Дупла доза здравља кроз школски спорт!

 четвртак 14. децембар 2017.

Савез за школски спорт формиран је у Великој Плани у јулу, има за циљ да повећа спортске активности код деце, спортом обухвати већи број ученика основног и средњошколског узраста и пружи могућност родитељима да се њихова деца бесплатно баве спортом у оквиру ваннаставних активности.

 УТИЦАЈ ГОЈАЗНОСТИ НА ПСИХОФИЗИЧКИ РАЗВОЈ ДЕЦЕ - пројекат портала Планамедиа подржан на конкурсу  Министарства културе и информисања уз образложење да бављење овом друштвено значајном  темом  доприноси превенцији гојазности код деце.  Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Савез за школски спорт Србије је невладина организација. Бави се организацијом школских спортских такмичења већ скоро 50 година. Поред такмичења, Савез је покренуо пројекат "Спорт у школе" који окупља децу од првог до четвртог разреда основне школе и подстиче их да се баве спортом. У програму Савеза су и Олимпијске спортске игре ученика Републике Србије које се одржавају сваке четврте године праћене Олимпијским пламеном, као и пројекти "Ђак репортер", "Здраво растимо" и "Твој лајк за наш плес". Члан је Међународне федерације школског спорта (ИСФ) од 2005. године. Пуноправни је члан Спортског савеза Србије. Сви програми Савеза су под покровитељством Министарства омладине и спорта и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, подржани од локалних самоуправа на чијој територији постоји савез.

Зорица Мијатовић, координаторка Подунавског округа Савеза за школки спорт пренела је искуства града Смедерева и подстакла представнике организације у Великој Плани да се активније укључе у рад Савеза на нивоу региона и републике Србије како би што већи број школске деце био укључен  у ваннаставне активности кроз спорт и школска спортска такмичења.

- Улога Савеза за школски спорт Србије није само анимирање и привлачење професора и деце да се укључе у пројекат "Спорт у школе"  него и да направи календар такмичења у основним и средњим школама. Такмичење се одвија на пет нивоа, најпре у школама, потом на нивоу општине и града, касније окружног и међуокружног, закључно са  државним. За неке спортове постоји  међународно или светско школско такмичење за ученике првог, другог и трећег разреда. Оно што је новина за 2017. годину је то да се поред  12 обавезних, или индивидуалних спортова, које смо имали у програму годинама уназад уводе нови спортови у које спадају борилачке дисциплине, карате и џудо, али и оријентиринг и шах, као инивидуални и екипни спорт - каже координаторка Подунавског региона за школски спорт.

Оно што је далеко важније везано за организацију рада Савеза односи се на мисију целокупне спортске асоцијације која се реализује кроз бројне пројекте у које се укључују све основне и средње школе заинтересоване за развој спорта у својим срединама и омасовљење спортских дисциплина доступних школском узрасту деце.

- У Смедереву се од 2012. године спроводи програм Савеза за школски спорт. Имали смо сагласност градоначелнице која је увидом у стање НСЗ констовала да је незапсоелно 30 професора физичке културе и да је као лекар кроз праксу закључила да је све више гојазне деце са деформитетом кичме и ногу, да су нове генерције пасивне и незаинтересоване за физичке активности у највећој мери захваљујући модерним технологијама, због чега је битно да се ради на побољшању њиховог здравственог стања кроз повећање физичке активности - рекла је о овој теми Зорица Мијатовић и додала да се након тога у свим школама на подручју града Смедерева стање у спорту значајно променило.

- Успели смо да у свих 19 школа пријављених за пројекат "Спорт у школама" организујемо два пута недељно за децу нижих разреда по два часа физичког васпитања као ваннаставну активност. Уз три часа током седмице, које имају као редовну наставу активност,  анимирамо после наставе децу, наставнике и родитеље да се деца додатно баве спортом. Не морају да постоје неки вансеријски услови за рад са њима. Једна учионица је довољна, нека сала, игралиште кад је лепо време. Битно је да простор буде прилагођен деци овог узраста, постоји разрађен пограм који помаже приликом рада са децом до четвртог разреда и оно што је најважније за већину родитеља, часови су потпуно бесплатни и држе га дипломирани професори физичког, стручно оспособљени људи који умеју да препознају потребе деце, њихову жељу и афинитете - указала је Зорица Мијатовић, професор физичког, некада спортиста, на начин рада у оквиру појекта "Спорт у школама" који се односи на ванаставну активност и посебно истакла да је део програма усмерен и на децу са сметњама у развоју.

- Деца са сметњама у развоју у редовној настави често су због својих хендикепа изопштена из колективних дешавања, самим тим онемогућена да добију потребну пажњу због друге деце, што се свакако може надоканадити у ванаставним активностима како би се побољшала њихова моторика, а тиме допринело њиховом ефикаснијем укључивању у редовни програм рада у школи.

Ђорђе Стефановић, секретар Спортског савеза Велике Плане истакао је да је приступање Велике Плане Савезу за школски спорт корак напред ка пружању комплетних услуга деци у свим школама, посебно сеоским, где нису једнаки услови за рад као у градским срединама.

- Рано је да се говори о резултатима с обзиром на чињеницу да је тек овог лета форрмиран Савез и да се очекује од свих школа да узму учешће у програмима и пројектима који популаризују и подстичу физичке активности код деце. Једино као чланови ове асоцијације школе ће моћи да рачунају на материјалну подршку локалне самоуправе и националних ресурса за организовање спортских такмичења и других ванаставних активности. Савез чине професори за физичку културу компетентни и стручно оспособљени за ове активности. Намера је да се у програм укључе сви расположиви ресурси и да се да шанса младим дифовцима који немају могућности да се запосле у школама и остваре се као професори физичког.

