Круг добрих дела

Седели смо у ресторану и ручали када нам је пришао конобар и рекао да младићи, који су седели за другим столом, желе да нам плате пиће или неки колач.

Професор Јеротић је љубазно одбио, између осталог и зато што је скроман човек, рекавши: "Ми смо већ наручили пиће, а једно смо попили и код њега кући, да му пожелимо добро здравље, рођендан му је, па сматрам да је то доста, и да би све преко тога било наливање!"

Касније нам је тај младић, чија је идеја била да нас части, пришао, представио се и рекао професору да је желео да му плати пиће зато што је он толико тога за њега учинио! Како је рекао, њему су Јеротићеве књиге и емисије много помогле у животу. Јеротић се поново љубазно захвалио, а онда му је рекао оно што желим да поделим са вама:

"Немојте увек да чините по принципу ја теби, ти мени ! Ја сам нешто, како Ви кажете, учинио Вама, и Ви сада хоћете мени да вратите. Када Вама неко учини нешто, Ви учините неком другом, он нека учини неком трећем, и тако, јер тако се прави круг добрих дела! Иначе, то - ја теби, ти мени - је одраз племенске свести и основ корупције. Зато ја кажем да је за племенске народе, у које убрајам и Србе, корупција нешто природно. Ипак, не треба заборавити да смо ми позвани да будемо хришћани, а то значи да се издижемо изнад своје природе!"