсто жена чита и пише.

Најбоља земља за председнице је Шри Ланка
Тамо жене владају земљом већ 23 године. Најгоре су Шпанија и Шведска, које никада нису имале жену на челу државе.

Уметнице најбоље живе у Шведској
У Шведској се много ради на побољшању једнакости међу половима у свету уметности. Многе жене раде на филму, док ћете у Великој Британији жене на тим позицијама ретко срести.

На Тајланду је најбоље за жене на челу компанија
Тајланд има велики проценат жена на челу важних компанија, чак 45 одсто. Најмање менаџерки има у Јапану, и то само осам одсто.

Рађање у Грчкој
Ризик од смрти на порођају је у Грчкој сведен на минимум, јер су услови за породиље одлични. Најгори је Јужни Судан.

Најбоља држава за економисткиње су Бахами
На Бахамима највише жена учествује у важним економским питањима државе. Најгора држава по том питању је Јемен.

Новинарке на Карибе
На Карибима чак 45 одсто важних прича грађанима доносе жене. Најгора је Африка, где је само 30 одсто новинара женског пола.

У Шведској имају највише права избора
Шведска дозвољава женама побачај без икаквих санкција током почетних 18 недеља трудноће. Најгоре земље по том питању су Филипини и Никарагва, где је абортус забрањен.

Највише се зарађује у Луксембургу
Жене заиста зарађују много, а у приходима су изједначене с мушкарцима. Најгора је Саудијска Арабија, где жене зарађују четири пута мање од мушкараца.

Образовање у Катару
У Катару на једног високообразованог мушкарца долази шест високобразованих жена. Најгора држава по том питању је Чад, где је три пута мање образованих жена од мушкараца.

Најдуже живе у Јапану
Жена у Јапану просечно живи 87 година, а мушкарци 80.

Највише ћете уживати у Данској
Жене троше само 57 минута свакога дана на неплаћени рад, у шта спадају и обавезе у кући. У Мексику је ситуација по овом питању најгора.

Најбоља држава за спортисткиње је Америка
Чак пет од десет најбоље плаћених спортисткиња је у 2011. години је из Америке. Најгора је по том питању Саудијска Арабија.

Развод у Гуаму
Развод је за жене најбезболнији у Гуаму јер је тамо највећа стопа развода на свету.

Жена у саобраћају највише има у Индији
У Њу Делхију жене увелико возе такси, па чак имају и женску такси службу. Најгора је и у овом домену Саудијска Арабија.

Јамајчанке обављају важне послове
На Јамајци је заиста висок проценат жена које раде као правнице, сенаторке и менаџерке. Чак 60 одсто важних позиција у друштву држе жене. Најгори, када су функције у питању, је Јемен.