Један о спортова који се од недавно нуди ученицима у оквиру ванаставних активности је оријентиринг. Предност је што се активности спроводе у природи, а код деце уз моторичке способности подстиче савладавање и коришћење знања из природних наука  - биологије, физике, геограафије...

Савез за школски спорт се не бави само пројектима везаним за спортске активности, он додатно пружа могућност да се ради и на превентиви за спречавање гојазности и афирмисању још неких ваннаставних активности код  деце. Пројекат "Твој лајк за наш плес" уводи децу нижих разреда у такмичење у плесу, док је за ученике седмог разреда предвиђен низ предавања о здравој исхрани. Донатор је компанија Нестле, циљ је да се деца и родитељи упознају са принципима здраве исхране, коју врсту намирница пре, а коју после спортских активности препоручују стручњаци. За учеснике пројекта обезбеђене су рекламне мајце, беџеви и брошуре са таблицама за здраву исхрану, како би си на тај начин подстакло размишљање о здрављу.

По речима Зорице Мијатовић, поменуте активности у пројектима школског спорта за децу нижих разреда основних школа од изузетног су значаја зато што се у том узрасту на правилан начин подстиче раст и развој деце. Радећи са стручно оспообљеним кадровима учитељи и учитељице неће подстицати код деце покрет ради физичких активности, него ће професори правилним телесним вежбама стварати добре предуслове код најмлађих за бављење спортом, истовремено откривати таленте и радити на њиховом развоју.

Очекује се да након прихватања програма који нуди Савез за школски спорт деца у нашим школама током ове и наредне школске године добију додатне бесплатне часове физичког и рад са професорима који ће их припремати за спорт који буду одабрали према интересовању и склоностима. За сада је интресовање велико у Смедереву, програмом је  обухваћено око хиљаду основаца, са посебним освртом на побољшање услова рада у сеоским срединама.

- Ми нудимо решања, наставници, учитељи и родитељи би требало да покажу интеросовање и иницијативу. Креативност наставника мора да буде на завидном нивоу, јер то што је неко добио диплому не значи да зна да ради са децом. Морате да привучете децу тиме што радите, зато што је занимљиво. Ако нема реквизита наставник мора да буде довитљив што и за њих значи додатни рад на развијању креативних способности. Кроз ове програме нудимо рад са децом на здравим педагошким принципима са тежњом да радимо боље, развијамо сарадњу и међу децом подстичемо такмичарски спортски дух - закључила је координаторка и додала да не сносе само наставници разредне наставе одговорност за то што су нам деца неактивна, него и родитељи који не подстичу децу да се више крећу, играју и физички ангажују.

Ђорђе Стефановић је у прилог томе додао податак да је у односу на прошлу годину на основу истраживања закључено да се девојчице мање баве спортом за 15 одсто, а дечаци за десет одсто. Иако у неким школама недостају реквизити за рад, није немогуће организовати добар час физичког и анимирати децу да се баве спортом. Тенденција је да се у наредном периоду средства за куповину реквизита набављају преко Савеза за школски спорт Србије који подстиче рад у школама, као и уз подршку локалне самоупрааве која је у обавези да за ове потребе издваја средства за побољшање услова рада у фискултурним салама и спортским теренима.

Председник Школског савеза за спорт општине Велика Плана Бојан Стојиловић залаже се да се правилним радом са децом у најранијем узрасту формирају здраве навике из којих ће се изнедрити љубав према спорту и покрету, што ће допринети већем броју спортиста и здравијем развоју деце и омладине.

- Уколико се нешто пропусти у најранијем добу, није немогуће касније, чак и код средњошколаца исправити. Научно је доказано да је за учење неке радње, одређеног покрета, савладавање вештина, неопходно сат времена наредних двадесет дана бављења тим активности у континуитету. Колут напред, или прескок козлића може за три часа физичког вааспитања да се савлада. Питање је због чега се деца плаше одређених физичких вежби, зашто их избегавају или их се плаше. Закључак се намеће да је неопходно мотивисати децу да би заволели спорт и физичке активности, самим тим створили би генерацију добрих спортиста који ће наставити да се баве кошарком, рукометом, одбојком, који ће доносити радост свом телу, истовремено и друштву својим успесима и напредовањем - закључује професор Стојиловић, и сам такмичар, репрезент општине и освајач бројних награда на међународном такмичењу у фитнесу.

Према речима Милице Свилановић, потредседнице организације, самом регистрацијом и оним што ју је пратило испоштована је формална страна читаве приче. 

- Урађен је план и програм свих активности које нас очекују. Чињеница да се школска и календарска година не поклапају нису нам дозволили да са реализацијом неких активности кренемо од ове јесени, али очекујем да већ од наредног месеца, када се одржавају општинска такмичења у рукомету (12. јануара) и кошарци (28. јануара) у пракси проверимо колико све можемо да поједноствимо и учинимо ефикаснијим. Законом је предвиђено да 15% из буџета одобрених средстава за спорт буде усмерено за школски спорт. Није нам познато о ком се износу прецизно ради, али се надам да ће сви трошкови неопходни за организацију и учешће на такмичењима на свим нивоима, моћи да се намире - каже Свилановићева.

Ових дана биће завршена и пријава за чланство у Савез за школски спорт Србије, што је и услов за аплицирање код надлежног министарства за пројекте који се током године расписују, а који за циљ пре свега имају побољшање услова за рад са децом, и анимирање најмлађих и читаве локалне заједнице по питању ваннаставних активности у спорту и школским спортским такмичењима.