Дане Корица: Спорт је лек!

четвртак 28. септембар 2017.

 Сви, поготово млади, морају више да се активирају. Мислим да главну улогу ту има школа, у којој је неопходно да се организују такмичења за све узрасте. Не воле деца тренинге, али такмичења воле. Трчање је основа свих спортова, те кросеви морају бити неизоставни део наставног програма - каже прослављени шампион атлетских стаза Дане Корица.

 

УТИЦАЈ ГОЈАЗНОСТИ НА ПСИХОФИЗИЧКИ РАЗВОЈ ДЕЦЕ - пројекат портала Планамедиа подржан на конкурсу  Министарства културе и информисања уз образложење да бављење овом друштвено значајном  темом  доприноси превенцији гојазности код деце. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Мали сајам спорта - манифестација подржана од Министарства омладине и спорта и Спортског савеза Србије као најава за Сајам спорта у Београду крајем новембра, одржана на паркету великоплањанског спортског центра у организацији општинског савеза, окупила је на једном месту близу 800 спортиста из свих клубова са подручја општине.

Промовишући спорт и здрав начин живота, млади спортисти и њихови тренери на уређеним штандовима представили су своје екипе, програм и освојене пехаре, а учеснике су поздравили  помоћник министра спорта Дарко Удовичић, председник Спортског савеза Србије Александар Шоштар, директор сајма Небојша Свјетличић, вд генералног секретара РСС Александар Петровић, прослављени југословенски атлетичар, репрезентативац, професор физичке културе, актуелни саветник председника Спортског савеза Србије Дане Корица, и Игор Матковић, председник општине Велика Плана.

- Деца у спорту део су стратегије нашег министартства. У складу са тим уложено је доста у минулом периоду у спорт, а то ће бити чињено и у будућности. Сигурно да је оваква манифестација пут омасовљења и учешћа деце у спорту, и вероватно нисмо ни свесни да су и овде, данас, неки наши будући шампиони - рекао је Дарко Удовичић на отварању сајма у Великој Плани.

Великоплањанским спортистима придружила се овом приликом женска репрезентација у рукомету (генерација 2002-2003 и 2004-2005.) која је била на припремама у суседној Паланци, и овом приликом Петровић је уручио лопте за мини рукомет Рукометном савезу Подунавског округа, који ће лопте проследити школама и клубовима који негују мини рукомет у својим срединама. 

Спортски савез Србије је свим школама поклонио комплет лопти за кошарку, фудбал и одбојку.

 

Један од највећих српских атлетичара, Дане Корица, победник на Универзијади у Москви 1973, четвороструки шампион на Балканским атлетским играма на 5.000 и 10.000 метара, носилац три титуле на  познатом надметању „Пет млинова“ у Италији, петоструки победник на Балканском и кросу „Политике" - уз освајање трофеја завршио је Факултет за физичку културу, касније је магистрирао, а онда и докторирао. Упркос болести у детињству и јако лошим прогнозама, ипак је веровао у свој сан од почетка.

- Као дете сам био инвалид и спорт ме је вратио у живот. Све што имам дугујем спорту. Радио сам током живота свакојаке послове, од оних у фабрици за производњу чађи, преко аутомеханичарских, до одбране докторске титуле - свуда сам био успешан захваљујући спорту. Спорт ме је научио реду и дисциплини, а дао ми је и здравље. Да њега није било ко зна да ли бих уоптше био жив. Дечаци и девојчице па и њихови родитељи треба да се баве спортом, свима ће то многоструко бити од користи. Ја сам трчање започео у основној школи и школа је била та која ми је дала прво усмерење. Велики део времена деца проводе у школи - а нас је наставник физичког активирао свакодневно. Без обзира да ли је неко висок или низак, да ли је мршав или мало пунији, за све има места да се покажу. Спорт је лек. Онај ко се бави спортом је здравији, биће и бољи човек и кориснији за друштво - каже југословенски рекордер на пет и десет хиљада метара.

Транзиција у нашој земљи, и сви проблеми које смо имали успорили су процес одређених активности и када је овај сегмент у питању.

- Мислим да ипак Министартство спорта и републичка Влада чине велике напоре и помажу да се школе обнове, да се направе фискултурне сале, да се што више стимулишу наставници да на прави начин раде са децом. Наравно да није исто бити наставник математике и наставник физичког, али је сваки предмет важан на свој начин. Ако је човек физички здрав, он је здрав и ментално. Лично бих волео да се што више деце бави спортом, да им на прави начин кажемо колико је то важно и здраво - закључује доживотни потпредседник Европске асоцијације атлетских тренера.