Традиција која се ствара

недеља 21. август 2016.

Други Куп краља, у организацији КФК Плана, под покровитељством ЊКВ Александра и СО Велика Плана, уз свесрдну помоћ удружења КраљевинаСрбија, окупио је на градском стадиону у Великој Плани у свом дводневном трајању око 1200 дечака и девојчица узраста од седам до дванаест година. Добра огранизација и квалитет екипа, присуство преко 80 селекција из свих делова Србије и иностранства, сам турнир, по оцени учесника саме манифестације, уврстили су међу тренутно највеће за млађи узраст у Србији.

-  Драго ми је да поред свих тешкоћа имате снеге и воље да нашу земљу настојите да учините бољом, и нашој деци омогућите лепше и срећније детињство. Овакви спортски догађаји веома су важни за развој и одрастање наше деце јер им омогућавате да стекну и изграде најбоље карактерне особине, и да унапреде своје физичко здравље - поручио је у писму подршке Александар II Карађорђевић.

Отварајући само такмичење, у свом обраћању деци и одраслима, члан Крунског савета, Предраг Марковић, поручио је:

- Овај Куп је традиција која се ствара. Не би она била вредна од почетка да не почива на традицији која већ постоји - успех овог клуба овде је омогућио да се добије покровитељство његовог височанства, а начин на који се организује омогућава да ово постане истинска традиција.

Поздрављајући присутне, председник Општине, Игор Матковић пожелео је свим учесницима да са најлепшим осећањима оду из Велике Плане и позвао их на ново дужење за годину дана.

Турнир у Великој Плани угостио је, поред прошлогодишњих учесника, и неколико  клубова са југа Србије који су показали колико се добар фудбал игра и у Лесковцу, Зајечару, Крушевцу... По позиву, у наш град стигла је и један селекција  B.A.A.P. Evrogol из Беча, клуба који је прошле године са 2005. годиштем у Минхену у финалу славио против Бајерна, а захваљујући бившем суграђанину и дугогодишњем првотимцу Мораве, Милети Марковићу, из Брода у Републици Срској стигли су и "Пријатељи":

- Настављамо сарадњу, за сада успостављену само на спортском плану. На срећу свих нас, све ово прераста у једну лепу причу, радост за цео град, и сви заједно радићемо на томе да већ наредне године досегнемо ниво најквалитенијих турнира за млађе генерације - казао је Марковић.

Осврћући се на прошлогодишње и искуство из претходна два дана надметања, да је част учествовати на Купу краља, потврдио је и бивши првотимац крагујевачког Радничког, сада тренер веома успешних млађих селекција, Горан Пелемиш:

- Велики је значај оваковог окупљања деце, јер, превасходни циљ свега овога је дружење а онда и такмичење. Они уживају у свим чарима турнира, игри, постигнутим головима, а поготово овај "краљевски" окупља велики број младих фудбалера, и надам се да ће то чинити и у наредним годинама - казао је Пелемиш, истичући велико пријатељство између самих клубова.

Да је дружење међу децом основни циљ и сврха турнира, потврдио је својим речима и овом приликом Драган Павловић Гаша, тренер у КФК Плана:

- Ову чињеницу стално наглашавам деци али и родитељима, а подсећам на то и тренере. Они су ти који морају да објасне деци да ово није место првенствено на коме ће се такмичити, освајати, побеђивати, већ да је прилика да упознају нове другаре, са којима ће пријатељсво расти из сусрета у сусрет. Најпре ово, па све остало... Мислим да је већина тога и свесна, али из искуства са бројних турнира на којима смо били  у Србији,  Македонији, Црној Гори - свуда је највећи проблем долазио од родитеља, у једном делу чак и од судија. У Плани смо успели да, захваљујући и постојећој инфраструктури, "лоцирамо" родитеље на трибине и тако избегнемо евентуалне директне сукобе. Важно је да тренери предоче родитељима могућности њихове деце и чињеницу да на терен излазе  најспремнији у датом моменту - истиче Павловић.

Бројне узбудљиве утакмице могле су се видети на теренима стадиона у Великој Плани, било је радости, весеља, пала је и по која суза... Није било лако овог врелог августовског викенда само посматрати, а камоли дати свој максимум  између два гола, а мали и они мало већи фудбалери и фудбалерке, ни мало се нису штедели у намери да истрче још једну контру, зауставе противничког играча у продору, створе себи или саиграчу прилику да шутира... Играли су свим срцем за свој први или ко зна који трофеј...

Седмогодишњаци су изазивали највеће симпатије у приказаној игри и изливу емоција. Тријумфовали су малишани из ФК Петлић из Смедерева, који су у финалу били бољи од зајечарског Тимока. Београдски Чукарички у борби за треће место био је ефикаснији од Вука из Параћина.

У годину дана старијем узрасту (2008.) победнички трофеј подигли су чланови крушевачког Дуел Напретка. Друго место заузеое је Пресинг из Пожаревца, треће крагујевачки Арсенал.

Пенали су одлучили крајњи редослед у категорији 2006. Пожаревачки Пресинг се показао као бољи извођач од параћинског Триа у борби за прво место, Јагодина од Плане за треће.

 У категорији деветогодишњака (2007.) Вук из Параћина савладао је у финалу домаћу Плану, Цепелин из Смедерева лесковачки Слогу.

Селекција домаћина у 2005. годишту "препустила" је прошле године освојен трофеј лесковачкој Слоги, Чукаричком је припало признање за треће, Радничком за четврто место. 

Ове године, учешће су узела и четири женска састава. Београдске црвено беле биле су најефикасније, Јагодинке су заузеле друго, Плањанке треће место...Смедерева заузео је трећу а Слога из Лесковца четврту позицију.

Како ваљда и приличи једном турниру са предзнаком "краљевски" - круна је стављена у последњем финалу, можда и најзанимљивијем виђеном у два дана, у коме су Великоплањани успели да се реванширају прошлогодишњим освајачима купа, провереним пријатељима али и ривалима, Крагујевчанима... Пеналима, након уједначене борбе на терену, са јунаком у одбрани истих, голманом Спасојевићем, решено је питање победника... У борби за треће место, Напредак из Доњег Медошевца вршњакињама из београдске Црвене Звезде није попустио...

- Свака част деци на приказаној игри и борбености. Утисци још нису сабрани, али мислим да смо по бројности и јачини екипа далеко надмашили себе у односу на прошлу годину. Много градова, велики број квалитетних екипа, чак четири суперлигаша. Само податак да један Чукарички није успео да ни у једној од три категорије у којима је настипао не узме ни једно прво место, много говори. Мислим да су деца уживала, а то је најважније - казао је председник КФК Плана, Братислав Живановић уз констатацију да има простора и начина да се турнир у организационом и сваком другом погледу унапреди, и да ће то, у настојању да се досегне и сам врх у организацији, бити и учињено...