Књига на дар

Да су књиге увек и у било којим ситуацијама незаменљиве, истовремено  драгоцени пријатељи, доказали су на крају лета Новосађани и послали поруку осталим градовима да се обиласком аутобуса и јавних места може промовисати читање, а сугестијама и духовитим коментарима промотера читања подстаћи чак и тврдокорнји на промене навика и стила живота.

 Грађани су се радо прикључили акцији која подразумева читање у градским аутобусима коју је покренула Color press група.  Довољно је било током трајања акције да се књига чита, или макар нађе у торби, да би се добила још једна на поклон. Делили су их са осмехом и топлом препоруком девојке и момци, ученици и студенти, љубитељи писане речи.  Мото ове занимљиве иницијативе је реченица америчког  писца  Лемони Сникета који је  рекао, “не верујте никоме ко са собом нема књигу!”

Због изненадног сусрета са волонтерима, ако се нађете у средини где се препоручује и подстиче читање, оправдано је и пожељно да вам књига буде при руци. Када ту прву баријеру савладате, биће нормално и да је читате, кад се “навучете” на читање, нико вам неће тврдити да има лепших и кориснијих начина да радите на себи. Уместо да сате и дане, месеце и године, губите зурећи у екране и уживљавате се у животе квази звезда затупљујућих ријалити програма, узмите књигу.

Било коју, џепну, ново издање романа Драгана Великића, лектиру, уџбеник, брошуру, речник  – све је боље од старлета,  ликова из силиконских долина, умишљених мачо типова и свих осталих „јунака“ чијих се имена нећете сећати кад се завеса спусти и ријалити заврши. У градској библиотеци чека вас 70.000 наслова. Неки од њих су  права ствар за вас. Ако и нису, биће - можда још нисте осетили праву драж приповедања.