Спорт на селу само за мушкe

петак 30. октобар 2015.

На националном нивоу, усвојена је Стратегија развоја спорта у Републици Србији за период 2014 — 2018. године. У складу са њом, јединице локалне самоуправе треба да креирају стратешке плановe развоја спорта за своју територију и да их најкасније до 6. јанура 2016. године доставе Министарству омладине и спорта.

Програмом развоја спорта, ако је судити према изјавама челника на локалу, позабавиће се и општина Велика Плана.

Жене у руралним срединама - на маргини друштвене лествице

- Изради оваквог документа предстоји озбиљна анализа а све у циљу унапређења свих видова спорта и обухватања што већег броја деце од најмлађег ministarstvo-kulture-i-informisanja-srbijaузраста. У плану је формирање стручног тима који ће се бавити овом проблематиком - изјавио је недавно председник плањанског парламента, Далибор Тодоровић.

Најављујући равномернију расподелу средстава за спортске колективе,  председник општине, Игор Матковић, најавио је формирање Општинског спортског савеза, са јасно дефинисаним критеријумима по којима ће клубови моћи да аплицирају за буџетска средства:

- Нама је пре свега у интересу да што више младих људи анимирамо за бављење спортом, па тиме приоритет постају деца школског узраста - казао је он.

Чињеница је да се на подручју општине Велика Плана поприлично улаже у спорт, да томе у прилог говоре и подаци о броју регистрованих клубова и њихових чланова, у крајњем случају и постигнути резултати. С друге стане, чињеница је и да су сеоске средине, последњих деценија, осуђене углавном или само на фудбал, тек у два села функционишу и рукометни клубови, у једном и стонотениски, по која испостава за карате.

Поражавајућа је чињеница да женску селекцију има само један клуб - лозовички, рукометни...У осталим местима нека одважна  девојчица прикључи се другарима, то пролази само до одређеног узраста.

- Пре три месеца покренули смо Школу рукомета за девојчице. Обезбедили смо школску салу, набавили опрему, тренинзи су бесплатни. Већ имамо десетак девојчица узраста од првог до четвртог разреда - каже Стевица Живојиновић, председник Клуба. Према његовом мишљењу, пресудна је била иницијатива клуба и изостанак чланарине.

Периодична, школским календаром предвиђена општинска такмичења деце из године у годину окупљају све мање екипа. Дечака и буде, понајвише у фудбалу, по који тек састав у кошарци и рукомету. Код девојчица, да није оних из градске средине које тренирају у кошаркашком, рукометном и одбојкашком клубу - не би се одиграла нити једна утакмица.

- Проблем је све мањи број деце на селу, још мање оне која су заинтересована за спорт. Нема мотивације нити код њих нити код оних који би могли стручно да раде са њима. Социјални моменат је такође од огромног значаја. Пар девојчица из Крњева било је заинтересовано за одбојку, путовале су за Плану пар месеци и онда одустале. Поред чланарине, морале су да плаћају и превоз, а то себи нису могле да приуште. У зимским месецима проблем је и адекватан простор за рад - каже Милица Свилановић, професорка физичког. Према њеном искуству, све више деце у сеоским срединама живи са старијим члановима домаћинства, бабама, дедама, јер су родитељи принуђени да посао траже у иностранству, па то додатно отежава њихову евентуалну жељу да се укључе у рад неког клуба у Плани.