Смедеревски крај у Другом светском рату

децембар 2015.       

У препуној сали Дома културе у Милошевцу крајем прошле године одржана је промоција књиге Немање Девића „Смедеревски крај у Другом светском рату“. О књизи су говорили дипломирани историчар Бора Милошевић, магистар историјских наука Дарко Ивановић и аутор, Немања Девић, докторант на Филозофском факултету у Београду на групи за историју.

 C:\Users\BrankoRadicevic\Desktop\tribina slike\12313715_977206679004178_7723659227906146317_n.jpg

У уметничком делу програма учествовале су Ана Нешић из Лозовика, ученица другог разреда Музичке школе „Коста Манојловић“ из Смедерева, истурено одељење у Лугавчини, са групе за хармонику, и Исидора Богдановић, ученица петог разреда ОШ „Академик Радомир Лукић“ из Милошевца која је читала делове из књиге. Промоција је посвећена Зорану Јовановићу, првом демократски изабраном председнику Месне заједнице Милошевац који је преминуо у новембу прошле године. Значајан допринос у организацији дали су Црквена општина Милошевац, Месна заједница и управник Дома културе, Драган Станковић Зука.

 Паланчанин Немања Девић иза себе има већ једну књигу „Истина под кључем“ коју је објавио као гимназијалац са 18 година. Нова књига овог младог историчара „Смедеревски крај у Другом светском рату“ је његов проширени мастер рад и објављена је из подршку Института за савремену историју. Немања је као волонтер радио  са др  Срђаном Цветковићем  у државној комисији која се бавила истрживањем злочина после Другог светског рата.  

Домаћин скупа, Бора Милошевећ,  дао је кратак приказ књиге и посебно се осврнуо на литературу коју је аутор користио: Грађу Војног архива, Архива Србије, Београда и Смедерева, документа из Четничке и архиве БИЕ; значајни си и усмени извори – сећања сведока и њихових потомака; монографије и  мемоаре; штампу- Ново време, Наши дани, Политику; објављене збирке извора, што све показује да се ради о озбиљном научном раду. Дарко Ивановић, који већ иза себе има историјске радове о Великој Плани, Крњеву, Трновчу и Орашју,  се осврнуо на трагичне догађаје по завршетку рата и страдању цивила без суда,  као и о масовним грбницама у Великој Плани на игралишту у Гимназији, у дворишту фабрике Перкон и на месту Робне куће.

C:\Users\BrankoRadicevic\Desktop\tribina slike\11990637_977206672337512_7246871305119699594_n.jpg

Немања Девић је истакао да је радни назив књиге биo „О побеђенима“ јер су све зараћене стране у грађанском рату поражене, монархистичке снаге 1945, а комунистичке у миру – јер идеје за које су се борили нису издржале суд времена. Поделе које су настале међу зараћеним странама остале су у свести преживелих и њихових потомака до данас.

Жеља аутора је да у једном посебном издању попише све жртве из Смедерсвког, Јасеничког и Великоорашког среза. Истакао је сву трагику грађанског рата, али и живот обичног човека коме је главни циљ био да преживи и прехрани своју породицу. 

У време ратних сукоба одвијао се и свакодневни живот – фудбалске утакмице, сеоске приредбе и прославе ... Приказана је сва трагика страдања Равногораца у Босни, српске младежи на Сремском фронту, обрачуна са „народним непријатељима“ после ослобођења, принудног откупа и сукоба са Информбироом.

Књига је изазвала велико интересовање код присутних грађана који су питањима покушали да разреше неке своје недоумице из овог трагичног периода српске историје. Нова промоција књуге је непосредно после Милошевца одржана у Старом Селу.