Забава

Поруке с неба

среда 19. 04. 2017.

Недеља после Васкрса пуна је лепих народних обичаја и веровања. Васкрс се прославља три дана, данашњи дан први је радни, када се верници враћају свом уобичајеном животу, а на селу пословима у домаћинству и око стоке.

Данашњи дан неки називају гаравом средом, а други светлом јер су наши прадедови и дедови веровали да вечерас обавезно треба гледати у небо чекајући - знак!

Наши преци су веровали да ако вечерас небо буде без облака, ведро и звездано, година ће бити родна. Ако буде облака, година до следећег Васкрса биће тешка, година беде и оскудице.

У ужичком крају, пак, верују да ко вечерас угледа звезду падалицу биће баш срећан у наредној години, али верује се и да они којима је неко недавно умро обавезно вечерас треба да погледају у небо јер ће тамо видети како са неба пада звезда која је "припадала" преминулом.
На северу Србије, тачније у Банату, на овај дан некада се сеоским шоровима кретала весела поворка маторих момака - неожењених мушкараца до 30 године - које би пратили свирци. Они би за собом вукли пањ. Овај диван обичај одржао се у селима до почетка Другог светског рата, а нежење би биле јавно прозване што се не жене односно били су нагарављени, нацрњени.

Зашто "гарава среда"?!

Ако у сну видите гараво лице то значи да желите некога или нешто што не можете да имате. Могуће је да сте заљубљени у особу која је заузета или вас једноставно не жели. Могуће је да баш зато желите ту особу јер вам се чини недостижном.

По народном веровању, среда је врло повољан дан, а поготову млада среда, за сваку људску делатност и предузимање важних корака. У неким пределима је ово варовна среда, која се назива воденом, јер је посвећена воденој стихији - да не уништи усеве и летину, што се у време пролећних киша често дешавало.

У прошлости се много пазило на то да се људи уздржавају од сваке зломисли и лошег дела. Поготову средом, јер ко згреши у среду - грех му остаје до судњега дана.

Ово народно веровање је засновано на чињеници да међу светитељима једино Света Среда нема цркву која јој је посвећена, па се стога грешник нема где исповедити и тражити опрост греха. Ко згреши средом, грех му заувек остаје. Не постоји црква Светој Среди посвећена да се има грешник где исповедити и помолити.

Метал Армада #1 у Великој Плани

уторак 14. јун 2016.

Wolves touring i Napalm records уз подршку Celtic-Slavic Webzine Serbia  представљају највећи метал спектакл у Великој Плани. Локација Друм Бар у Великој Плани. Дан сукоба армаде је 30. јун 2016. Гостују Nervosa (thrash metal - São Paulo,Бразилl), War – Head (thrash/death metal - Осијек, Хрватска), док ће локална подршка бити Black Smoke Train (stoner doom) i Showel (grindcore)  из Велике Плане. 

Ожени се на брзину

Занљиви су свадбени обичаји у нашем крају, са сетом о овом догађају говоре  родитељи који имају да жене и удају. А како су се спроводили и ко је какву улогу имао на свадбама у ранијем периоду пише у књизи о Великој Плани, историчар Дарко Ивановић.

Жене у очима мушкараца

петак 11. септембар 2015.

Реализујући на нашем порталу ПЛАНАМЕДИА и у листу МОРАВА ПРЕС пројекат „Жене у руралним срединама – на маргини друштвене лествице“, подржан од Министарства културе и информисања, наилазимо на занимљива размишљања о роду и родној равноправности, не само међу саговорницима(цама) већ и у текстовима на другим порталима, у архивираној грађи медија, на друштвеним мрежама. То нашем истраживачком тиму потврђује да је бављење овом темом вишеструко занимљиво и оправдано. Из тих разлога упоредо са информацијама до којих долазимо на терену, обилазећи 13 насељених места општине Велика Плнана, објављиваћемо истраживања и коментаре са којима се сусрећемо листајући интернет странице. Некада ће одабрани текстови оправдати нашу потребу да будемо прецизни, јасни и конкретни, а у већини случајева потрудићемо се да удовољимо оном делу читалачке пубике која трага за занимљивим, креативиним и духовитим коментарима, ако је могуће поетски и уметнички обрађеним.

Жене у руралним срединама - на маргини друштвене лествице

Стопе

Неко ми је причао да се један човек увек молио Богу да га не оставља на земном путу, и, као што је некада Господ пратио своје ученике на путу за Емаус, да тако и њега прати на путу његовог живота. На крају свог живота имао је овакво виђење: видео је себе како иде пешчаном обаом океана. Окренувши се видео је трагове својих стопа на меком песку како иду далеко уназад. То је био пут његовог протеклог живота.

Круг добрих дела

Седели смо у ресторану и ручали када нам је пришао конобар и рекао да младићи, који су седели за другим столом, желе да нам плате пиће или неки колач.

Професор Јеротић је љубазно одбио, између осталог и зато што је скроман човек, рекавши: "Ми смо већ наручили пиће, а једно смо попили и код њега кући, да му пожелимо добро здравље, рођендан му је, па сматрам да је то доста, и да би све преко тога било наливање!"

Страна 1 од 2