Величање сазревања

четвртак 14. април 2016.

У Галерији ЦЗК Масука отворена је изложба цртежа Даниеле Гавриловић (1972), победнице прошлогодишњег Јесењег ликовног салона. Занимљива, неуобичајена поставка, насловљена „Величање сазревања“ – којом ауторка прати развој - физички, психички , ментални - свог детета, сопственог бића и бића уопште.

- Даниела пред нас својим радовима буквално износи оно што носи у себи, оно са чиме се бори као родитељ, а уједно и као једно мало велико дете. Опус детињарије, јер нико не може да раздвоји то што је мајка и то што је некад била кћерка, заправо је спој који савршено одговара њеном ликовном размишљању, њеној причи и том неком породичном албуму који нам је представила – казао је отварајући поставку уредник галерије, Мирослав Јовановић.

Даниела Гавриловић је рођена Београђанка која је део свог живота провела у Канади бавећи се дизајном ентеријера и комадног намештаја. Иако се цртањем бави од своје петнаесте године, професионлано то чини од своје 26. године – када почиње са излагањем,  углавном у Канади, потом прави дужи прекид, да би све наставила 2012.

- Серијал „Величање сазревања“ је такав да ја пратим развој, сопствени. Оног момента када сам постала мајка то је изазвало у мени велику емоцију, и имала сам потребу да то пребацим на папир. Цртежи пред Вама су сва моја стања која сам преживљавала као родитељ и која преживљавам и дан данас. Веза између моје кћерке и мене је велика, тако да на моменте можете да изгубите моју кћерку, да доживите мене, и обратно – казује Даниела.

Из радова избија потреба за перфекционизмом, очигледан је веома дуг рад на цртежима.

- Техника је захтевна, емотивно и физички, тако да не могу да будем продуктивна колико бих желела. То је цртање симболима, има једну ноту психолошку, чак и филозофску – појашњава уметница, истичући своје дивљење због чињенице да се у Плани, и Србији генерално, не само у Београду, развија и негује уметност.

Кроз боју уметници могу дочарати емоцију, радом у црно-белој техници, какву негује Даниела, много је теже да се све изнесе. У поставци у плањанској галерији, цртежема на тамној подлози следе они на белој:

- Црне подлоге су из периода пре рађања мог детета, то је период пре зачећа. Онда, када се кћерка родила, кренула је светла фаза, и то је, могу рећи, продуховљење које сам доживела са њеним доласком на свет – говори Даниела, уз констатацију да сада у својој осмогодишњој девојчици има „озбиљног“ критичара који воли да на цртежима увек буде лепо насликан.

Поставка "Величање сазревања" Даниеле Гавриловић отворена је до 28. априла. Не пропустите да кроз њене радове пробудите оно дечје и у себи самима...