Између трофеја и финансијског колапса

понедељак 05. септембар 2016.

Рукометаши Мораве победници су 22. Међународног меморијала "Драган Швељо Пиње", организованог под покровитељством РСС у Риђици код Сомбора. До вредног трофеја Великоплањани су дошли након победе над Спачвом из Винковаца у полуфиналу (24:18), и тријумфом против Партизана у финалу (30:24). Овај успех додатно је мотивисао изабранике тренера Ивана Милојевића пред старт у СРЛС и дао наду да ће тешка финансијска ситуација бити превазиђена.

Турнир у најсевернијем насељу сомборске општине важи за један од квалитетнијих у Србији, Моравини првотимци учествовали су по први пут, по позиву РС Војводине. Поред домаћина, ОРК Далматинац, учешће су узели и београдски црно бели и хрватска Спачва, екипа са одличним саставом и начином организације и делања.

- Меч против винковачког суперлигаша одигран је на изузетном нивоу. Велико залагање свих играча на терену, од капитена Ракића, преко Јокића, Михајловића, Марјановића и Антића до голмана Крстића и Минића, донело нам је и велику победу. Финале је у свом првом делу било "тврдо" али смо у наставку показали да смо тренутно физички спремнија и искуснија екипа од Партизана - каже тренер Плањана Иван Милојевић уз све комплименте на рачун организације самог такмичења.

- Организација је била врхунска, а мештани, који су у великом броју пратили мечеве, наградили су нашу игру вишеминутним аплаузом, што нам је дало додатну потврду да добро радимо. Честитке стижу и од већине српских суперлигаша, а сам успех, с друге стране, тера нас на помисао да ће актуелна општинска власт препознати квалитете овог клуба  и омогућити нам нормално функционисање - додаје Милојевић.

Без салда на рачуну

Приходи на име спонзорства били су довољни тек да се обезбеде основни услови за припреме пред предстојеће првенство. Од онога што је од почетка године рукометном клубу пребачено из општинске касе, закључно са шестим месецом, регулисана су дуговања спорткој хали, исплаћено гориво за превоз играча, њихове хранарине, "Југопревоз" за пружене услуге, судијска организација, РСС...

- Код озбиљних спортских савеза, расподела средстава клубовима обавља се у јулу месецу јер је тада познато која екипа је рецимо прошла у виши ранг такмичења, која је остала или испала у нижи. Сходно ситуацији одређује се и буџет. Ми смо почетком године, пре формирања Спортског савеза, одлуком Општинског већа, добили средства за измирење дуговања и обавеза из 2015. године. По формирању СС, расподелом, нама је из буџета припало мање средстава од оних на које смо по актуелном Закону, имали право. Уз образложење да нам је део већ пренет, додељено нам је још мање, таман да закључно са 30. јуном регулишемо све обавезе - појашњава Милојевић.

Према његовим речима, за редовне трошкове прве и друге екипе, на прагу нове сезоне потребно је обезбедити додатна средства:

- Ми полусезону не можемо да одиграмо без 2 до 2,5 милиона. Лично нисам сигуран шта ће се десити, али ни у ком случају не могу дозволити да играчи који су уложили много у овај клуб, трпе. Неки од њих сваког дана прелазе 200 километара како би дошли на тренинг, друге обавезе подређују клупским, многима је ово једини извор прихода, а свако од њих остао је веран Морави иако је било и знатно примамљивијих понуда - истиче тренер плањанског суперлигаша, уверен да ће се решење ипак пронаћи...

До овога би, због старта првенства већ овог викенда, морало што скорије доћи. То би окончало постојећу неизвесност, прекинуло кулоарске приче...

Старт против Динама

Први окршај у сезони 2016/17. СРЛС великоплањански рукометаши имаће  у суботу на Стрелишту, против Динама. Иако новајлије у лиги, Панчевци су направили моћну екипу и са великим амбицијама улазе у такмичење.

- Добро смо физички припремљени, с друге стране прилично ослабљени немогућношћу Потпаре да наступа за нас, одласком Божанића, голмана Поповића. Услед недостатка ротације највећи терет пада на седам, осам играча, голмани Марко Крстић и Лазар Минић, који је дошао из Јагодине, млади су али ја не сумњам у њихове могућности - каже Иван Милојевић.

Већ у другом колу Морава ће угостити београдске црвено беле:

- Звезда након низа година заиста има изузетну екипу. Нимало нам није лак сам почетак нове сезоне, али ти први мечеви омогућиће нам да проценимо сопствене могућности. Свесни смо ситуације, одређене екипе заиста су максимално уложиле у играчки кадар, ми смо ту били лимитирани, али сигуран сам да ћемо сви, уколико нам се укаже прилика, дати свој максимум. Ово је једна искусна екипа, пуна позитивне енергије, игра се тимски, а то не може проћи без добрих резултата - уверен је тренер плањанских рукометаша...