Искуство и младост: КК Плана у нову сезону са својим потенцијалом!

петак 04. октобар 2019.

Успони и падови, велике победе и тешки порази, обележили су последњих пет година у великоплањанском кошаркашком клубу. Од борбе за улазак у КЛС, до испадања из лиге -  тек, сада већ бивши друголигаш почиње једну нову причу у својој дугој и богатој традицији. Истрајни у намери да се кошарка игра на плањанском паркету и у предстојећој такмичарској сезони, како у сениорској тако и у млађим категоријама, искрени љубитељи игре под кошевима ударају неке нове темеље. 

Богатији за искуство које је стекао предводећи паланачки састав у Другој лиги Србије у једном делу претходне сезоне, Игор Сих, уз помоћ истомишљеника, решен је у намери да изнова постави на ноге клуб у коме је поникао. Уз први тим, који ће предводити, залагањем лиценцираних тренера, Саше Јовковића, Бојана Степановића, Милана Милетића и Мире Доганџић -  егзистираће и пет млађих селекција.

- Након пар сезона, у којима се свашта дешавало у клубу што више није ни вредно коментара, дошли смо на то да изнова крећемо у сениорској конкуренцији, и да са сопственим играчким кадром покушамо нешто да урадимо. Повратком искусних играча, Лекића из Крушевца, и Ћире из Бољевца, активирањем двојице „пензионера“ – Стеве Стоиљковића и Николе Тирнанића, и окупљањем наших младих играча, настојаћемо да оставимо, надамо се, помена по добром вредан траг у плањанској кошарци – каже тридесетогодишњи тренер.

Први тим Плане ће наступати у оквиру Прве регионалне лиге Запад, где се још такмиче: Клик из Ариља, Напредак Јуниор из Крушевца, Прибој, Јагодина, крагујевачки Раднички 1950, Зекас из Раче, Чачак 94, Златар из Нове Вароши, Студент из Бајине Баште, Пожаревац, Црнокоса из Косјерића, Лозница и Свилајнац. Биће ово тешка сезона, са дугим путовањима и озбиљним ривалима...

- Само такмичење је јако захтевно а већина наших момака су млади играчи, без великог искуства. Поједини од њих су имали и паузу од неколико година, али, упркос свему, уздамо се у њих. Ту су и двојица повратника из крагујевачког Радничког, перспективни Павле Степановић и Димитрије Марић, и једини „странац“, њихов друг Никша Зиндовић. Генерално, млада смо екипа, и морамо акценат да ставимо на бржу игру, лаке поене кроз контру, јаку одбрану пре свега, јер ми нисмо у позицији да играмо на већи број кошева у конкуренцији искусних и квалитетних екипа.

Некад је КЛС била лига за искусне кошаркаше, а Б и српске лиге служиле су за каљење играча. Сад су нека друга времена, кроз највиши државни ранг афирмишу се млади таленти, нижи рангови су препуни озбиљних и искусних играча.

- У резултатском погледу, да будемо реални, циљ нам је да изборимо останак у лиги и то пре свега кроз добар резултат на домаћем терену. Ту ће нам, верујем, од велике помоћи бити наши навијачи, од којих очекујем несебичну подршку. Упоредо, приоритет је да клуб ставимо на здраве ноге, да решимо нека дуговања која су нам „остављена“ у наслеђе јер не би да било коме дугујемо иако сами нисмо узроковали одређено несавесно поступање. У договору са играчима сводимо трошкове на минимум како би успели да изгурамо полусезону са средствима која су нам остала на располагању - наставља Игор Сих.

Екипу ће на терену предводити Божидар Танасковић, који се, упркос озбиљној повреди ноге пре две године, није оглушио на позив тренера.

- Трудићемо се да дамо свој максимум и надам се да ће то бити довољно да не изневеримо ни сопствена али ни очекивања свих оних који су уз нас. Верујем да ће суграђани, наши пријатељи и познаници, имати разлога да долазе на утакмице и тако нам дају додатни мотив и снагу да истрајемо - каже капитен Плане.

Први меч наши момци одиграће на домаћем терену, а за противника ће имати екипу Пожаревца.

- Очекујем на трибинама све љубитеље кошарке, бившу и садашњу управу, све оне који су или би да буду подршка нама у клубу, све оне који су нам говорили да преузмемо клуб и вратимо кошарку на место које јој припада – поручује за крај млади великоплањански тренер.