Порази због којих се тугује

субота 30. јануар 2016.

Љути ривали на терену, другари ван њега. У четвртфиналној утакмици Квалитетне лиге централне Србије, кошаркаши Плане и Младости, селекција 2001. годишта, дали су онолико колико су могли у том моменту. Делом, и колико им је дозвољено. Као победници из овог меча, одиграног под великим притиском, изашли су Паланчани.

КК Плана - КК Младост 74:78 (17:18 19:26 20:19 18:16), ТСЦ Велика Плана, гледалаца 200, судије: Глигоријевић, Марковић.

КК Плана: Стошић 4, Јалић, Бојковић 2, Антић 4, Обрадовић, Вуковић 8, Милосављевић, Миленковић 8, Доганџић, Степановић 27, Миловановић, Говедаровић 21

КК Младост: Вејновић 21, Јоцић 23, Милорадовић 1, Вуковић 17, Бабанић, Тодоровић, Јанчић 6, Тополовић, Југовић 11, Миленковић.

Са четрнаест година неке победе су огромне, поједини порази још већи... И једно и друго остави траг, срећу или тугу. Одлучујући меч за пролаз у полуфинале Квалитетне лиге Региона централне Србије између младих Плањана и Паланчана у великоплањанском спортском центру донео је велику радост гостима, домаћину разочарење и горчину, у великом делу због дискутабилног "дељења правде" на самом терену.

- Била је ово наша најважнија утакмица. Пораз нам је много тешко пао, поготово што смо на овај начин завршили сезону током које смо пуно труда уложили. Није ова утакмица била од "светског" значаја, али нама је била битна и највише ме боли што је њен крај могао бити и другачији да смо имали коректно суђење. Ово је дечје такмичење, ми смо још увек деца, а то би одраслима требало да буде разлог више да не греше у начину на који нас третирају и како се односе према нама - са великом тугом каже Павле Степановић, капитен домаћина. Додатно оптерећење због пропуштене шансе створила му је чињеница да је због пет личних морао пре истека времена на клупу, али и што нису победом узвратили навијачима:

- Никад нико у оволиком броју није дошао да нас подржи, током целе сезоне играли смо пред празним трибинама. То нам је био додатни мотив, али, изгледа да нисмо могли да се изборимо и са судијама - разочарано ће Павле.

Можда овакве утакмице припремају децу за даљи живот, за свет који их неће миловати. Можда је добро да у овом узрасту већ се навикавају на ситуације које нису "фер плеј".

Шта рећи након меча који је већина у том моменту доживљавала као "животни"...

- Деца морају да се подрже након овакве утакмице која је била претешка за њих. Највећа жал остаје јер је много спољних фактора умешано у исход, њихова жеља била је предимензионирана, они сами били су спутани да покажу онолико колико стварно могу. Оставили су срце на терену, показали огромну жељу, и сада је битно да се на прави начин извуку поуке из овог пораза и да се настави са добрим тренирањем и уживањем које им кошарка доноси - казао је Саша Јовковић, тренер Плањана, уз честитке противнику на спортској, фер игри, и огромну захвалност публици која је дошла у великом броју да пружи максималну подршку младим играчима.

Паланачки кошаркаши у плеј оф ушли су као шестопласирани па им је тријумф против трећег на табели  у елиминационом делу са 2:1 тиме већи. Играли су и они са огромном жељом, дали себе у целости. А победа искључује осврт на сваку ситуацију коју друга страна може доживети као неправду...

- Овакве утакмице много значе свима нама. Верујем, биће их још много. Они су били бољи током сезоне, ми у борби за полуфинале - казао је Антоније Јоцић, капитен Младости.

Можда би овакви порази били лакши да се сезона за оне који "отпадну" не завршава већ на почетку године. Међутим, пропозиције су такве какве су:

- То је одлука челника у Крагујевцу, и ми ту ништа не можемо. Предстоји нам меч са Шумадијом, они су апсолутни фаворити, али се нећемо предати - прокоментарисао је тренер Младости, Драган Ћосић. Утакмицу са Планом и сличне, окарактерисао је као начин за сазревање младих људи:

- Овакве утакмице могу позитивно да утичу на формирање ових младих људи, али, у једном смеру. У другом, пак, расправљање са судијама, псовке и сличне ствари, нису за спортски терен и оне воде у негативном правцу. Требало би сви енергију више да усмеравају ка раду и тренирању - сматра Ћосић.