Отклањају предрасуде о судијама!

 уторак 16. јануар 2018.

Судије су чувари поретка фудбалске игре, на њима је да непристрасном и објективном применом и спровођењем правила фудбала, у оквиру својих овлашћења, обезбеђују услове за правично и равномерно надметање противничких састава, што је и суштина духа ове игре, фер-плеј-а и, на крају крајева, спортског надметања уопште. Са намером да младe суграђанe заинтересују за позив који доноси многе бенефите и могућности, из струковне организације судија Велике Плане потекла је идеја о бесплатној школи.

Општински ФС је помогао финансијски око штампања плаката, остало, група ентузијаста - предвођена Александром Говедаревићем, недавно именованим председником Општинске организације фудбалских судија, Андријом Гојаковићем и Бојаном Грковићем - настоји да обезбеди оптималне услове да све заживи - материјал, књиге - које ће бити бесплатне за све полазнике... Планирано је да школа почне 02. фебруара. 

- Обука ће се базирати на правилима фудбалске игре, која су распоређена у 17 поглавља. Планирамо да свако од њих буде обрађено на по једном часу. Имамо договор са нашим најпознатијим судијама, домаћим и интернационалним, да часове и они држе, наравно без икакве накнаде, јер су и они ово препознали као добру могућност да се судијски позив унапреди. Верујемо да ће њихово присуство додатно мотивисати заинтересоване полазнике, јер ће бити у прилици да из "прве руке" чују шта све овај позив доноси, чуће и разноразне анегдоте са фудбалских терена - каже Александар Говедаровић.

Прописи кажу да звање фудбалског судије може стећи лице са навршених, најмање, 16 година живота. То даје могућност онима који одлуче да се озбиљно посвете овом позиву реалне изгледе да се усавршавају и напредују, па и до интернационалног нивоа. Вођени овим, иницијатори школе определили су се за полазнике који имају између 16 и 25 година живота.

- Настојимо да покренемо у нашој средини једну нову причу, спортску, здраву. Биће ова школа суђења сасвим ново искуство за све нас, али се надамо да ћемо све да урадимо како треба. Верујем да ће нам се придружити сви који препознају у овоме добру идеју и имају начин да помогну. Судијски позив је комплексан - много леп и доста тежак, али верујем да ће млади људи бити спремни за један овакав изазов. Већ смо разговарали са неким момцима а и девојкама који су заинтересовани за све ово, и видим да они у суштини воле и прате фудбал, то им је први мотив. Много смо уложили себе у све ово и верујем да ћемо успети да заинтересујемо младе људе, а ко зна, можда једног дана управо неко од њих буде нови "Мажић" - уверава Андрија Гојаковић.

Модерни стил играња фудбала захтева све боље физички припремљене играче, а то прозводи и потребу за убрзаним и квалитетним развојем судија, који морају бити спремни да одговоре динамичној игри на терену. Чувена "три Г" тројка, како Бојана, Ацу и Андрију колеге на "западу" називају због идентичног почетног слова у презимену, морала је много тога да прође да би стигла где тренутно јесте.

- Мени је ово десета година како се бавим суђењем, Андрија и Бојан су надомак овог јубилеја. Мислим да је овај временски период и оно кроз шта смо прошли у судијској каријери донело довољно искуства да имамо шта да пренесемо младим потенцијалним судијама, да имамо чему да их подучимо. Нас тројица смо на Српској лиги Запад, која је трећи степен фудбалских тамичења у Србији, годишње четири пута минимум имамо семинаре на којима предавања држи најстручнији судијски кадар ФСС-а, и све тамо научено ми можемо да пренесемо онима који се одлуче да уђу у ове воде - сигуран је Аца.

Уз Крагујевац, Велика Плана је једини град у региону Западне Србије који има комплетну тројку - главног судију и два махача, што није мала ствар, и то је један од показатеља њихових резултата. Ово даје још већу важност и плањанској судијској организацији, о којој се већ добро збори, и указује да су на правом путу са својим намерама. Стога и изузетно велика подршка и помоћ пристижу и од председника судијске организације округа Зорана Широког, и председника судијске организације Региона ЗС Милета Гавриловића.

- Жеља нам је да укључимо и села у целу ову причу и да што више омасовимо овај наш позив. Жао ми је што је јако мало судија, активних, са нашег подручја. Најмлађи, Павле Живановић (2000. годиште) је момак који је за веома кратак временски период показао завидан ниво знања, и који овај позив баш воли, а да би неко био успешан судија, поред чињенице да мора да познаје правила фудбалске игре, тај  мора да се даје сто посто, да има довољно воље, жара и енергије, јер без тога нема ни доброг судије. Нама је циљ да стварамо судије за Српску, Прву и Супер лигу - амбициозно ће Александар.

Судији мора да буде циљ да је што мање приметан на терену, али да је заступљен кад је то потребно, не кад није, и на тај начин и привлачи и не привлачи пажњу на себе

- Одлике доброг судије су да, пре свега, буде спортиста, што значи да је посвећен овом позиву, да редовно тренира, да буде изграђен као особа, да има морална начела која мора да поштује. Ми, да кажем, млађе судије, некако се трудимо и да отклонимо све предрасуде у вези са овим позивом, да не будемо на лошем гласу, да овај посао радимо професионално, како би олакшали и играчима а и нама самима. Ово је изузетно одговоран посао, у клубове неко много улаже, не можемо да се играмо са туђим новцем. Одрадимо ли посао како треба на овој утакмици, на следећу ћемо моћи без терета кривице, преиспитивања себе самога - слажу се обојица у овој констатацији.