Из прошлости у будућност

четвртак 28. април 2016.

"Плодно стваралаштво уметника прати низ самосталних изложби, исто тако активно учешће на групним, али и посвећеност педагошком раду на Факултету уметности у Нишу, те област конзервације којом се бави Франц Цурк, као један од најеминентнијих стручњака. Одан и доследан графици као традиционалној комбинованој техници, са иновирањем и коришћењем медија, карактеристичним за савремено доба, Франц Цурк је доследан и једном прочишћеном, сведеном ликовном језику у коме промишљање у слојевитим структурама доводи дате елементе до знака.

Сведен графички знак, комбиновањем рељефних отисака и бојених површина, са одређеним мотивима, није пука ликовна игра, већ јасан став уметника који прошло доводи у корелацију са садашњим и са стварношћу" - написала је Биљана Грковић о стваралаштву словеначко-српског уметника Франца Цурка кога смо имали прилике да сусретнемо у Галерији Центра за културу "Масука".

Симболи прошлог и савременог доба наглашеним пуним линијама савршено су се уклапали са обрисима актова, кочија, парњача, птица и двокрилаца восоко на небу. Још једна испричана прича о животу, љубави и уметности у којој значајно место имају деца уметника опредељена за слична истраживања. Недавно смо имали прилике да видимо готово исте симоболе на потпуно различит начин обрађене на графикама његове ћерке  Марије Цурк.