Уручене дипломе младим фудбалским судијама!

петак 13. април 2018.

Након двоипомесечне обуке у Школи за фудбалске судије за коју је био пријављен 21 полазник, у присуству представника струковне организације Региона Западне Србије и Подунавског округа, Фудбалског савеза општине и судијске организације Велике Плане и челника општинске власти, уручене су дипломе онима који су са успехом савладали "завршни" испит. Међу тринаесторо нових судија су и три девојке.

Дипломе о оспособљености за вођење фудбалских утакмица младим Великоплањанима уручио је Саша Бранежац, председник ФС Подунавског округа, уз, с једне стране, честитке успешним полазницима школе која је бесплатно била организована за заинтересоване, и захвалност, с друге стране, организаторима овог подухвата - Александру Говедаревићу, Анрији Гојаковићу и Бојану Грковићу из плањанске судијске организације, као и званичницима који су својим присуством додатно дали на значају пригодној свечаности. 

- Подунавски округ једна је кућа, мали смо да би се делили на Плану, Паланку и Смедерево, овакви пројекти увек ће имати пуну подршку. Није ово био лак изазов. Јако је тешко радити са децом, у данашње време тешко их је мотивисати и извести их напоље да играју фудбал, да се баве спортом, а камоли их приволети да се баве послом који код нас у Србији није прихваћен на најбољи начин. Момци који су се прихватили да обуче младе колеге уложили су доста енергије, девојке и момци који су данас пред нама су добро селектирани - позив фудбалског судије захтева доста тренинга, доста учења и посвећености, а код њих је приметна воља и жеља да се усавршавају. Част ми је што сам у њиховом друштву, и што смо сви заједно угостили и председника струковне организације РЗС Милета Гавриловића и друге уважене колеге - рекао је Зоран Широки, председник судијске организације Подунавског округа.

- Први сусрет и први контакт са играчима на терену "објасниће" им да ли су за овај посао или нису. Сав рад у пракси сасвим је нешто друго од оног што се сазнаје у учионици, што се чита. Из утакмице у утакмицу стицаће знање и искуство јер фудбалски судија не постаје се преко ноћи, то је један процес који траје, и у зависности од тога колико сте посвећени и колико то волите и желите ви ћете пре или касније то и постићи - поручио је Широки.

Енергија и младост момака који су започели читаву причу око подмлађивања и омасовљења судијског кадра на локалу, од свих је окарактерисана као кључна, а у данашње време можда је и набитнији фактор у усмеравању и вођењу нових судија и оних који су већ на листама.

- Вама који тек улазите у ове воде пре свега желим спортску срећу на теренима, да вас здравље служи, а знање ћете стицати из утакмице у утакмицу. Само једним нормалним односом према колегама и напорним физичким радом и озбиљним приступом овом позиву можете много да постигнете и ја вам то од срца желим - поручио је Бојан Николић, судија са двогодишњим међународним искуством и две деценије дугим стажом у националним лигама. 

На Уефиној листи Србија има петорицу главних судија и десет махача. Долазак на листу условљен је првенствено суђењем у највишем националном рангу, и то најмање две године, с тим што струковна организација судија сваке године бира нове, односно продужава мандат постојећим судијама.

- Био сам професионални фудбалер али сам упоредо  се бавио и суђењем. Радио сам добро и једно и друго али су ме неке повреде одвојиле од саме игре и усмериле искључиво ка суђењу. Од самог почетка сањао сам да једног дана будем међународни судија и мислим да то треба да буде циљ сваког новог полазника, па и ових девојака и момака овде, јер је постављање високих циљева једини курс ка њиховом достизању. Без таквих стремљења тешко да у данашњем модерном фудбалу може да се плива - казао је Николић.

- Неке своје судијске снове сам већ остварио, на мени је да се што дуже одржим на овом нивоу и трудићу се да оправдам и поверење ФСС-а и судијске организације. Свака утакмица је индивидуална, али је за сваког фудбалског судију, главног или помоћнике, најбитније да та утакмица што се њега и његовог тима тиче протекне у најбољем могућем реду, да не утичу они на сам исход меча. Разноразне су догодовштине, можда и више пре и после  меча него у самом току утакмице, али у крајњем случају све је то сурови професионализам и захтева велика одрицања. Неко ко није у томе не може да схвати шта то све подразумева - од тренинга, преко режима исхране и милиона других фактора који утичу на то да појединац буде добро психофизички спреман, и да траје. Пре неких шест-седам година дошло је до глобалних промена у фудбалу. Раније је и било на теренима судија дебељуца, сада, поготово на утакмицама савезног ранга, тешко да можете да видите судију који није атлета, није физички спреман, јер, судија је на терену "сам" наспрам 22 играча, који су у савезном рангу углавном млади момци, и ми треба да се изборимо да свих 90 минута и на физичком и на психолошком плану пружимо максимални квалитет са наше стране. Физичка спрема је у датим условима најбитнији фактор, и то на уму морају да имају и млади полазници школе за судије, јер са овом предиспозицијом много лакше могу да напредују и сазревају као судије у односу на оне који имају проблема са тим - рекао је Николић.

Скупу у Великој Плани присуствовао је и судија Супер лиге Марко Димитријевић, а срећу у предстојећој судијској каријери младим суграђанима пожелео је и председник Општине Игор Матковић.

У знак захвалности на подршци у самом пројекту али и свим настојањима да се судијско звање уздигне на што виши ниво, уваженим званичницима уручене су испред општинске организације судија пригодне плакете...

Фотографије: